Οι Massive Attack πίσω από τον Banksy; Facebook Twitter
O Robert '3D' Del Naja των Massive Attack

Οι Massive Attack πίσω από τον Banksy;

2

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο δημοσίευμα της Daily Mail είναι πολύ πιθανό να κρύβεται ο Robert '3D' Del Naja πίσω από τον πιο μυστηριώδη graffiti artist όλων των εποχών.

Είναι γνωστό το κυνήγι που γίνεται για να εξακριβωθεί η ταυτότητα του πιο διάσημου καλλιτέχνη του 21ου αιώνα και μετά από άπειρες θεωρίες συνωμοσίες έρχεται να προστεθεί και μια ακόμη.

Ένας δημοσιογράφος, ο 31χρονος, Graig Williams ισχυρίζεται ότι ο Del Naja ή μια ομάδα από άτομα που καθοδηγούνται από αυτόν και έχουν σχέση με τους Massive Attack κρύβονται πίσω από το Banksy.

Ο Williams λέει ότι σε τουλάχιστον 6 περιπτώσεις τοιχογραφίες του Bansky εμφανίστηκαν πριν ή μετά από συναυλίες που έδωσαν οι Massive Attack σε διάφορα μέρη του κόσμου τα τελευταία 12 χρόνια.

Τo κοινό στοιχείο που ενώνει τους δύο καλλιτέχνες είναι ότι και οι δύο κατάγονται από το Μπρίστολ. Ο 3D ξεκίνησε την καριέρα του σαν γκραφιτάς την δεκαετία του ’80 και έχει δηλώσει ότι είναι κολλητοί με τον Banksy. Έχει εμφανιστεί μάλιστα και στην ταινία που σκηνοθέτησε ο Banksy, ‘Exit through the gift shop’.

Το συγκρότημα του Del Naja, οι Massive Attack,  διάσημοι με κομμάτια όπως το Teardrop και το Unfinished Sympathy, έχουν βγάλει εκατομμύρια ενώ η τέχνη του Banksy κοστολογείται περίπου 500.000 λίρες ανά έργο.  

Οι Massive Attack πίσω από τον Banksy; Facebook Twitter
Αυτή η φωτογραφία ίσως να απεικονίζει τον Banksy, αλλά τώρα υπάρχει μια νέα θεωρία

Ο Williams ισχυρίζεται: «Αλλά κι αν ο Banksy δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο όπως όλοι νομίζουν ότι είναι; Κι αν είναι μια ομάδα από άτομα που κάνουν stencil σε διαφορετικές τοποθεσίες και στην χώρα τους αλλά και στο εξωτερικό;» Τέτοιο μεγάλο αριθμό δουλειάς για πάνω από μια δεκαετία σε όλο τον πλανήτη ίσως και αν έχουν βάση όσα λέει γράφει η Daily Mail. (σ.σ. προφανώς και δεν γνωρίζουν πολλά άτομα που ασχολούνται με το γκραφίτι και το τι μπορούν να παράγουν σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά ακόμη κι αν πρόκειται για μια ομάδα γιατί είναι τόσο περίεργο;)

  

Υπάρχει μια φήμη από το 2010 ότι η δουλειά του στην Βόρεια Αμερική δεν έχει  φιλοτεχνηθεί από τον ίδιο αλλά από ένα crew που ακολουθούσε  τους Massive Attack στην περιοδεία τους. ‘Και αν αναλύσεις την δουλειά του στην Βόρεια Αμερική, βγάζει απολύτως νόημα», λέει ο Williams.

O Banksy άρχισε να γίνεται γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του ’90, την ίδια περίπου περίοδο που οι Massive Attack άρχισαν να κυκλοφορούν τα πιο πετυχημένα άλμπουμ τους όπως το Blue Lines και το Mezzanine.

Σύμφωνα με την έρευνα του Craig έξι τοιχογραφίες του Banksy εμφανίστηκαν στο Σαν Φρανσίσκο την 1η Μαΐου το 2010 μετά από δύο εμφανίσεις των Massive Attack στις 25 και 27 Απριλίου. Οι Massive Attack έπαιξαν στο Τορόντο μια εβδομάδα αργότερα και ακόμη περισσότερα νέα έργα του Banksy έκαναν την εμφάνιση τους.

Αργότερα στην περιοδεία τους πήγαν στην Chinatown της Βοστώνης όπου και εκεί εμφανίστηκε ένα έργο του Banksy.

To ίδιο συνέβη και το 2006 όταν οι Massive Attack έκαναν ακόμη μια αμερικανική περιοδεία που μια εμφάνιση τους ήταν στο  Hollywood Bowl στο LA, μια εβδομάδα πριν από μια έκθεση του Banksy στην πόλη.

Οι Massive Attack πίσω από τον Banksy; Facebook Twitter
Οι Massive Attack πίσω από τον Banksy; Facebook Twitter
Δεξιά: έργο του Banksy... Eπάνω: ένα από τα έργα του Del Naja των Massive Attack

Το 2008 ο Banksy έφτιαξε 14 stencil στην Νέα Ορλεάνη κατά την διάρκεια της τρίτης επετείου από την Katrina. Την ίδια περίοδο ο Del Naja είχε συνυπογράψει το σάουντρακ για το ντοκιμαντέρ που είχε θέμα την Νέα Ορλεάνη με τίτλο ‘Trouble the Water’. Και γενικά υπάρχουν και άλλες παρόμοιες συμπτώσεις.

Από παλιά όμως φαίνεται ότι υπήρχε αυτή η θεωρία ότι ο Del Naja είναι ο Banksy αλλά όταν τον είχαν ρωτήσει αν αυτό όντως ισχύει, είχε πει ότι ζωγράφιζε στους δρόμους μόνο για 3 χρόνια πριν γίνει γνωστός για την μουσική του. Αυτό έγινε το 1983 έως το 1986. «Με συνέλαβαν δυο φορές. Κι αυτό ήταν αρκετό», είχε δηλώσει και περιέγραψε τον Banksy σαν ένα πολύ κοντινό του φίλο και εικονικό, τρελό και δημιουργικό άνθρωπο.

 

Και ο Banksy όμως έχει αποστασιοποιηθεί από τον μουσικό, αφήνοντας υπόνοιες ότι ο Del Naja είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία για να είναι αυτός. Είχε πει συγκεκριμένα: «Όταν ήμουν περίπου 10 χρονών, ήταν αυτό το παιδί που το έλεγαν 3D και νομίζω ότι είχε πάει στη Νέα Υόρκη και ήταν ο πρώτος που είχε φέρει σπρέι στο Μπρίστολ. Το γκράφιτι ήταν κάτι που αγαπούσαμε όλοι στο σχολείο – το κάναμε στο λεωφορείο όταν γυρίζαμε σπίτι».

Ο Banksy πάντως λέει ότι μεταμφιέζεται δημόσια επειδή είναι πιο εύκολο, ισχυρίζεται, και πιο γρήγορο να βάζει τα έργα του μόνος του. Συχνά καλύπτει το πρόσωπο του επειδή λέει ότι πρέπει να παραμείνει ανώνυμος επειδή η δουλειά του συχνά έχει παράνομο χαρακτήρα. Φημολογείται ότι είναι πλέον γύρω στα 40 και υπάρχει μια φωτογραφία που ίσως να απεικονίζει τον ίδιο εν ώρα εργασίας.  To 2008 είχε βγει η φήμη πάλι από την Daily Mail ότι ο Banksy ήταν ένας πιτσιρικάς με το όνομα Robin Gunningham και αρκετοί επιστήμονες που έχουν αναλύσει την δουλειά του πιστεύουν ότι είναι αυτός.

Πολιτισμός
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM