Νάταλι Πόρτμαν: Η επιστολή με τη φαντασίωση βιασμού που μου άλλαξε την καριέρα

Νάταλι Πόρτμαν: Η επιστολή με τη φαντασίωση βιασμού που μου άλλαξε την καριέρα Facebook Twitter
2

Η Νάταλι Πόρτμαν αποκάλυψε το Σάββατο πως η σεξουαλικοποίηση της από άνδρες, κατά την πρώιμη εφηβεία της, την υποχρέωσε να αναθεωρήσει τα είδη των φιλμ στα οποία θα έπαιζε.

Η ηθοποιός μίλησε στην «Πορεία των γυναικών» στο Λος Άντζελες, όπου αποκάλυψε πως το πρώτο γράμμα που έλαβε ποτέ από θαυμαστή της ήταν ουσιαστικά μία «φαντασίωση βιασμού».

Λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη αυτή τραυματική εμπειρία, η Πορτ ανακάλυψε πως οι παρουσιαστές μίας ραδιοφωνικής εκπομπής σε τοπικό σταθμό, «μετρούσαν ανάποδα» τους μήνες και τα χρόνια μέχρι την ενηλικίωσή της, όπου θα ήταν πλέον νόμιμο για κάθε άνδρα να κάνει σεξ μαζί της.

«Ένοιωσα την ανάγκη να καλύψω το σώμα μου και να φιλτράρω τόσο την εκφραστικότητά μου όσο και τις επαγγελματικές μου επιλογές», θυμάται.

«Οι αντιδράσεις που είχα εισπράξει τότε για την έκφρασή μου - από τα σχετικά ανώδυνα σχόλια για το σώμα μου μέχρι τις απροκάλυπτες απειλές - με ώθησαν να ελέγξω τη συμπεριφορά μου μέσα σε ένα κλίμα σεξουαλικής τρομοκρατίας».

Μετά από αυτές τις εμπειρίες η Πορταν θυμάται να υιοθετεί μία εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στις προτάσεις που της γίνονταν για να πρωταγωνιστήσει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η ηθοποιός, για μία μεγάλη περίοδο της καριέρας της απέρριπτε όλους τους ρόλους που περιείχαν «έστω και μία σκηνή φιλιού στο σενάριο».

Ταυτόχρονα, φρόντισε να προβάλλει πόσο «σοβαρή και μελετηρή» ήταν, σε κάθε της συνέντευξη, ώστε να εξασφαλίσει πως οι γύρω της θα την αντιμετώπιζαν με τον τρόπο που ήθελε.

Η Πορτμαν, που βραβεύτηκε με Όσκαρ το 2011 για την ερμηνεία της στον Μαύρο Κύκνο, εξήγησε πως το δυσάρεστο κλίμα την ανάγκασε, ήδη από τα 13 της, να αναπτύξει την εικόνα μιας «ειλικρινούς, συντηρητικής, "ψαγμένης" και σοβαρής κοπέλας».

«Ήθελα να νιώσω πως το σώμα μου ήταν ασφαλές και η φωνή μου ακουγόταν».

Πορείες γυναικών διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο των κινημάτων ισότητας των φύλων και στον απόηχο της σωρείας σεξουαλικών σκανδάλων που εξακολουθούν αν κλυδωνίζουν το Hollywood.

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επαναλειτουργεί μετα από 5 χρόνια το σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής

Πολιτισμός / Επαναλειτουργεί μετα από 5 χρόνια το σπήλαιο των Πετραλώνων Χαλκιδικής

Με έκταση περίπου 10.000 τ.μ. αλλά προσβάσιμο στο 10% με 20%, το σπήλαιο Πετραλώνων εκτιμάται ότι σχηματίστηκε πριν από ένα και πλέον εκατομμύρια χρόνια και αποτέλεσε έναν χώρο όπου κατέφευγαν τροφοκυνηγοί
NEWSROOM