ΟΗΕ: Το καθαρό περιβάλλον είναι ανθρώπινο δικαίωμα

ΟΗΕ: Το καθαρό περιβάλλον είναι ανθρώπινο δικαίωμα Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Το ασφαλές, καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, αναγνωρίζει ψήφισμα του ΟΗΕ. 

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα, με ψήφους 43-0, ενώ τέσσερα μέλη- η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ρωσία- απείχαν από την ψηφοφορία. Το ίδιο ψήφισμα καλεί τις χώρες να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους για τη βελτίωση του περιβάλλοντος. 

Η Βρετανία, που ήταν ανάμεσα στους επικριτές της πρότασης στις πρόσφατες εντατικές διαπραγματεύσεις, έκανε την έκπληξη και ψήφισε υπέρ. Η πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Ρίτα Φρεντς, δήλωσε πως η Βρετανία ψήφισε «ναι» επειδή έχει την ίδια φιλοδοξία με τους υποστηρικτές του ψηφίσματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά πρόσθεσε ότι οι χώρες δεν θα δεσμεύονται από τους όρους του ψηφίσματος. Οι ΗΠΑ δεν ψήφισαν καθώς δεν είναι αυτή τη στιγμή μέλος του 47μελούς συμβουλίου. 

Το ψήφισμα είχε συζητηθεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του ‘90, δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά μπορεί να διαμορφώσει τα διεθνή στάνταρντ, σημειώνει το Reuters. Δικηγόροι που εμπλέκονται σε δίκες για κλιματικά ζητήματα ανέφεραν ότι μπορεί να τους βοηθήσει παρέχοντας επιχειρήματα σε υποθέσεις που αφορούν το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.  

Η πρέσβης της Κόστα Ρίκα- μία από τις χώρες που πρότειναν το κείμενο- Καταλίνα Ντεβάντας Αγκιλάρ, επεσήμανε ότι η απόφαση «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε κοινότητες σε όλο τον πλανήτη που πασχίζουν με τις κλιματικές δυσκολίες, ότι δεν είναι μόνες τους». Οι επικριτές προέβαλαν διάφορες ενστάσεις, λέγοντας ότι το Συμβούλιο δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ και επικαλούνταν νομικές ανησυχίες. 

Με δεύτερο ψήφισμα δημιουργήθηκε η θέση ειδικού απεσταλμένου, με τριετή θητεία, που μεταξύ άλλων «θα παρακολουθεί πώς οι δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν την πλήρη και πραγματική απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αυτό υιοθετήθηκε με ψήφους 42-1, καθώς η Ρωσία ήταν αντίθετη, ενώ η Κίνα, η Ερυθραία, η Ινδία και η Ιαπωνία απείχαν. 

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ