Έρευνα: Τα 2/3 των ειδών της Ανταρκτικής απειλούνται με εξαφάνιση μέχρι το 2100

Έρευνα: Τα 2/3 των ειδών της Ανταρκτικής απειλούνται με εξαφάνιση μέχρι το 2100 Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα 2/3 των γηγενών ειδών της Ανταρκτικής, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκρατορικών πιγκουίνων, απειλούνται με εξαφάνιση ή σημαντική μείωση του πληθυσμού τους μέχρι το 2100, σύμφωνα με νέα έρευνα για τη βιοποικιλότητα της ηπείρου.

Η μελέτη, μια διεθνής συνεργασία μεταξύ επιστημόνων και υπευθύνων χάραξης πολιτικής από 28 ιδρύματα σε 12 χώρες, προσδιόρισε τους αυτοκρατορικούς πιγκουίνους ως το είδος της Ανταρκτικής που κινδυνεύει περισσότερο με εξαφάνιση, ακολουθούμενο από άλλα θαλασσοπούλια.

«Έως και το 80% των αποικιών των αυτοκρατορικών πιγκουίνων προβλέπεται να είναι εξαφανιστούν έως το 2100 [μείωση του πληθυσμού πάνω από 90%] με βάση τις τρέχουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», τονίζεται στη μελέτη. 

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos Biology, διαπίστωσε επίσης ότι η παράλληλη εφαρμογή 10 βασικών στρατηγικών διαχείρισης απειλών, η οποία θα κόστιζε περίπου 23 εκατ. δολάρια ετησίως, θα μπορούσε να ωφελήσει έως και το 84% των οργανισμών της Ανταρκτικής.

Ο περιορισμός της παγκόσμιας θέρμανσης θεωρήθηκε από τους ερευνητές ως η καλύτερη στρατηγική διατήρησης της βιοποικιλότητας με το μεγαλύτερο, μάλιστα, όφελος. 

«Υπάρχουν πολλαπλές απειλές που επηρεάζουν τα είδη της Ανταρκτικής, παρά το γεγονός ότι τη θεωρούμε ως αυτή την απομακρυσμένη και παρθένα ερημιά», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τζάζμιν Λι τονίζοντας ότι «η μεγαλύτερη απειλή δεν προέρχεται από το εσωτερικό της».

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM