ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

O Μπαράκ Ομπάμα στο εξώφυλλο του περιοδικού Out

O Μπαράκ Ομπάμα στο εξώφυλλο του περιοδικού Out Facebook Twitter
1

O Μπαράκ Ομπάμα φιγουράρει στο εξώφυλλο του μηνιαίου περιοδικού ομοφυλοφίλων «Out» και γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που φωτογραφίζεται για γκέι περιοδικό.

H συντακτική ομάδα του «Out» τιμά τον Αμερικανό πρόεδρο στο επετειακό τεύχος με μία ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβηγμένη από το φωτογράφο Ryan Pfluger και τίτλο: «Ο πρόεδρός μας–Σύμμαχος, ήρωας, ίνδαλμα».

Αιτιολογώντας την επιλογή του Ομπάμα, η σύνταξη του περιοδικού εξηγεί: «Ναι, πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά (...) ωστόσο όποιος κι αν είναι ο τρόπος που θα εξετάσουμε το ζήτημα, ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του συνέβαλαν στο να υπάρξει μια εξαιρετική αλλαγή στη ζωή της LGBT κοινότητας στις ΗΠΑ». «Για κάποιον που, στην αρχή, έμοιαζε να υπεξέφευγε –ή ακόμα και να ενοχλούνταν– για το ζήτημα αυτό, η εξέλιξη του προέδρου Ομπάμα στο θέμα του δικαιώματος του γάμου για όλους είναι κάτι που αξίζει το σεβασμό».


Αξίζει να σημειωθεί πως καθοριστικό λόγο στην επιλογή του Αμερικανού προέδρου για το εξώφυλλο του περιοδικού αποτέλεσε η απόφαση του το Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να νομιμοποίησει στα τέλη Ιουνίου το γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου σε ολόκληρη την χώρα. Μια ιστορικής σημασίας απόφαση σε ένα θέμα που υπήρξε πεδίο αντιπαράθεσης και διαμάχης για πολλά χρόνια.

O Μπαράκ Ομπάμα στο εξώφυλλο του περιοδικού Out Facebook Twitter

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στο περιοδικό, ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά μεταξύ άλλων σε διάφορες ερωτήσεις γύρω από τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, την πολιτική της κυβέρνησής του, τον πρώτο άνθρωπο που συνάντησε γνωρίζοντας ότι είναι ομοφυλόφιλος, ενώ δεν δίστασε ν' απαντήσει και σχετικά με το πόσο διαφορετική θα είναι η αντίληψη του κόσμου γύρω από το συγκεκριμένο θέμα όταν οι κόρες του μεγαλώσουν: «Φυσικά. Για τη Μαλία , τη Σάσα και τους φίλους τους, οι διακρίσεις οποιουδήποτε είδους απέναντι σε οποιονδήποτε δεν έχουν κανένα νόημα. Δεν μπορούν να αντιληφθούν ή να κατανοήσουν πως οι γκέι φίλοι τους ή οι γονείς των φίλων τους που είναι ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει ν' αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους άλλους ανθρώπους. Μια τέτοια πεποίθηση είναι πολύ ισχυρή. Έχω την αίσθηση πως πολλοί γονείς σε όλη τη χώρα δεν θα θέλουν να κάτσουν στο τραπέζι και να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν στα παιδιά τους γιατί ένας γκέι καθηγητής ή ένας διαφυλικός φίλος δεν είναι ίσος απέναντι σε κάποιον άλλο. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να βάλουμε ένα τέλος σε επώδυνες πρακτικές όπως οι επανορθωτικές θεραπείες για νέους ανθρώπους και να τους επιτρέψουμε να είναι ο εαυτός τους. Η επόμενη γενιά κυοφορεί την αλλαγή, όχι μόνο για τις επόμενες γενιές, αλλά και για τη δική μου. Ως πρόεδρος και ως πατέρας αυτό με κάνει πολύ περήφανο. Μου επιτρέπει να ελπίζω».

 

O Μπαράκ Ομπάμα στο εξώφυλλο του περιοδικού Out Facebook Twitter
O αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα στη βιβλιοθήκη του Λευκού Οίκου. Φωτογραφήθηκε για το OUT από τον Ryan Pfluger στις 5 Οκτωβρίου

«Η προώθηση και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου αποτελεί θεμελιώδες μέρος της εξωτερικής μας πολιτικής και ένα στοιχείο των δεσμεύσεών μας με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο» αναφέρει ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη στο Out. Κληθείς να απαντήσει για χώρες που δεν αναγνωρίζουν και καταπατούν συστηματικά τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας, όπως η Σαουδική Αραβία, υποστηρίζει πως κάποιοι προσπαθούν να ισχυρίζονται ότι η ομοφυλοφιλία δεν υπάρχει στην κουλτούρα τους ή ότι προσπαθεί να επιβληθεί ως κάτι «ξένo». Όμως η αλήθεια είναι ότι οι ΛΟΑΤ είναι μέλη όλων των κοινωνιών και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μια καθολική αξία. Το πώς στέλνουμε αυτό το μήνυμα μπορεί να αλλάζει από χώρα σε χώρα. Μερικές φορές το κάνω σε δημόσιες ομιλίες. Άλλες φορές, μπορούμε να το κάνουμε κατ 'ιδίαν, κατά τη διάρκεια συναντήσεων με ξένες κυβερνήσεις. Ναι, μπορεί κάτι τέτοιο να κάνει για ορισμένους δύσκολες τις συνομιλίες, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουμε να υψώνουμε τη φωνή μας για λογαριασμό των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

O Μπαράκ Ομπάμα στο εξώφυλλο του περιοδικού Out Facebook Twitter
Πολιτισμός
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το περιοδικό Monocle επέλεξε τους Point Supreme ως το καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο για έργα κατοικίας στον κόσμο.

Πολιτισμός / Το Monocle επέλεξε τους Αθηναίους Point Supreme ως το καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο για έργα κατοικίας στον κόσμο

Στην ίδια λίστα που περιλαμβάνει 50 βραβεία για ανθρώπους και έργα που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και που βοηθούν στη δημιουργία κοινοτήτων συναντάμε και ένα αθηναϊκό βιβλιοπωλείο.
NEWSROOM
Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM