Forbes: O «Mr. ΖΑRA» τα κατάφερε - O Bill Gates δεν είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Forbes: O «Mr. ΖΑRA» τα κατάφερε - O Bill Gates δεν είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Facebook Twitter
1

Ο Αmancio Ortega, ο Ισπανός ιδιοκτήτης της Inditex, μητρικής εταιρείας, μεταξύ άλλων, των καταστημάτων Zara, Massimo Dutti και Pull & Bear, είναι πλέον, σύμφωνα με το Forbes, o πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, αφήνοντας στη 2η θέση τον ιδρυτή της Microsoft Bill Gates.

Η αλλαγή στην κορυφή έγινε την Τετάρτη, όταν οι μετοχές της πολυεθνικής εταιρείας του Ισπανού μεγιστάνα σημείωσαν άνοδο 2,5%, αυξάνοντας την προσωπική περιουσία του Ortega κατά 1,7 δισ. δολάρια μέσα σε μία μόλις ημέρα.

Η αύξηση αυτή εκτίναξε την περιουσία του από τα 77.8 δισ. δολάρια στα 79.5, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Gates με 78.5 δισ.

Γιος ενός εργάτη σιδηροδρόμων από τη Λα Κορούνια, ο Ortega προτιμά να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν υπάλληλος καταστήματος στη γενέτειρά του, πριν ανοίξει την πρώτη του βιοτεχνία έχοντας στη διάθεσή του αρχικό κεφάλαιο της τάξεως των 100 δολαρίων. Αυτός και η γυναίκα του έφτιαχναν εσώρουχα, πυτζάμες και νυχτικά στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Το 1975, το ζευγάρι (που χώρισε λίγα χρόνια μετά) άνοιξε το πρώτο κατάστημα Zara. Οχτώ χρόνια αργότερα ο Ortega είχε επεκτείνει την επιχείρηση του, ανοίγοντας καταστήματα σε 9 μεγάλες πόλεις της Ισπανίας. Στη συνέχεια τα καταστήματά του «κατέκτησαν» ολόκληρο τον κόσμο. Από το 2001 που η μετοχή της εταιρείας εισήχθη στο χρηματιστήριο η αξία της έχει αυξηθεί περισσότερο από 11 φορές.

Σήμερα, η Inditex είναι παρούσα σε 88 αγορές με πάνω από 6.700 καταστήματα και απασχολεί περισσότερους από 140.000 εργαζομένους.

Forbes: O «Mr. ΖΑRA» τα κατάφερε - O Bill Gates δεν είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Facebook Twitter
O Ισπανός ιδιοκτήτης της εταιρείας Inditex (Ζara), Amancio Ortega είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Επιπλέον, ο Amancio Ortega έχει καταφέρει να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς, δημιουργώντας μια επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Όπως γράφει το Forbes, συγκριτικά με τους περισσότερους ανταγωνιστές της, η Inditex δεν βασίζεται ιδιαίτερα στη διαφήμιση. Αντιθέτως, αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της στο να είναι η πιο αποτελεσματική επιχείρηση παραγωγής ενδυμάτων σε όλο τον κόσμο.

Την εποχή που η επιχείρηση του Ortega εισήχθη στο χρηματιστήριο, ο Gates ήταν ήδη ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη με περιουσία που άγγιζε τα 58.7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, και παρά την κατάκτηση της 1ης θέσης από τον Ισπανό επιχειρηματία, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Gates έχει δωρίσει περίπου 31 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα (Bill & Melinda Gates Foundation). Το Forbes υποστηρίζει πως αν ο Αμερικανός ιδρυτής της Microsoft δεν είχε ασχοληθεί με τις αγαθοεργίες, «ούτε ο Ορτέγκα, ούτε και κανείς άλλος στη Γη» δεν θα έφτανε καν κοντά στην περιουσία του.

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από αύριο στο Πράδο της Μαδρίτης ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ

Πολιτισμός / Από αύριο στο Πράδο της Μαδρίτης ο χαμένος πίνακας του Καραβάτζιο που παραλίγο να πουληθεί για 1.500 ευρώ

Ο εν λόγω πίνακας. ζωγραφισμένος γύρω στα 1607-1610, προσφέρει μια συμπληρωματική εικόνα του ύστερου έργου του Καραβάτζιο και συμπυκνώνει τα καλύτερα στοιχεία από το στιλ του στα τελευταία του χρόνια
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια