12000 λίρες για μια μπούκλα από τα μαλλιά του Μότσαρτ

12000 λίρες για μια μπούκλα από τα μαλλιά του Μότσαρτ Facebook Twitter
0

 

12000 λίρες για μια μπούκλα από τα μαλλιά του Μότσαρτ Facebook Twitter

Μια τούφα από ανοιχτόχρωμα μαλλιά σε ένα χρυσό μενταγιόν και ένα σημείωμα που εξηγεί ότι είναι από το κεφάλι του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ αναμένεται να πουληθούν έως και 12.000 λίρες σε μια δημοπρασία που θα γίνει αυτήν την εβδομάδα.

Όταν πέθανε ο Μότσαρτ σε ηλικία 35 ετών, είχε ήδη συνθέσει από την σημαντικότερη και πιο αγαπημένη μουσική όλων των εποχών και η τούφα ήταν πολύτιμη και πέρασε από τα χέρια πολλών μουσικών οικογενειών.  

Τέτοια μακάβρια φυλακτά των σπουδαίων ανθρώπων εκείνης της εποχής συχνά τοποθετημένα σε κοσμήματα ήταν κάτι πολύ σύνηθες.

Στην ίδια δημοπρασία θα πουληθεί επίσης μια πρόσκληση από την κηδεία του Μπετόβεν αλλά και μια μικρή τούφα από τα δικά του μαλλιά που υπολογίζεται ότι θα πιάσει γύρω στις 3.000 λίρες.

Ο φίλος του Μπετόβεν,  Gerhard von Breuning, θυμάται όταν πήγε στην κηδεία του φίλου του το 1827 και πρόσεξε ότι οι προηγούμενοι επισκέπτες είχαν κόψει όλα τα άσπρα μαλλιά του.

Το 2002, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby είχε πουλήσει άλλη μια τούφα από τα μαλλιά του Μότσαρτ για 38.000 λίρες, μια τιμή ρεκόρ, τα διπλά από την τωρινή τούφα. Ήταν μια τούφα που είχε στην κατοχή της μια από τις ερωμένες του γιου του διάσημου συνθέτη.  

Αυτή που δημοπρατείται σήμερα προέρχεται από την χήρα του Constanze. Η Constanze την έδωσε στην μητέρα του Γερμανού διευθυντή ορχήστρας Karl Anschütz που με την σειρά του την έδωσε στον μουσικό Sir Arthur Somervell κατά την διάρκεια μιας επίσκεψής του στην Αγγλία. Η γυναίκα του Somervell, φορούσε το χρυσό μενταγιόν σαν βραχιόλι.

Ο Somerwell πέθανε το 1937 και το κειμήλιο παρέμεινε στην οικογένεια του μέχρι σήμερα. 

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM