BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Πέθανε ο "Έλληνας" γιατρός του Έλβις Πρίσλει

Πέθανε ο "Έλληνας" γιατρός του Έλβις Πρίσλει Facebook Twitter
0

Ο Τζορτζ Νικόπουλος, γνωστός ως "δρ Νικ", ή Dr Feelgood, καθώς είχε συνταγογραφήσει χιλιάδες δόσεις φαρμάκων στον Έλβις Πρίσλεϊ την τελευταία δεκαετία της ζωής του, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, ανέφερε ένα γραφείο τελετών στο Μέμφις του Τενεσί.

Το Γραφείο Τελετών Μεμόριαλ Παρκ, που ανήρτησε μια νεκρολογία του Νικόπουλου στο διαδίκτυο, δεν ανέφερε από τι πέθανε την Τετάρτη.

Ο Νικόπουλος, που έχασε την άδεια εξασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος 18 χρόνια μετά τον θάνατο του Πρίσλεϊ το 1977, ήταν ένα πολύτιμο μέλος του επιτελείου του Πρίσλεϊ και τον συνόδευε στις περιοδείες του.

Πέθανε ο "Έλληνας" γιατρός του Έλβις Πρίσλει Facebook Twitter

Ο Νικόπουλος συνάντησε για πρώτη φορά τον Πρίσλεϊ το 1967 όταν τον περιέθαλψε για τις ενοχλήσεις που είχε ο τραγουδιστής λόγω της ιππασίας. Αντιλήφθηκε πως ο Πρίσλεϊ είχε έφεση στα ναρκωτικά την επόμενη φορά που τον περιέθαλψε, όταν διαπίστωσε πως ο τραγουδιστής είχε πάρει για την αμυγαλίτιδά του μέσα σε μια μέρα φάρμακα που έπρεπε να πάρει σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Στη δεκαετία του 1970, καθώς ο Πρίσλεϊ συνέχιζε να καταναλώνει ναρκωτικά, ο Νικόπουλος χρειάστηκε επανειλημμένα να τον περιθάλψει για υπερβολική δόση. Του χορηγούσε παυσίπονα όπως Quaalude, Demerol, κωδεΐνη, Percodan, Dilaudid, καθώς μια ποικιλία διεγερτικών και ηρεμιστικών φαρμάκων.

Ο Πρίσλεϊ, που φημιζόταν για τις αϋπνίες του, τηλεφωνούσε συχνά στον Νικόπουλο στη μέση της νύχτας για να βρει ναρκωτικά. Ο γιατρός συμμορφωνόταν γράφοντας μια συνταγή και ένας άλλος βοηθός του Πρίσλεϊ έτρεχε σε ένα διανυκτερεύον φαρμακείο να την εκτελέσει. Όπως γράφει ο Τζόελ Γουίλιαμσον στο βιβλίο του "Elvis Presley: A Southern Life," το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε περίπου 12 ώρες πριν από τον θάνατο του Πρίσλεϊ, σε ηλικία 42 ετών, στις 16 Αυγούστου 1977.

Στο πιστοποιητικό θανάτου αναφέρεται ως αιτία η καρδιακή αρρυθμία αλλά δεδομένου του ιστορικού του και της ανακάλυψης ότι ο Πρίσλεϊ είχε 14 φάρμακα στον οργανισμό του, η κρίση του ιατροδικαστή προκάλεσε συζητήσεις για συγκάλυψη. Πολλοί φαν του Έλβις επέρριψαν την ευθύνη στον Νικόπουλο για τον θάνατο του τραγουδιστή και ο γιατρός δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του.

Ο ιατρικός σύλλογος του Τενεσί ανέστειλε την άδεια του Νικόπουλου για τρεις μήνες το 1989 και έναν χρόνο αργότερα ο γιατρός δικάστηκε και απαλλάχθηκε για υπερσυνταγογράφηση στον Πρίσλεϊ, τον συνάδελφό του πρωτοπόρο του ροκ εν ρολ Τζέρι Λι Λιούις και άλλους. Κατέθεσε πως το σχέδιό του ήταν να ελέγχει τη χρήση των ασθενών του ώστε εντέλει να τη σταματήσουν.

Μαρτυρίες από τη δίκη του Νικόπουλου έδειξαν πως είχε συνταγογραφήσει 19.000 δόσεις για τον Πρίσλεϊ τους τελευταίους 31-1/2 μήνες, όμως ο γιατρός είπε πως κάποιες από αυτές προορίζονταν για ανθρώπους που ανήκαν στο περιβάλλον του Πρίσλεϊ. Ο ίδιος είχε πει ότι είχε προσπαθήσει μάταια να μειώσει την εξάρτηση του Πρίσλει από τα φάρμακα και ότι μερικές φορές του έδινε εικονικά.

Ο Νικόπουλος κατέθεσε πως το διαιτολόγιο ναρκωτικών του Πρίσλεϊ όταν βρισκόταν σε περιοδεία περιελάμβανε δέκα φάρμακα όταν ξυπνούσε το απόγευμα, άλλα επτά μία ώρα πριν από τη συναυλία, μια ένεση καφεΐνης ή πλασέμπο καφεΐνης ακριβώς πριν από τη έναρξη της συναυλίας, πέντε φάρμακα μετά τη συναυλία και ηρεμιστικά για την ώρα του ύπνου.

Η άδεια εξασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος του Νικόπουλου ανακλήθηκε μόνιμα από τον ιατρικό σύλλογο το 1995 λόγω υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων.

«Κανείς δεν καταλαβαίνει ότι ο Έλβις ήταν τόσο περίπλοκος», είχε πει ο Νικόπουλος το 2009 σε μια συνέντευξη στη ιστοσελίδα Daily Beast. «Εργάστηκα τόσο σκληρά για να μην διαλυθεί και στη συνέχεια τα έβαλαν μαζί μου όταν πέθανε και αποφάσισαν ότι έφταιγα εγώ.

 

»... Ήμουν ένας από τους πιο στενούς του φίλους. Μερικές φορές ήμουν ο μπαμπάς του, ο καλύτερός του φίλος, ο γιατρός του. Ό,τι ρόλο έπρεπε να παίζω κάθε φορά, τον έπαιζα».

Πέθανε ο "Έλληνας" γιατρός του Έλβις Πρίσλει Facebook Twitter

Ο χαρακτήρας Δρ Νικ Ριβιέρα στην κωμική σειρά κινουμένων σχεδίων The Simpsons , που , είναι μια παρωδία του Nichopoulos, ο οποίος είχε κυκλοφορήσει και το βιβλίο The King and the Dr Nick, προκειμένου να εξηγήσει τί κατά τον ίδιο, συνέβη με τον βασιλιά του ροκ εντ ρολ.

Πολιτισμός
0

BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες συγγραφείς στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Πολιτισμός / Κορυφαίοι ξένοι και Έλληνες συγγραφείς στο 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων

Με τη συμμετοχή περισσότερων των 100 ομιλητών από 17 χώρες και κεντρικό θέμα: «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική», ο Δήμος Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης εγκαινιάζουν το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, από τις 26 έως και τις 30 Ιουνίου 2024.
NEWSROOM
 Ιερώνυμος Μπος

Πολιτισμός / «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων»: Ακούστε το τραγούδι που ζωγράφισε ο Ιερώνυμος Μπος στα οπίσθια ενός αμαρτωλού

Στα οπίσθια ενός αμαρτωλού -το έργο θεωρείται γενικά ως το σχόλιο του Μπος πάνω στο θέμα του θανάσιμου αμαρτήματος της λαγνείας- υπάρχει μια παρτιτούρα και βρίσκεται στο δεξιό κομμάτι του τρίπτυχου που θεωρείται είναι άποψη της Κόλασης
NEWSROOM
Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απέκλεισε τον μαχητικό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Πολιτισμός / Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι απέκλεισε τον μαχητικό συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Αντιδράσεις στην Ιταλία - Για «Πουτινική υποκρισία» κατηγόρησε την ιταλική αντιπροσωπεία που απέκλεισε τον Σαβιάνο ο Ιταλός συγγραφέας Σάντρο Βερονέζι και δήλωσε ότι δεν θα μεταβεί στην μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο
NEWSROOM
Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Πολιτισμός / Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Η προκλητική ανθολογία του Γιώργου Λάνθιμου, η νέα συμφωνία δράσης του Τζορτζ Μίλερ, μια έκπληξη από τη Γαλλία και ένα ωραιότατο ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Από αύριο στο Πράδο της Μαδρίτης ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ

Πολιτισμός / Από αύριο στο Πράδο της Μαδρίτης ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ

Ο εν λόγω πίνακας. ζωγραφισμένος γύρω στα 1607-1610, προσφέρει μια συμπληρωματική εικόνα του ύστερου έργου του Καραβάτζιο και συμπυκνώνει τα καλύτερα στοιχεία από το στιλ του στα τελευταία του χρόνια
NEWSROOM