«Έλληνες, πείτε ένα ευχαριστώ στη Γερμανία»

«Έλληνες, πείτε ένα ευχαριστώ στη Γερμανία» Facebook Twitter
0

Να πουν οι Έλληνες ένα ευχαριστώ στη Γερμανία, προτρέπει σε άρθρο του στο περιοδικό ΤΙΜΕ ο γνωστός δημοσιογράφος Fareed Zakaria ο οποίος ξεκινά με τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα κάνει αναδιαρθρώσεις ή χρεοκοπίες στα μισά χρόνια από αυτά που πέρασαν από την ανεξαρτησία της το 1832. Με τη διαφορά, όπως γράφει, «ότι αυτή τη φορά υπάρχει μια χώρα, η Γερμανία, που προσφέρεται να τη γλυτώσει από τα μπερδέματα».

Ο Zakaria σημειώνει ότι σε όλη τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, έχει γίνει συμβατική σοφία να θεωρείται ο Γερμανός στενόμυαλος, φιλάργυρος και δογματικά προσκολλημένος στις πολιτικές της λιτότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ευρώπης. «Όμως, η Γερμανία παίρνει τα χρήματα των φορολογουμένων της για να τα χρησιμοποιήσει για τη διάσωση μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, που είναι ένοχη για κακοδιαχείριση και οικονομικές απάτες και που έχει χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Σε αντάλλαγμα οι Γερμανοί αποκαλούνται Ναζί από εφημερίδες της Ελλάδας».

Παρακάτω, αφού επισημαίνει ότι οι Γερμανοί είναι που βάζουν μακράν τα περισσότερα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στέκεται στην ευκολία με την οποία περνάνε αυτές οι παχυλές ενισχύσεις από το γερμανικό κοινοβούλιο, ουσιαστικά χωρίς αντιπολίτευση.

«Η Ελλάδα και οι άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης είχαν λίγες επιλογές. Οι αγορές ήταν απρόθυμες να τους δανείσουν, κάτι που σημαίνει ότι τις προειδοποιούσαν ότι έπρεπε να βάλουν τους προϋπολογισμούς τους σε τάξη… Και υπάρχει το μάθημα από προηγούμενες κρίσεις χρέους, ότι οι χώρες που κάνουν αλλαγές με άνοιγμα της αγοράς εργασίας, απελευθέρωση τομέων τελικά γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές».

Σε μεγάλο βαθμό σημειώνει ο Zakaria, σε άλλο σημείο του κειμένου του, «η νότια Ευρώπη έχει να διανύσει πολύ δρόμο σε αυτό τον τομέα, αν δει κανείς που κατατάσσονται χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα σε ότι αφορά την «ευκολία του επιχειρείν». Και στις δυο χώρες η είσπραξη φόρων είναι σχεδόν ανύπαρκτη και η διαφθορά αχαλίνωτη».

«Σε μεγάλο βαθμό χάρη στην Ε.Ε., δηλαδή στις γερμανικές επιδοτήσεις, τα τελευταία 10 χρόνια οι μισθοί έχουν αυξηθεί δραματικά στη νότια Ευρώπη. Στην Ελλάδα αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία κατά 35%, στη Γερμανία μόλις κατά 2%.

Οι Γερμανοί ηγέτες έχουν πει ξανά και ξανά ότι θέλουν να βοηθήσουν τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Αλλά ζήτησαν και μεταρρυθμίσεις  ως προϋπόθεση για να το κάνουν αυτό.

Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει τη χρεοκοπία και να φύγει από το ευρώ. Αλλά αν πάει προς αυτή την κατεύθυνση θα διαπιστώσει ότι οι αγορές θα αρνηθούν να της δανείσουν χρήματα με λογικά επιτόκια, ζητώντας να κάνει λόγο ή πολύ αυτά που ζητά και η Γερμανία. Η ζωή χωρίς τη Γερμανία θα σήμαινε πολύ περισσότερα μέτρα λιτότητας από τη ζωή με τη Γερμανία».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ