Η επιστολή του Φρανκ Σινάτρα για τον Τζορτζ Μάικλ: «Έλα φίλε, χαλάρωσε. Μην σπαταλάς το ταλέντο σου»

Η επιστολή του Φρανκ Σινάτρα για τον Τζορτζ Μάικλ: «Έλα φίλε, χαλάρωσε. Μην σπαταλάς το ταλέντο σου» Facebook Twitter
2
Η επιστολή του Φρανκ Σινάτρα για τον Τζορτζ Μάικλ: «Έλα φίλε, χαλάρωσε. Μην σπαταλάς το ταλέντο σου» Facebook Twitter
«Και μην ξανακούσω για την "τραγωδία της δημοσιότητας". Τραγωδία είναι όταν δεν εμφανίζεται κανείς και τραγουδάς για την καθαρίστρια σε ένα άδειο μαγαζί που δεν έχει πατήσει πελάτης...»

Περισσότερες από δύο δεκαετίες πριν τον αναπάντεχο θάνατό του σε ηλικία 53 ετών το 2016, ο George Michael πέρασε μια περίοδο όπου αγωνιζόταν έντονα να διαχειριστεί το κόστος της τεράστιας φήμης του. Και όταν αποφάσισε να μιλήσει δημοσίως για τις ανησυχίες του σχετικά με τη φύση της διασημότητας, ο Frank Sinatra μπήκε στη διαδικασία να του απαντήσει γράφοντας μια επιστολή. 

Ένα άρθρο που είχε δημοσιευθεί στους Los Angeles Times το 1990 εστίαζε στην άρνηση του George Michael να προωθήσει τη μουσική του φτιάχνοντας βίντεο, σαν αυτά που παιζόταν τότε στο MTV, σχολιάζοντας πως η απόφασή του στην καλύτερη περίπτωση ήταν ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη και στη χειρότερη θα σήμαινε κάτι σαν «καλλιτεχνική αυτοκτονία». 

«Δεν είμαι αρκετά χαζός για να πιστεύω πως μπορώ να διαχειριστώ άλλα 10 με 15 χρόνια τόσο μεγάλης έκθεσης. Νομίζω πως αυτή είναι η υπέρτατη τραγωδία της δημοσιότητας» είχε πει τότε ο George Michael. «Άνθρωποι που είναι απλώς εκτός ελέγχου, που είναι χαμένοι. Έχω δει τόσους πολλούς και δεν θέλω να γίνω ένα ακόμη κλισέ» πρόσθεσε.

Ο Frank Sinatra που ήταν τότε στα 70 του και είχε ήδη βιώσει τα πάνω και τα κάτω της δημοσιότητας, έστειλε μια εβδομάδα αργότερα μία επιστολή στους Los Angeles Times στην οποία μάλωνε ευγενικά τον νεαρό τότε τραγουδιστή. Η επιστολή δημοσιεύθηκε αργότερα από το διαδικτυακό αρχείο Letters of Note. [...] 

Η επιστολή του Φρανκ Σινάτρα για τον Τζορτζ Μάικλ: «Έλα φίλε, χαλάρωσε. Μην σπαταλάς το ταλέντο σου» Facebook Twitter
Η επιστολή

«Έλα Τζορτζ, χαλάρωσε. Χόρεψε με τον ρυθμό, φίλε. Ξεσκόνισε αυτά τα ντελικάτα φτερά και πέτα μέχρι το φεγγάρι της επιλογής σου και να είσαι ευγνώμων που κουβαλάς το φορτίο που όλοι χρειάστηκε να κουβαλήσουμε από εκείνες τις φτωχές βραδιές που κοιμόμασταν στα λεωφορεία και βοηθούσαμε τον οδηγό να ξεφορτώσει τα όργανα» γράφει μεταξύ άλλων.

Ο Sinatra, που πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1998 σε ηλικία 82 ετών, έχοντας δει την φήμη του να εκτοξεύεται, άρχισε να βλέπει ξαφνικά την καριέρα του να παίρνει την κατιούσα στα τέλη της δεκαετίας του '40. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '50, είχε αναδιαμορφώσει την μουσική του περσόνα κερδίζοντας μια πληθώρα ρόλων στην υποκριτική. Το να χαρακτηριστεί, όμως, αυτό αναπτέρωση της καριέρας του θα ήταν τουλάχιστον υποτιμητικό: ο Sinatra είχε μεταμορφωθεί από τραγουδιστή σε τιτάνα της ποπ κουλτούρας. 

«Και μην ξανακούσω για την "τραγωδία της δημοσιότητας". Τραγωδία είναι όταν δεν εμφανίζεται κανείς και τραγουδάς για την καθαρίστρια σε ένα άδειο μαγαζί που δεν έχει πατήσει πελάτης από την μέρα του Saint Swithin. Και εσύ δεν έχεις καμία σχέση με αυτό. Είσαι στο κορυφαίο σκαλί μιας ψηλής σκάλας που ονομάζεται Δόξα (σ.σ. εδώ χρησιμοποιεί τη λέξη Stardome), που στα λατινικά σημαίνει ευχαριστώ-τους-θαυμαστές που ήταν εκεί όταν δεν υπήρχε κανείς άλλος» γράφει ο Sinatra. 

«Το ταλέντο δεν πρέπει να σπαταλιέται. Αυτοί που το έχουν- κι εσύ προφανώς το έχεις, διαφορετικά στο εξώφυλλο του περιοδικού θα ήταν ο Rudy Vallee- εκείνοι που έχουν ταλέντο πρέπει να το αγκαλιάζουν, να το αποδέχονται, να το φροντίζουν και να το μοιράζονται. Αλλιώς θα σου το πάρουν όσο γρήγορα σου δανείστηκε» συνεχίζει ο Sinatra και καταλήγει: «Πίστεψέ με. Το έχω ζήσει». 

Με πληροφορίες από New York Times

Πολιτισμός
2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM