Αποκαλύψεις για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης με «πρωταγωνιστή» τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν

Αποκαλύψεις για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης με «πρωταγωνιστή» τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν Facebook Twitter
Ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν μαζί με τη σύζυγό του Τζορτζίνα Τσάπμαν. EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
0

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στο Χόλιγουντ οι κατηγορίες που δημοσιεύθηκαν στους New York Times και αφορούν υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης δεκαετιών. Στο επίκεντρο αυτών βρίσκεται ο παραγωγός Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, συνιδρυτής των εταιριών Miramax και Weinstein Company, ο οποίος είχε αναλάβει την παραγωγή αρκετών βραβευμένων με Όσκαρ ταινιών, όπως «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», «Ο λόγος του Βασιλιά» και «The Artist».

«Αντιλαμβάνομαι πως ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκα σε συνεργάτες μου στο παρελθόν έχει προκαλέσει πολύ πόνο και απολογούμαι ειλικρινά γι' αυτό. Αν και προσπαθώ να βελτιωθώ, ξέρω ότι έχω πολύ δρόμο», ανέφερε ο ίδιος σε μία ανακοίνωση - απολογία, ωστόσο στη συνέχεια κατήγγειλε το άρθρο των New York Times περί παρενόχλησης γυναικών για σχεδόν τρεις δεκαετίες.


Το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Πριν από δύο δεκαετίες, ο παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν προσκάλεσε την Άσλεϊ Τζαντ στο ξενοδοχείο Peninsula Beverly Hills για αυτό που η νεαρή ηθοποιός νόμιζε ότι ήταν πρωινό εργασίας. Αντί για αυτό, ζήτησε από την ρεσεψιόν να τη στείλουν στο δωμάτιό του, όπου (ο παραγωγός) εμφανίστηκε φορώντας μια ρόμπα και τη ρώτησε εάν θα μπορούσε να της κάνει ένα μασάζ ή εάν ήθελε να τον κοιτάει την ώρα που έκανε ένα ντουζ, όπως ανέφερε η ηθοποιός σε μία συνέντευξη. "Πώς μπορώ να φύγω από το δωμάτιο όσο πιο γρήγορα γίνεται χωρίς να αποξενώσω τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν;", σκεφτόταν η ίδια, όπως είπε.


»Το 2014, ο κ. Γουαϊνστάιν προσκάλεσε την Έμιλι Νέστορ, η οποία είχε εργαστεί μόλις μία ημέρα στην εταιρία του ως προσωρινή υπάλληλος. Την κάλεσε στο ίδιο ξενοδοχείο και της έκανε μια άλλη προσφορά: Εάν υπέκυπτε στις σεξουαλικές του ορέξεις, τότε εκείνος θα προωθούσε την καριέρα της, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει η ίδια σε συναδέλφους της που τα μετέφεραν σε στελέχη της Weinstein Company.


»Την επόμενη χρονιά, ξανά στο ίδιο ξενοδοχείο, μία υπάλληλος - βοηθός είπε ότι ο κ. Γουαϊνστάιν την πίεσε να του κάνει ένα μασάζ ενώ εκείνος ήταν γυμνός, γεγονός που την έκανε «να κλαίει και να βρίσκεται εκτός εαυτού», όπως έγραψε μία συνάδελφός της, η Λόρεν Ο' Κόνορ, σε ένα υπόμνημα όπου κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση και άλλες ανάρμοστες συμπεριφορές από το αφεντικό τους. "Υπάρχει ένα τοξικό περιβάλλον για τις γυναίκες αυτής της εταιρίας", ανέφερε η κα Ο' Κόνορ σε επιστολή που απευθυνόταν σε αρκετά στελέχη της εταιρίας που διηύθυνε ο κ. Γουαϊνστάιν».


Όπως επισημαίνουν οι New York Times, η έρευνά τους έφερε στο φως κατηγορίες εναντίον του Γουαϊνστάιν, που δεν είχαν αποκαλυφθεί και οι οποίες εκτείνονται χρονικά σχεδόν τρεις δεκαετίες. Είναι τεκμηριωμένες μέσω συνεντεύξεων με σημερινούς και πρώην υπαλλήλους, και εργαζόμενους στην κινηματογραφική βιομηχανία, καθώς και νομικά αρχεία, emails και εσωτερικά έγγραφα από τις επιχειρήσεις που έχει διευθύνει.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκείνη την περίοδο, αντιμέτωπος με κατηγορίες όπως σεξουαλική παρενόχληση και ανεπιθύμητη φυσική επαφή, ο Γουαϊνστάιν κατέληξε σε τουλάχιστον οχτώ εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, όπως ανέφεραν δύο στελέχη της εταιρίας που μίλησαν ανωνύμως.


Ανάμεσα σε εκείνες που κατέληξαν σε συμβιβασμό, οι Times διαπίστωσαν πως ήταν μία νεαρή βοηθός στη Νέα Υόρκη το 1990, μία ηθοποιός το 1997, μία βοηθός στο Λονδίνο το 1998, μία Ιταλίδα μοντέλο το 2015 και η Ο' Κόνορ λίγο αργότερα.


Όπως έγινε γνωστό μετά τις αποκαλύψεις, ο Γουαϊνστάιν, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη σχεδιάστρια Τζορτζίνα Τσάπμαν και πατέρας πέντε παιδιών και από προηγούμενους γάμους, σχεδιάζει να πάρει άδεια από την εταιρία του, ενώ έχει προσλάβει ψυχοθεραπευτές για να τον βοηθήσουν με τα προβλήματά του. «Το ταξίδι μου τώρα αφορά να μάθω τον εαυτό μου και να κατακτήσω τους δαίμονες μου», τόνισε ο 65χρονος σε δήλωσή του. «Σέβομαι όλες τις γυναίκες και λυπάμαι για όσα έγιναν», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.


Η δικηγόρος του, Λίζα Μπλουμ, επισήμανε ωστόσο σε άλλη ανακοίνωση πως ο Γουαϊνστάιν αρνείται πολλούς από τους ισχυρισμούς εναντίον του ως «φανερά ψευδείς». Πρόσθεσε επίσης ότι η ίδια, ως υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, ήταν ξεκάθαρη μαζί του πως ορισμένες από τις συμπεριφορές του «μπορούν να θεωρηθούν ως ακατάλληλες, ακόμη και εκφοβιστικές». «Έχει αναγνωρίσει λάθη που έχει κάνει. Διαβάζει βιβλία και να πηγαίνει στη ψυχοθεραπεία. Είναι ένας "δεινόσαυρος" που μαθαίνει νέα πράγματα», είπε.


Πάντως ένας άλλος δικηγόρος του, σε μία διαφορετική ανακοίνωση, ανέφερε πως ο πελάτης του ετοιμάζεται να μηνύσει τους New York Times καθώς το δημοσίευμά τους είναι γεμάτο «με ψευδείς και δυσφημιστικές δηλώσεις». Πρόσθεσε επίσης πως «όλα τα έσοδα (από τη μήνυση) θα δοθούν σε γυναικείες οργανώσεις».

Με πληροφορίες από New York Times και BBC

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Πολιτισμός / The Cenci Family: Το ελληνικό θέατρο ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία και το τριπλό sold out του πρότζεκτ «The Artaud Diptych» την περασμένη άνοιξη στο THE TANK THEATER της Νέας Υόρκης, η διεθνής Ελληνίδα σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει με νέα παράσταση τον προσεχή Μάιο στο φημισμένο θέατρο του Μανχάταν, σκηνοθετώντας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότερη θεατρική πόλη του κόσμου.
NEWSROOM
«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»

Πολιτισμός / «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, και συγκεκριμένα στο τμήμα “Escape from Tribeca” που φιλοξενεί τις πιο ιδιαίτερες και αταξινόμητες δουλειές δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ.
NEWSROOM
Γιορτή Βιβλίου 2024

Πολιτισμός / Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Το bazaar βιβλίου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στο ισόγειο του κτιρίου Πειραιώς 138, μαζί με παρουσιάσεις βιβλίων και δωρεάν ξεναγήσεις στις εκθέσεις. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα.
NEWSROOM