Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
1

Το σχέδιο νόμου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αναμένεται να κατατεθεί τελικά τη Δευτέρα, και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αιτία της καθυστέρησης αφορούσε την επίλυση θεμάτων που αφορούν τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου.

Αυτοί οι άξονες, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, είναι οι εξής:

  • Επιστροφή των εργαζόμενων που απολύθηκαν στις 11.6.2013
  • Ομαλή μετάβαση στο νέο σχήμα επιλύοντας τα νομικά και τεχνικά προβλήματα, «που επινόησε η προηγούμενη συγκυβέρνηση δημιουργώντας το εκτρωματικό, ουσιαστικό και κανονιστικό πλαίσιο του κλεισίματος της ΕΡΤ, της μετάβασης προς το μόρφωμα ΝΕΡΙΤ δια της ΔΤ»
  • Οικονομικός έλεγχος της ΝΕΡΙΤ

Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι «η ΕΡΤ ανοίγει, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν. Ο δημόσιος φορέας θα λειτουργήσει προς την πραγματική εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού.

Η ΕΡΤ θα είναι πράγματι ανεξάρτητη από κάθε φορέα δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας διασφαλίζοντας την πολυφωνία, την ανεξάρτητη ενημέρωση, την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους πνευματικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο και τις ιδέες τους.

Η ΕΡΤ θα έχει για την εκπομπή της όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κα.) σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και προς τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο. Η ΕΡΤ επίσης θα κατέχει, τηρεί, και παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι πόροι της ΕΡΤ θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος από το οποίο απαλλάσσονται μεταξύ άλλων όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Η ΕΡΤ θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ, εκ των οποίων δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων. Υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με την κατάργηση παροχών, απολαβών και προνομίων.

Οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης της εταιρείας θα στηρίζονται στο ανταποδοτικό τέλος και δεν θα δημιουργούν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Οι εξωφρενικές δαπάνες των εξωτερικών/μεικτών παραγωγών περιορίζονται δραστικά με ρητή πρόβλεψη στο νόμο».

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαρίνα Σάττι αποδοκιμάζει τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

TV & Media / Η Μαρίνα Σάττι προκάλεσε αντιδράσεις με τη συμπεριφορά της για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη του Ισραήλ - Με ψεύτικα χασμουρητά και γυρισμένη την πλάτη της, η Μαρίνα Σάττι έδειξε την αποδοκιμασία της για την Ισραηλινή τραγουδίστρια
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Εφόσον η νέα ΕΡΤ θα κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες, αναμένουμε να δούμε και τα ανάλογα αποτελέσματα. Να δούμε μια ΕΡΤ ανταγωνιστική, να πάψει αυτη η απαξίωση της απο την κοινωνία. Αυτό ειναι στα χέρια των αρμοδίων. Να αξιοποιηθεί η τεράστια περιουσία της δημόσιας τηλεόρασης (στούντιο,κάμερες κλπ) και να μην διαφεύγουν στην εύκολη λύση, δηλαδή τις εξωτερικές παραγωγές. Αξιοσημείωτο οτι στο εξωτερικό τα κανάλια των δημοσίων τηλεοράσεων ειναι πρώτα στην τηλεθέαση (BBC one, ΡΙΚ 1, Rai uno κλπ).Να δωθεί έμφαση εκτός απο την ενημέρωση, και στην ψυχαγωγία των πολιτών. Ειναι αποδεδειγμένο οτι πλέον η τηλεόραση ειναι μέσο ψυχαγωγίας, που στην δημόσια τηλεόραση τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ραγδαία.