Παπαγάλος με σπασμένο ράμφος επινόησε το δικό του «εργαλείο» (Βίντεο)

Παπαγάλος με σπασμένο ράμφος επινόησε το δικό του «εργαλείο» (Βίντεο) Facebook Twitter
0

Πολλά ζώα χρησιμοποιούν «εργαλεία», όμως ένας παπαγάλος- ο Μπρους- φαίνεται πως είναι ξεχωριστή περίπτωση, καθώς επινόησε ένα δικό του, για να αντιμετωπίσει το σπασμένο ράμφος του. 

Ο Μπρους είναι κέα, ένα είδος παπαγάλου που ζει στη Νέα Ζηλανδία. Είναι περίπου 9 ετών και όταν τον βρήκαν οι ερευνητές, μικρό, του έλειπε το άνω ράμφος, καθώς πιθανότατα πιάστηκε σε παγίδα για αρουραίους. 

Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα για αυτό το είδος, καθώς χρησιμοποιούν το μακρύ και κυρτό άνω ράμφος τους για να περιποιούνται τα φτερά τους, προκειμένου να ξεφορτωθούν παράσιτα και να απομακρύνουν τη βρωμιά.

Όμως, ο Μπρους βρήκε μία λύση. Έμαθε μόνος του να σηκώνει βότσαλα σωστού μεγέθους, να τα κρατά ανάμεσα στη γλώσσα και το κάτω ράμφος του και να χτενίζει τo φτέρωμά του με την άκρη της πέτρας. 

Επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους για τον παπαγάλο στο Scientific Reports. «Η βασική κριτική που δεχθήκαμε πριν από τη δημοσίευση ήταν “Αυτή η δραστηριότητα με τα βότσαλα μπορεί να ήταν τυχαία. Τον είδατε όταν συμπτωματικά είχε ένα βότσαλο στο στόμα του”», δήλωσε η Αμέλια Μπάστος, ερευνήτρια για τις γνωστικές λειτουργίες ζώων στο πανεπιστήμιο του Όκλαντ και επικεφαλής της έρευνας. 

«Αλλά όχι. Αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές. Αφήνει το βότσαλο και μετά το σηκώνει. Το θέλει αυτό το βότσαλο. Αν δεν φροντίζει το φτέρωμά του, δεν σηκώνει βότσαλο για οτιδήποτε άλλο», συμπλήρωσε. 

Αρχικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο Μπρους δεν έπαιζε τυχαία με τα βότσαλα. Όταν σήκωνε ένα, 9 στις 10 φορές το χρησιμοποιούσε για να περιποιηθεί τα φτερά του. Όταν άφηνε να πέσει το βότσαλο, στο 95% των περιπτώσεων είτε το ξανασήκωνε, ή έπιανε ένα άλλο και συνέχιζε να «χτενίζει» το φτέρωμά του. Σταθερά σήκωνε βότσαλα του ίδιου μεγέθους, αντί να διαλέγει τυχαία. 

Κανένα άλλο από τα πτηνά του είδους του, στο περιβάλλον του, δεν χρησιμοποιούσαν βότσαλα για αυτό τον σκοπό. Και όταν τα άλλα πουλιά χειρίζονταν πέτρες, διάλεγαν τυχαία μεγέθη. 

«Ο Μπρους δεν είδε κάποιο άλλο πτηνό να το κάνει αυτό. Το βρήκε μόνος του. Ήμασταν αρκετά τυχεροί που το παρατηρήσαμε αυτό. Μπορούμε να μάθουμε πολλά αν δώσουμε λίγο περισσότερη προσοχή στο τι κάνουν τα ζώα, τόσο στη φύση όσο και σε αιχμαλωσία», δήλωσε η Μπάστος. 

Οι παπαγάλοι κέα γενικά είναι αρκετά έξυπνοι, αλλά η ίδια επεσήμανε ότι ο Μπρους είναι ξεκάθαρα πιο ευφυής από άλλα πτηνά, εκπαιδεύεται εύκολα να κάνει αρκετά σύνθετα πράγματα και αναπτύσσει δικές του ιδέες. 

Μερικές φορές την ρωτούν γιατί δεν έφτιαξαν ένα προσθετικό ράμφος για τον Μπρους. «Δεν το χρειάζεται. Είναι καλά με το δικό του», απαντά πάντα εκείνη. 

Με πληροφορίες από NYT

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ