ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την απόσυρση της διάταξης για τις οffshore - Tι απαντά το Μαξίμου

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την απόσυρση της διάταξης για τις οffshore - Tι απαντά το Μαξίμου Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
2

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει τη διάταξη για τις offshore.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ ζητά να μάθει ποιους υπουργούς και βουλευτές προσπάθησε να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της συγκεκριμένης διάταξης:

«Ύστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η Κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις Offshore. Παραμένει όμως το ερώτημα, ποιος Υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους Υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν; Είναι υποχρεωμένοι να πάρουν πίσω την άθλια μεθόδευση τους», καταλήγει η ανακοίνωση της Συγγρού.

Το ΚΚΕ, με τη σειρά του, τονίζει πως οι offshore είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος: «Οι offshore, οι φορολογικοί παράδεισοι, τα ποικιλόμορφα προνόμια για το κεφάλαιο, σύμφυτα με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τον ευρωμονόδρομο, είναι η μία όψη του νομίσματος, η άλλη είναι τα βάρβαρα μέτρα δίχως τέλος, που πληρώνει ο λαός για να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη» αναφέρει το ΚΚΕ και προσθέτει: «Συνεπώς, η όποια αντιπαράθεση γύρω από την απαράδεκτη κυβερνητική διάταξη για τις offshore δεν θα πρέπει να επισκιάσει τη φοροκαταιγίδα, τους πλειστηριασμούς και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετούν η κυβέρνηση και όλα τ' άλλα κόμματα, προς όφελος των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων».

Aπό την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για τρόμο της κυβέρνησης και προειδοποιεί πως η συνέχεια θα δοθεί στη Βουλή:

«Έντρομη η Κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρίες.Τα υπόλοιπα στη Βουλή, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ και το Ποτάμι ζητά εκ' νέου τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων να συμφωνήσουν στην επιστροφή όλων των καταθέσεών τους στην Ελλάδα:

«Αφού έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή της διάταξης για τις offshore. Είναι ένα βήμα. Εμείς θα επιμείνουμε και για το επόμενο. Δεν μπορούν οι υπουργοί να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Ελλάδα. Καλούμε ξανά τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια αυτοδέσμευση. Δεν μπορούν οι βουλευτές και οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να έχουν τις κύριες καταθέσεις τους «προστατευμένες» έξω από την χώρα. Ας αλλάξουμε αφού ζητάμε και από τους Έλληνες να αλλάξουν», τονίζει το Ποτάμι.

Η απάντηση του Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη νέα διάταξη περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες τονίζουν με νόημα ότι περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν «πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρείες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις».

Ειδικότερα, προς «όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν», οι πηγές της κυβέρνησης διευκρινίζουν ότι:

Ο νομικός ορισμός της "offshore" εταιρείας είναι αδύνατος. Γι' αυτόν τον λόγο, η προηγούμενη διάταξη, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση προώθησε, με το πολυνομοσχέδιο, νέα διάταξη, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, να είναι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν την έδρα τους σε χώρες μη συνεργάσιμες φορολογικά.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «επειδή η υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό περίσσεψε, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διάταξη που απαγορεύει καθολικώς, γενικώς και ανεξαιρέτως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση οποιασδήποτε εταιρείας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης, με έδρα στο εξωτερικό».

«Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρείες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις» προσθέτουν και καταλήγουν: «Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος».

2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ξερετε ποιο ειναι το τραγικοτερο σε αυτη την ιστορια (επι της οποιας εχει διατυπωσει αποψη ακομη και ο τελευταιος συγγενης της 'Κουτσης Μαριας") ;Οτι μεγαλο μερος απο τους πολιτικους οι οποιοι "διαρρηγνυουν τα ιματια τους"για την εν λογω διαταξη ειναι οι ιδιοι κατοχοι offshore εταιρειων ! Οχι μιας,αλλα πολλων !Οτι καποιοι που σκουζουν σαν γατοι τον Γεναρη εχουν σε "παραδεισιες χωρες"offshore accounts με ποσα τα οποια αν τα εβλεπε ο απλος ταλαιπωρημενος και φτωχοποιημενος ανθρωπος θα λιποθυμουσε !Και ,αντιστοιχως,το διασκεδαστικοτερο ;Οτι πολλοι απο εκεινους τους οι οποιοι χαλανε τον κοσμο με τις αποψεις τους για το θεμα αυτο στα ΜΜΕ (..ακομη και δημοσιογραφοι.. δεν γνωριζουν ,καν,τι σημαινει εταιρεια offshore ! Και τους ακους να μιλανε για εταιρεις offshore στη Κυπρο και στην Βουλγαρια οταν ειναι πασιδηλο οτι στις χωρες-μελη της Ε.Ε. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ offshore εταιρειες ,απλα σε καποιες απο τις χωρες αυτες υπαρχει ευνοικο φορολογικο καθεστως ! Οτι αλλο πραγμα ειναι η offshore εταιρεια και αλλο εταιρεια με εδρα σε αλλη χωρα !Δεν ξερω αν στην Ελλαδα η εμφαση θα πρεπει να δοθει στο τραγικο η στο κωμικο σκελος της καταστασης μας.Μαλλον ομως για καποιες καταστασεις σαν αυτες που ζουμε οι σοφοι προγονοι μας ενωσαν τις εννοιες δημιουργωντας τον ορο "κωμικοτραγικο".