Τα «διαζύγια» των πιγκουίνων έγιναν μελέτη που εξηγεί τους λόγους του χωρισμού τους

Τα «διαζύγια» των πιγκουίνων έγιναν μελέτη που εξηγεί τους λόγους του χωρισμού τους Facebook Twitter
Φωτ.: Freepik
0

Οι πιγκουίνοι συχνά περιγράφονται ως τα «μονογαμικά» πτηνά και η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο μελέτης.

Το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης εστίασε στους πιγκουίνους του Phillip Island και τους λόγους που «χωρίζουν τους συντρόφους τους και αναζητούν νέο ταίρι».

Σε συνεργασία με το Island Nature Parks, για πάνω από μια δεκαετία, η ερευνητική ομάδα εστίασε στις πολύπλοκες σχέσεις του είδους και κυρίως «την περίπλοκη ερωτική ζωή του» για να καθορίσει τι μπορεί να προβλέψει για το αναπαραγωγικό μέλλον της αποικίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των «διαζυγίων» στους πιγκουίνους είναι πιο αξιόπιστος δείκτης της αναπαραγωγικής επιτυχίας της αποικίας, συγκριτικά με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι αλλαγές στο βιότοπο ή συμπεριφορές, όπως ο χρόνος αναζήτησης τροφής.

Δεν ζευγαρώνουν όλοι οι πιγκουίνοι για πάντα

Συγκεκριμένα, περισσότερα διαζύγια και νέες ζευγαρώσεις σε μια αναπαραγωγική περίοδο συνδέονται με χαμηλότερη επιτυχία στο σύνολο της αποικίας.

Το Phillip Island φιλοξενεί 37.000 μικρούς πιγκουίνους, τη μεγαλύτερη αποικία του είδους στον κόσμο, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο για να παρακολουθήσουν αυτά τα θαλασσοπούλια να επιστρέφουν από τον ωκεανό στις φωλιές τους, το σούρουπο.

Ο καθηγητής Richard Reina, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Οικοφυσιολογίας και Διατήρησης στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Monash, μελετά τους πιγκουίνους του νησιού εδώ και 20 χρόνια. Όπως αναφέρει, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, «δεν ζευγαρώνουν όλοι οι πιγκουίνοι για πάντα».

«Σε καλές περιόδους, οι περισσότεροι παραμένουν με τους συντρόφους τους, αν και συμβαίνουν συχνά μικρές... απιστίες», εξηγεί ο Reina. «Ωστόσο, μετά από μια κακή αναπαραγωγική περίοδο μπορεί να προσπαθήσουν να βρουν νέο σύντροφο για την επόμενη σεζόν, ώστε να αυξήσουν την αναπαραγωγική τους επιτυχία», προσθέτει.

Όσο λιγότερα τα «διαζύγια» τόσο μεγαλύτερη η αναπαραγωγή

Η ανάλυση έγινε κατά 13 αναπαραγωγικές περιόδους, με την παρακολούθηση εκείνων που άλλαξαν σύντροφο ή χώρισαν από τη μια περίοδο στην άλλη.

«Καταγράψαμε σχεδόν 250 διαζύγια πιγκουίνων από περίπου χίλια ζευγάρια καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης και διαπιστώσαμε ότι οι χρονιές με χαμηλότερο ποσοστό διαζυγίων είχαν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αναπαραγωγική επιτυχία».

Ο καθηγητής Andre Chiaradia, δήλωσε ότι το ποσοστό «διαζυγίων» αποτελεί έναν ακριβή προγνωστικό δείκτη της επιτυχίας, επειδή συσχετιζόταν με μεγαλύτερη ακρίβεια με τα ποσοστά αναπαραγωγής από ό,τι άλλοι παράγοντες που επηρέαζαν τους πιγκουίνους.

Με πληροφορίες από monash.edu

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM