ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Στη σκιά του Brexit και με μια κλιμακούμενη ένταση στη Ρωσία η αυριανή Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία

Στη σκιά του Brexit και με μια κλιμακούμενη ένταση στη Ρωσία η αυριανή Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία Facebook Twitter
0

 

Για τη Βαρσοβία αναχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει αύριο και μεθαύριο (8-9 Ιουλίου) στη Σύνοδο του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στη Σύνοδο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς επίσης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Για την Βαρσοβία αναχώρησε σήμερα από την Ουάσιγκτον και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και το παγκόσμιο ηλεκτροσόκ που προκάλεσε η απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα παραστεί για πέμπτη και τελευταία φορά σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ και κατόπιν θα επισκεφθεί την Ισπανία, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στην χώρα αυτή μετά την ανάληψη της εξουσίας πριν από 8 χρόνια. Αύριο Παρασκευή το πρωί στη Βαρσοβία ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους θα συναντηθεί με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

 

Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ ανέδειξε τις εξελίξεις στα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ, τον πόλεμο στην Συρία και την επέκταση του «Ισλαμικού Κράτους» ως τη δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση για το ΝΑΤΟ, μετά το θέμα της Ρωσίας. Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, η Μέρκελ ανέφερε ως πιθανό τρόπο αντίδρασης την προγραμματισμένη ανάπτυξη των αεροσκαφών επιτήρησης Awacs. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριπτε για μεγάλο διάστημα την συμμετοχή της Συμμαχίας στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αγώνα κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να δυσχεράνει την ειρηνευτική διαδικασία στην Συρία. Η καγκελάριος εκφράστηκε σήμερα διαφορετικά, τόνισε ωστόσο ότι αυτές οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο στρατιωτικά. «Αποφασιστικής σημασίας είναι και οι περαιτέρω προσπάθειες καταπολέμησης των αιτίων της προσφυγικής ροής, αλλά και δημιουργίας των συνθηκών που θα επαναφέρουν σε αυτή την περιοχή την ελπίδα και την προοπτική», δήλωσε.

 

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα συναντηθεί στις 13/7 για να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ευρώπη

Εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν επίσημα με τη Ρωσία στις 13 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση κορυφής της συμμαχίας στη Βαρσοβία, κάτι που αποτελεί σημάδι ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα θέλουν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ευρώπη.


Το φόρουμ που έφερε στο ίδο τραπέζι τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, πρώην αντίπαλό της στον Ψυχρό Πόλεμο, συγκλήθηκε τελευταία φορά τον Απρίλιο μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν δύο χρόνων, καθώς οι σχέσεις των δύο μερών κύλισαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και δεκαετίες λόγω της προσάρτησης από τη Ρωσία της Κριμαίας, της χερσονήσου της Ουκρανίας.


Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα συναντηθεί σε επίπεδο πρέσβεων ξανά στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, μετά από τη σύνοδο στη Βαρσοβία όπου οι Δυτικοί ηγέτες θα συζητήσουν θέματα ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη αλλά θα επικεντρωθούν στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας.


Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ είπε ότι η Μόσχα θα εστιαστεί στις αποφάσεις που θα ληφθούν στη Βαρσοβία, επαναλαμβάνοντας ότι η συγκέντρωση στρατευμάτων της συμμαχίας θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην κεντρική Ευρώπη. "Η βασική εστίαση θα είναι στη στρατιωτική ασφάλεια που έπεται των αποφάσεων που θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία", είπε ο Ρώσος πρέσβης Αλεξάντρ Γκρούσκο. "Ευελπιστούμε σε μια ειλικρινή και σοβαρή συζήτηση στα θέματα που αφορούν την αύξηση των δράσεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την επίδρασή τους στην ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη και τις περιοχές της", τόνισε ο Γκρούσκο.


Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ είπε σε γραπτή δήλωση πως οι συζητήσεις "θα εστιαστούν στην κρίση εντός και πέριξ της Ουκρανίας και την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι Συμφωνίες του Μινσκ", αναφερόμενος στην ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στη Λευκορωσία πέρσι για το τέλος του πολέμου στον οποίο εμπλέκονται αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας που υποστηρίζουν τη Ρωσία. "Θα εξετάσουμε επίσης και τις στρατιωτικές δράσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια και τη μείωση κινδύνων, καθώς και στην κατάσταση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν", πρόσθεσε στη δήλωσή του.

 

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM