Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ

Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ Facebook Twitter
2

Η Βρετανοϊρακινή αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ πέθανε σήμερα σε ηλικία 65 ετών από καρδιακή προσβολή.

Η Χαντίντ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Μαϊάμι με βρογχίτιδα.

Γεννημένη στις 31 Οκτωβρίου 1950 στη Βαγδάτη του Ιράκ, σπούδασε Μαθηματικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.

Μετά από την αποφοίτησή της συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της  τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό μαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική.

Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ Facebook Twitter

Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. 

Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Pritzker.

Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ Facebook Twitter
Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ Facebook Twitter

Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας της: "Οι Zaha Hadid Architects επιβεβαιώνουν με μεγάλη θλίψη ότι η Dame Zaha Hadid, DBE, πέθανε ξαφνικά στο Μαϊάμι σήμερα το πρωί. Είχε διαγνωστεί με βρογχίτιδα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και υπέστη ξαφνική καρδιακή προσβολή, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Η Zaha Hadid θεωρούνταν ως η μεγαλύτερη γυναικά αρχιτέκτονας στον κόσμο σήμερα. "

 

Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ Facebook Twitter

 

Το Royal Institute of British Architects την βράβευσε φέτος με το βασιλικό χρυσό μετάλλιο κάνοντάς την, την πρώτη γυναίκα που τιμάται με αυτή την μεγάλη διάκριση. 

Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ Facebook Twitter


 

Η δημόσια τηλεόραση του Ιράκ επιβεβαίωσε την είδηση του θανάτου της Χαντίντ που, μεταξύ άλλων, είχε σχεδιάσει και το Κέντρο Υγρού Στίβου που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.


Έργα της Χαντίντ, η οποία ήταν από τους βασικούς εκπροσώπους της σχολής της αποδόμησης, είναι επίσης το μουσείο MAXXI της Ρώμης, το Κέντρο Χαϊντάρ Αλίγιεφ στο Μπακού και συγκροτήματα κατοικιών στο Μανχάταν και τη Σιγκαπούρη.


"Θλίβομαι πολύ για τον θάνατο της Ζάχα Χαντίντ. Ήταν έμπνευση για τον κόσμο και η κληρονομιά της θα ζήσει στα πανέμορφα κτίρια στο Στράτφορντ και σε όλον τον κόσμο", έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

Μετά την πισίνα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η Χαντίντ επρόκειτο να αναλάβει την κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020 αλλά το σχέδιό της κρίθηκε πολύ ακριβό και εγκαταλείφθηκε.

Πολιτισμός
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ζαχά Χαντίντ 'παντρεύει' τον Μπαχ με την Αρχιτεκτονική

Culture / Η Ζαχά Χαντίντ 'παντρεύει' τον Μπαχ με την Αρχιτεκτονική

Η μουσική του Γ. Σ. Μπαχ για σόλο πιάνο είναι μοναδική, παράτολμη, ρηξικέλευθη. Επίθετα που ταιριάζουν τόσο στο σύνολο του έργου της όσο και στο καινούριο installation που δημιούργησε η Ιρανή αρχιτέκτων Zaha Hadid, για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Μάντσεστερ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Πολιτισμός / Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Μιλώντας στο podcast του δημοσιογράφου Λούι Θερού, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης επεσήμανε ότι «ο κινηματογραφικός κατασκευαστής σταρ τελείωσε περίπου με την εποχή που εμφανίστηκε η Λόρενς»
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Πολιτισμός / Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Τμήμα τοιχογραφίας του 1960 κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών - Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε, η ανατολική πτέρυγα αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας.
LIFO NEWSROOM
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 2012 στην ταινία Mud του Τζεφ Νίκολς, πλάι στον Μάθιου Μακόναχι, για την οποία τιμήθηκε με το Robert Altman Award.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια