Στόχος νεοναζί η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου - Τι απαντά η ίδια

Στόχος νεοναζί η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου - Τι απαντά η ίδια Facebook Twitter
0

Στο στόχαστρο Σουηδών νεοναζί μπήκε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Πασχαλίδου η οποία έχει επιδείξει πλούσια δράση υπέρ των μεταναστών στη χώρα.

Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου δημοσίευσε στο Twitter και το Instagram μια φωτογραφία από την χθεσινή συγκέντρωσητ ης ναζιστικής οργάνωσης NMR («Σκανδιναβικό Κίνημα Αντίστασης») η οποία δείχνει ένα πλακάτ με τη φωτογραφία της και το μήνυμα: «Παράνομη».

«Οι Ναζιστές διαδηλώνουν σήμερα στο Γκέτεμποργκ. Σε μία από τις πιο σύγχρονες και οικονομικά ευημερούσες δημοκρατίες του κόσμου. Χρησιμοποιούν την εικόνα μου. Στοχοποιούν μια γυναίκα με ύψος 1,60 cm, ανεξάρτητη δημοσιογράφο χωρίς σωματοφύλακες και υποστήριξη από εργοδότες. Πόσο θλιβερό; Ευχαριστώ τους γενναίους ανθρώπους που αντιστέκονται. Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Ποτέ δεν θα αφήσουμε τον εαυτό μας να σιγήσει. Δεν κάνουμε βήμα πίσω απέναντι στον ναζισμό και τον ρατσισμό», έγραψε στο μήνυμά της.

Πριν από λίγους μήνες, η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου περιέγραψε όσα έζησε ως παιδί Ελλήνων μεταναστών στη Σουηδία σε βίντεο που ανήρτησε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Μίλησε για τις ανώνυμες απειλές που έφταναν στο σπίτι όπου ζούσε με την οικογένειά της. «Θα σκοτώσουμε εσένα και την οικογένειά σου», έγραφε γράμμα που βρήκαν στο γραμματοκιβώτιο του σπιτιού τους. Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου ήταν μόλις 9 ετών. Στην πορεία της ζωής της, πορωμένοι ρατσιστές δεν δίστασαν να την απειλήσουν ότι θα έθεταν σε κίνδυνο τη σωματική της ακεραιότητα ή ότι θα την υπέβαλαν σε σεξουαλικά βασανιστήρια.


Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου περιγράφει τον ρατσισμό που βίωσε:

«Γουρούνι με μαύρα μαλλιά». «Αν δεν φύγεις από τη χώρα σε 24 ώρες θα σκοτώσουμε εσένα και την οικογένειά σου». Όταν αυτό το ανώνυμο γράμμα έφτασε στο σπίτι μου με το ταχυδρομείο, ήμουν 9 ετών. Ηρθα στη Σουηδία στα έξι μου χρόνια. Ο πατέρας μου ήταν Ελληνας μετανάστης, καθαριστής. Μέναμε σε ένα μέρος όπου ζούσαν κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια χωρίς βιβλία ή εφημερίδες. Η μητέρα μου πήρε το γράμμα και πήγε στην αστυνομία. Οταν επέστρεψε, μας είπε: ''Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα επειδή η απειλή είναι ανώνυμη''.

Είμαι ευγνώμων και προνομιούχος που δουλεύω ως δημοσιογράφος στη Σουηδία. Από την πρώτη μου μέρα στη δουλειά, 20 χρόνια πριν (μέχρι σήμερα) με έχουν αποκαλέσει πόρνη, τσούλα, αηδιαστική μετανάστρια. Εβραία, τσιγγάνα, μουσουλμάνα!

Μου έλεγαν ότι θα μου κόψουν τη γλώσσα. Οτι θα μου κόψουν τα δάχτυλα. Οτι θα μου σπάσουν τα γόνατα. Οτι θα έπρεπε να αυτοκτονήσω, αλλιώς θα με σκοτώσουν αυτοί. Μου έλεγαν να πάω στο σπίτι μου αλλιώς θα με στείλουν αυτοί στο σπίτι μου!

Με απειλούσαν με ομαδικό βιασμό, με σεξουαλικά βασανιστήρια. Υπάρχουν μέρες που ξυπνάω το πρωί με λεκτική βία και κοιμάμαι με σεξιστικά, ρατσιστικά σχόλια στο κεφάλι μου.

Οταν πήγα στην αστυνομία μου είπαν: ''Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, η απειλή είναι ανώνυμη''.

Δυστυχώς δεν είμαι η μόνη. Είμαι ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που φοβούνται για τη ζωή τους, νιώθουν απροστάτευτοι και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη δικαιοσύνη.

Στις μέρες μας, εκτός από τους ανώνυμους, υπάρχει νέα απειλή από πολιτικούς και ΜΜΕ, που ομαλοποιούν και προβάλλουν ως συνηθισμένο τον σεξισμό και τον ρατσισμό.

Οι λέξεις είναι όπλα. Αν συνεχίσετε να βομβαρδίζετε τους ανθρώπους με προειδοποιήσεις για τους «παράνομους», «κακούς», «απειλητικούς» μετανάστες, που εισβάλλουν στην χώρα και τον πολιτισμό σας. Αν συνεχίσετε να τους δαιμονοποιείτε, τότε κάποια στιγμή κάποιος θα εκραγεί. Οι λέξεις θα γίνουν πράξη.

Η δημοκρατία είναι μια λέξη. Απαιτεί καθημερινή δράση από όλους μας. Το μίσος δεν είναι ελευθερία έκφρασης. Είναι έγκλημα.

Αν ο ελεύθερος λόγος είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να αναπνεύει.

Ας αγωνιστούμε. Ας αγωνιστούμε για πλουραλισμό, για ενότητα στην πολυμορφία. Ας αγωνιστούμε για τη δημοκρατία».

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 2012 στην ταινία Mud του Τζεφ Νίκολς, πλάι στον Μάθιου Μακόναχι, για την οποία τιμήθηκε με το Robert Altman Award.
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Πολιτισμός / Πέθανε ο Ρόμπερτ Μπέντον, σκηνοθέτης του «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ

Ο Μπέντον υπήρξε κεντρικός εκπρόσωπος του αμερικανικού συναισθηματικού ρεαλισμού, δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και στις λεπτές συγκρούσεις των χαρακτήρων
LIFO NEWSROOM
Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

Πολιτισμός / Κάννες - Ρόμπερτ Ντε Νίρο για Τραμπ: «Ο φιλισταίος πρόεδρος της Αμερικής αυτοδιορίστηκε επικεφαλής σε κορυφαίο πολιτιστικό ίδρυμα»

«Η τέχνη είναι η αλήθεια. Η τέχνη αγκαλιάζει την ποικιλομορφία. Και γι’ αυτό αποτελεί απειλή για τους αυταρχικούς ηγέτες και τους φασίστες του κόσμου», δήλωσε παραλαμβάνοντας τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο
LIFO NEWSROOM
Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Final Destination, Κιούκα και Τhe Weeknd από αύριο στους κινηματογράφους

Καθώς όλο και περισσότερα θερινά σινεμά ανοίγουν, η συνέχεια ενός απέθαντου franchise, το φρέσκο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κωστή Χαραμουντάνη και το κινηματογραφικό companion piece του νέου άλμπουμ του Weeknd είναι τρεις από τις έξι νέες ταινίες που επιχειρούν να φέρουν τους θεατές πίσω στις αίθουσες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
hjnrjh

Πολιτισμός / ΕΣΩ 2025: Oι σημαντικότερες στιγμές στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου

Η 13η ΕΣΩ: 'Αγκαλιάζοντας το Χάος σ’ έναν Έξυπνο Κόσμο' ολοκληρώθηκε, την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ακριβώς όπως υποσχέθηκε, σαν αγκαλιά, που εμπεριέχει την ρευστότητα του σύγχρονου, διασυνδεδεμένου κόσμου μας που, διαρκώς, αλλάζει.
ΜΕΛΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ-ΠΟΛΛΑΤΟΥ
Έρχεται στο Μεσολόγγι ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Πολιτισμός / Μεσολόγγι: Έρχεται ο αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου»

Ανακοινώθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη του επετειακού κύκλου των 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο - Η αποκάλυψη του Νίκου Αλάγια για τον πατέρα του που μετανάστευσε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960
LIFO NEWSROOM
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νίκολας Κάλιναν: Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συνεργασία με την Ελλάδα

Πολιτισμός / Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο νέος διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου μιλά για συνεργασία, αλλά όχι επιστροφή

Ο Νίκολας Κάλιναν, Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, αναφέρεται στη συνέντευξή του για τη συνεργασία με την Ελλάδα γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς να δίνει σαφή απάντηση για την επιστροφή τους
LIFO NEWSROOM