Απεργία την Πρωτομαγιά

Η ακτιβίστρια Ιρόμ Σαρμίλα σταμάτησε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία πείνας στον κόσμο

Η ακτιβίστρια Ιρόμ Σαρμίλα σταμάτησε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία πείνας στον κόσμο Facebook Twitter
0

  

Η ακτιβίστρια Ιρόμ Σαρμίλα σταμάτησε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία πείνας στον κόσμο Facebook Twitter

 

Μετά από 16 χρόνια σε απεργία πείνας η Ιρόμ Σαρμίλα, η «Σιδηρά Κυρία» όπως την αποκαλούν οι υποστηρικτές της στην Ινδία, έφαγε σήμερα για πρώτη φορά κανονική τροφή.

Η 44χρονη ακτιβίστρια που έγινε σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην κρατική βία στο Μανιπούρ-το βορειοανατολικό κρατίδιο της Ινδίας ξεκίνησε την απεργία πείνας τον Νοέμβριο του 2000. Τότε, μετά μία από επίθεση παραστρατιωτικών δυνάμεων -που ελέγχονταν από την κυβέρνηση- στο Μάλομ, ένα μικρό χωριό έξω από το Ιμπχάλ, την πρωτεύουσα του Μανιπούρ, 10 άνθρωποι είχαν βρει τραγικό θάνατο.

Η ακτιβίστρια Ιρόμ Σαρμίλα σταμάτησε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία πείνας στον κόσμο Facebook Twitter

Όλο αυτό το διάστημα, η Σαρμίλα είχε υποχρεωθεί σε εξαναγκαστική κατανάλωση τροφής μέσω ενός ρινικού σωλήνα, ενώ περνούσε τον περισσότερο χρόνο της στο νοσοκομείο του Ιμπχάλ, υπό δικαστική επιμέλεια.

Η Ιρόμ Σαρμίλα, η οποία ήταν υποχρεωμένη να εμφανίζεται στο δικαστήριο κάθε δεκαπενθήμερο, στην τελευταία της ακρόαση παραδέχτηκε πως ο πολυετής αγώνας της κατά ειδικών δυνάμεων του στρατού που παραμένουν ατιμώρητες δεν είχε αποτέλεσμα.

 

Έτσι, ανακοίνωσε πως θα σπάσει την απεργία της, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια παγκοσμίως, ώστε να ασχοληθεί με την πολιτική και να κατέβει στις πολιτειακές εκλογές του επόμενου έτους. 

 

«Πρέπει να αλλάξω την στρατηγική μου» ανέφερε η ίδια και πρόσθεσε «μερικοί άνθρωποι με βλέπουν σαν μια παράξενη γυναίκα γιατί θέλω να συμμετέχω στην πολιτική. Λένε πως η πολιτική είναι βρώμικη αλλά το ίδιο και η κοινωνία. Θέλω να προβάλλω αντίσταση απέναντι στην κυβέρνηση, κατεβαίνοντας στις επόμενες εκλογές» κατέληξε η Σαρμίλα. 

 


 

Η επιθυμία της Σαρμίλα να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία έχει θορυβήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανησυχούν πως λόγω του ότι το όνομά της είναι συνώνυμο της αντίστασης στο Μανιπούρ,  θα προκαλέσει μεγάλη διαρροή ψήφων προς το πρόσωπό της. 

Τηλεοπτικά συνεργεία, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν φθάσει στην Ινδία και την Ιμπχάλ για να γίνουν μάρτυρες του τέλους της απεργίας της Σαρμίλα. 

Με πληροφορίες από τον Guardian

Πολιτισμός
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM