Πρόβλημα με το ΕΣΡ καθυστερεί τα έσοδα από τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες

Πρόβλημα με το ΕΣΡ καθυστερεί τα έσοδα από τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Η αναζήτηση των νέων μελών του ΕΣΡ αποτελεί κομβικό σημείο για το σχέδιο εξεύρεσης των 350 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς αν το συμβούλιο δεν διαθέτει νόμιμη συγκρότηση δεν μπορούν να χορηγηθούν οι άδειες των καναλιών. Όπως επισημαίνουν οι Τυπολογίες, η νέα τελευταία παράταση έληξε την περασμένη Παρασκευή 16 Απριλίου και η κύρια ευθύνη ανήκει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, που πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 4/5 που απαιτεί το Σύνταγμα για να αλλάξουν τα πρόσωπα όχι μόνο στο ΕΣΡ και στις υπόλοιπες αρχές που είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένες.

Προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης, πρέπει να γίνει η αλλαγή της σύνθεσης του ΕΣΡ καθώς και να βρεθεί λύση και για τις υπόλοιπες ανεξάρτητες αρχές. Σύμφωνα με τις Τυπολογίες, αν παρατείνει τη θητεία του ΕΣΡ, ακόμη και για 3 μήνες, τότε το όλο εγχείρημα κινδυνεύει με κατάρρευση, ενώ παράλληλα θα ακυρώνονται από το ΣτΕ, ύστερα από διάστημα 2 ετών οι αποφάσεις του ΕΣΡ. Υπάρχει όμως και ζήτημα ερμηνείας, αν πρέπει να αποχωρήσουν 3 ή 6 μέλη από το ΕΣΡ, καθώς υπάρχει ζήτημα νομικής ερμηνείας για τουλάχιστον 2 μέλη.

Σύμφωνα με τις Τυπολογίες, η κατάσταση έχει ως εξής:

  • Ο πρόεδρος, Ιωάννης Λασκαρίδης, και τα μέλη, Γιάννης Παπακώστας και Εύη Δεμίρη έχουν συμπληρώσει από το Ιούνιο του 2002, δώδεκα χρόνια και δέκα μήνες παρουσίας στην Αρχή. Η πρώτη 4ετής θητεία τους έληξε στις 3 Ιουνίου 2006. Υπήρξε υπήρξε κενό 18 μηνών κατά το οποίο τα μέλη ασκούσαν καθήκοντα χωρίς να έχει ανανεωθεί η θητεία τους. Η δεύτερη 4ετής θητεία τους έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2012. Η τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δέχεται ως ανώτατο όριο παραμονής στο ΕΣΡ τους 22 μήνες μετά τη λήξη της θητείας, η οποία έχει προέλθει προ πολλού. Όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις χορηγούσαν παρατάσεις.
  • Η θητεία της αντιπρόεδρου, Λίνας Αλεξίου, ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου 2011 και έχει λήξει. Η ίδια έχει δηλώσει πως θέλει να αποχωρήσει από το συμβούλιο καθώς υπάρχει και το ηθικό ασυμβίβαστο. H πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είναι κόρη της και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ασκεί έλεγχο εποπτείας στο ΕΣΡ.
  • Η 4ετής θητεία του μέλους, Γιώργου Στεφανάκη, ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου 2011. Η πρώτη 4ετής θητεία του Κωνσταντίνου Αποστολά έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2012 και έχει συμπληρώσει 7 χρόνια και δύο μήνες στο συμβούλιο. Ο νόμος 4055/2012 δίνει μια δυνατότητα παράτασης ως 8 έτη και ερμηνεύεται από τον πρόεδρο του ΕΣΡ, ότι τόσο ο Κ. Αποστολάς, όσο και ο Γ. Στεφανάκης έχουν τη δυνατότητα παραμονής στην αρχή.
  • Η νομικός Δήμητρα Παπαδοπούλου τοποθετήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στη θέση του αποθανόντος, Άρη Σταθάκη ο οποίος διορίστηκε στο ΕΣΡ το Δεκέμβριο του 2012. Η διάρκεια της θητείας είναι 6ετής, συνεπώς λήγει το 2018.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του ΕΣΡ και η ανάθεση στο Συμβούλιο του πλήρη ελέγχου της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς. Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, η οποία δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή και ο πρόεδρός της διορίζεται από τον υπουργό, θα χάσει τις αρμοδιότητες που είχε το προηγούμενο διάστημα για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Όπως επισημαίνουν οι Τυπολογίες, υπάρχει η άποψη πως είναι αντισυνταγματική η ανάθεση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στην ΕΕΤΤ.

Ο τρόπος που θα υλοποιηθεί αυτός ο στόχος δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, ενώ δεν είναι σαφές αν το ΕΣΡ θα ελέγχει και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς διατηρεί ακόμη το Μητρώο των τηλεοπτικών εταιρειών στα αρχεία του. Όσον αφορά στην ΕΕΤΤ, όπως είχε αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων στην Επιτροπή και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να επανεξετάσει τις αρμοδιότητές της.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια