ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Απολυμένος του Ριζοσπάστη καταγγέλλει και απαντά σε δημοσίευμα της εφημερίδας

Απολυμένος του Ριζοσπάστη καταγγέλλει και απαντά σε δημοσίευμα της εφημερίδας Facebook Twitter
7

Η «μάχη» εντός του Ριζοσπάστη συνεχίζεται, όπως και οι αναταραχές μετά την επιστολή απλήρωτων δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΑ και τις απολύσεις στο έντυπο.

Στο neyrospastis.wordpress.com, δημοσιεύεται η επιστολή ενός εκ των προσφάτως απολυμένων δημοσιογράφων, του Κυριάκου Ζηλάκου, ο οποίος απαντά σε πρόσφατο άρθρο του Ριζοσπάστη με το οποίο διαψεύδονταν όσα γράφονταν σε σάιτ και καταγγελλόταν από δημοσιογράφους της εφημερίδας.  

Γράφει ο κ. Ζηλάκος:

«Η διεύθυνση του Ριζοσπάστη, με σειρά άρθρων και σχολίων της που δημοσιεύει τις τελευταίεςμέρες(http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=3/3/2013&id=14453&pageNo=2&direction=1) επιχειρεί να αντιστρέψει στα μάτια των αναγνωστών της εφημερίδας την πραγματικότητα, σχετικά με όσα συμβαίνουν στον Ριζοσπάστη, που έχουν να κάνουν με τις απολύσεις και την ουσιαστική παύση πληρωμών στους εργαζόμενους. Βασικά τους εργαλεία το ψέμα, η εκμετάλλευση των συναισθημάτων των αναγνωστών τους και η στοχοποίηση όσων τολμάνε όχι να πούνε κάτι διαφορετικό αλλά ακόμα και να ρωτήσουν κάτι. Είναι ενδεικτικό ότι αποφεύγουν επιμελώς να κάνουν χρήση της λέξης «απολύσεις» και αντί γι’ αυτό μιλάνε για «μειώσεις προσωπικού».

Ταυτόχρονα, για να περιχαρακώσουν την πληροφόρηση και να την «αποστειρώσουν» καταγγέλλουν τα «διάφορα ύποπτα μπλογκς και ιστοσελίδες», δαιμονοποιώντας οτιδήποτε θεωρείται μη ελεγχόμενο και ως εκ τούτου εχθρικό. Θέλουν να εμφανίσουν ως αληθινό, όλα τα ψέματα που αραδιάζουν για να στηρίζουν τις καταστροφικές για την εφημερίδα επιλογές τους, που εκθέτουν το ΚΚΕ και την ιστορική του πορεία. Το πιο αισχρό στοιχείο αυτής της άθλιας προπαγάνδας που κάνουν είναι ότι επιχειρούν να χρεώσουν στους ανθρώπους που απολύουν και στους άλλους που κρατάνε απλήρωτους για 7 μήνες, προθέσεις για… υπονομευτική δουλειά κατά του Ριζοσπάστη και κατά του ΚΚΕ.

Πέρα από όλα τα άλλα είναι και ανήθικο να συκοφαντούν ανθρώπους που έβαλαν πλάτη στην εφημερίδα επί δεκαετίες, με την ιδιότητα είτε του μέλους είτε του μη μέλους του ΚΚΕ. Δούλεψαν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία επί δύο και τρεις δεκαετίες για την εξυπηρέτηση των σκοπών της εφημερίδας για την ενημέρωση του λαού και τώρα αντιμετωπίζονται σαν παράπλευρες απώλειες μιας ελεεινής επιχείρησης που ακούει στο όνομα «εκκαθάριση». Η αθλιότητα τους έφθασε και στο σημείο να δημοσιεύσουν στον Ριζοσπάστη (14/02/2013, http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7296027), ώστε τάχα «να γνωρίζουν οι αναγνώστες» (με τί σκοπό άραγε;), τα ονόματα των 14 δημοσιογράφων – κάτι σαν επικήρυξη – που πήγαν στην ΕΣΗΕΑ για να ζητήσουν να γίνει συνέλευση προσωπικού και παρέμβαση του σωματείου τους, ώστε να υπάρξουν κάποιες απαντήσεις από τη διεύθυνση της εφημερίδας. Αυτό έγινε όταν συμπληρώθηκαν 6 μήνες απληρωσιάς, αφού πρώτα εξαντλήθηκαν όλα τ’ άλλα περιθώρια, μετά από δύο μήνες προσπαθειών και εκκλήσεων στο εσωτερικό της εφημερίδας, που συναντούσαν τοίχο απροσπέλαστο. Το ερώτημα που έμπαινε είναι, τί θα γίνει με τις πληρωμές και ποιό θα είναι το πρόγραμμα των απολύσεων.

Μάλιστα κατατέθηκαν, σε προσωπικές επαφές με μέλη της Συντακτικής Επιτροπής, αφού οποιαδήποτε ομαδική συζήτηση απαγορεύτηκε, προτάσεις για μειώσεις μισθών ώστε να μην γίνουν απολύσεις. Απαντήσεις δεν δόθηκαν ή μάλλον δόθηκαν με τις απολύσεις που κατά κύματα γίνονται. Το τρίμηνο Δεκέμβρη – Γενάρη – Φλεβάρη έχουν ήδη απολυθεί 14 εργαζόμενοι από τον Ριζοσπάστη. Αυτό πραγματικά που συμβαίνει στον Ριζοσπάστη είναι μια εκκαθαριστική επιχείρηση. Απομακρύνονται όσοι δεν είναι μέλη του ΚΚΕ, ενώ από όσους είναι μέλη απομακρύνονται, αφού πρώτα στοχοποιηθούν κομματικά, οι μη αρεστοί στην παρέα (για να μη κάνουμε χρήση άλλου όρου) που έχει καταλάβει την εφημερίδα και την χρησιμοποιεί σαν φέουδό της, υπό την πλήρη κάλυψη της ηγεσίας του ΚΚΕ. Στόχος τους είναι ο όποιος Ριζοσπάστης προκύψει, να βγαίνει από μια ομάδα που θα εργάζεται έξω από οποιοδήποτε εργασιακό πλαίσιο, με το μανδύα της «εθελοντικής δουλειάς». Θέλουν να διώξουν όσους αμείβονται με βάση τις συλλογικές συμβάσεις και να τους αντικαταστήσουν με νέους που θα πληρώνονται με βάση τον κατώτερο μισθό που όρισε η Τρόικα για τους νέους κάτω των 25 ετών, δηλαδή με 426 ευρώ το μήνα.

Το πρόβλημα, όπως δείχνουν και τα οικονομικά στοιχεία της εφημερίδας, δεν είναι κυρίως οικονομικό. Αλλωστε ο Ριζοσπάστης έχει έσοδα από την κυκλοφορία του που φθάνουν τα 300.000 ευρώ το μήνα, πράγμα που δεν δικαιολογεί την παύση πληρωμών που έφθασε τους 7 μήνες. Εξάλλου, πως χρηματοδοτούν τις μαζικές απολύσεις; Αυτό που θέλουν, σε τελική ανάλυση, είναι να αντικαταστήσουν τους 83 δημοσιογράφους (τόσοι ήταν το Δεκέμβρη) με μέσο μισθό τα 1.400 ευρώ, με 40 «εργαζόμενους» κάτω των 25 ετών των 400 ευρώ το μήνα. Ηδη αυτό εφαρμόζεται στην Τυποεκδοτική. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης συγκάλυψης της αλήθειας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, μέσα από την αρθρογραφία του Ριζοσπάστη, επιχειρούν να τσουβαλιάσουν τους εργαζόμενους στο Ριζοσπάστη και τις όποιες δίκαιες αντιδράσεις τους απέναντι στην κακοποίηση που υφίστανται, με την… αστική «προπαγάνδα». Σε σχετικό άρθρο στον κυριακάτικο Ριζοσπάστη γράφεται πως όλα αυτά γίνονται «ακριβώς επειδή το ΚΚΕ και ο Ριζοσπάστης βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, πάνε κόντρα στο ρεύμα».

Πάντως, οι εργαζόμενοι στον Ριζοσπάστη αλλά και στις άλλες κομματικές επιχειρήσεις του ΚΚΕ, αυτό που βλέπουν είναι πως από την ηγεσία του ΚΚΕ αξιοποιείται εναντίον τους αυτό το «ρεύμα» της μνημονιακής πολιτικής. Από κει και πέρα, κανέναν δεν πείθουν οι αφορισμοί του είδους «ο Ριζοσπάστης δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση». Ε λοιπόν, ο Ριζοσπάστης δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση όσο δεν είναι καπιταλισμός αυτό που γίνεται στην Κίνα. Λένε ακόμα πως δεν είναι «κερδοσκοπική εταιρεία». Δηλαδή τις μας λένε, όποιος διακηρύσσει ότι δεν είναι κερδοσκοπική εταιρεία μπορεί να παραβιάζει βάναυσα τα δικαιώματα όσων εργάζονται στις επιχειρήσεις του. Με την ίδια λογική και οι μεγαλοεκδότες θα μπορούσαν να πουν τα ίδια ή ακόμα και να έφτιαχναν ένα «κόμμα» (εκτός από τα κόμματα που στηρίζουν) για να βαφτίσουν τις δραστηριότητές τους «κομματικές επιχειρήσεις». Βέβαια, γράφονται και πολλά άλλα ψέματα. «Δεν έγιναν μειώσεις μισθών, όπως σε όλα τα αστικά ΜΜΕ». Μέγα ψέμα. Στο Ριζοσπάστη, από το καλοκαίρι του 2010 έγιναν μειώσεις 15-40% στους μισθούς όσων είναι μέλη του ΚΚΕ με τον μανδύα της «εθελοντικής» προσφοράς, υπό την απειλή της διαγραφής και της απόλυσης. Δηλαδή, η αποθέωση των ατομικών συμβάσεων.

Λένε ότι «οι εργαζόμενοι στο Ριζοσπάστη έχουν ενημερωθεί». Ψέμα, η μόνη ενημέρωση που έγινε ήταν στις 18 Δεκέμβρη 2012 όταν ανακοινώθηκε υπό μορφή «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» ότι θα γίνουν μαζικές απολύσεις. Μάλιστα όταν εξαντλούν όλα αυτά τα ψέματα, καταλήγουν και στο κυνικό συμπέρασμα πως και οι άλλοι τα ίδια κάνουν… «Ξέρουμε, γράφουν, από την ίδια μας την πείρα, όχι μόνο της εφημερίδας αλλά και του Κόμματος – άλλωστε εκατοντάδες μέλη του και μέλη της ΚΝΕ έχουν απολυθεί και έχουν μείνει άνεργοι, ή δουλεύουν έχοντας αρκετούς μήνες να πληρωθούν – τι σημαίνουν οι σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και που μας εξαναγκάζουν να πάρουμε αυτά τα αναγκαία μέτρα».

Επειδή λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά αποφάσισαν, οι κατέχοντες το Ριζοσπάστη, να κάνουν κι αυτοί τα ίδια. Οσο για την προτροπή με την οποία κλείνει το άρθρο στον κυριακάτικο Ριζοσπάστη «όλοι στη μάχη για την υπεράσπιση του “Ριζοσπάστη”», αυτό που βλέπουμε είναι η μάχη για την διάλυση του Ριζοσπάστη από την παρέα που τον έχει καταλάβει. Η μάχη για την εξόντωση των ανθρώπων που τον στήριζαν με τη δουλειά τους επί δεκαετίες, για να φέρουν χωρίς εμπόδια σε πέρας την αποστολή που έχουν αναλάβει. Είναι η μάχη για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για την επιβολή ατομικών συμβάσεων, για την αξιοποίηση των μνημονίων. Είναι τελικά η μάχη, με το αζημίωτο, που δίνει η ηγεσία του ΚΚΕ προσφέροντας συνολικά στην εργοδοσία και την κυβέρνηση το καλύτερο άλλοθι για να εφαρμόσουν την καταστροφική για το λαό πολιτική τους. Πάντως, εάν οι εχθροί του ΚΚΕ μπορούσαν να υπαγορεύσουν στην ηγεσία του κάποια πολιτική, αυτά θα του έλεγαν να κάνει».

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η επιστολή του δημοσιογράφου ήρθε ωςε απάντηση σε δημοσίευμα του Ριζοσπάστη για τα όσα συμβαίνουν στην εφημερίδα. Τι έγραψε όμως ο Ριζοσπάστης μετά την επιστολή των 14 εργαζομένων του στην ΕΣΗΕΑ και τις απολύσεις που ακολούθησαν (απολύθηκαν 4 εκ των οποίων οι 3 ήταν εκ των συντακτών της επιστολής στην ΕΣΗΕΑ).

Αυτό είναι το δημοσίευμα-σχόλιο της εφημερίδας στις καταγγελίες:

«Στη μάχη για το «Ριζοσπάστη»

Η επίθεση στο «Ριζοσπάστη» και στο ΚΚΕ συνεχίζεται με αφορμή τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που σαν συνέπεια έφεραν την αναγκαστική μείωση του προσωπικού και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές του. Αυτή την ενιαία επίθεση πολλών διαφορετικών αστικών επιτελείων άρχισε η «Αυγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίστηκε σε μερίδα του αστικού Τύπου και σε διάφορα ύποπτα μπλογκς και ιστοσελίδες οι οποίες συνεχίζουν με τον πιο βρώμικο τρόπο και με χυδαία ψέματα, τόσο για το χαρακτήρα του «Ριζοσπάστη» και την ταύτισή του με τα αστικά ΜΜΕ που είναι επιχειρήσεις καπιταλιστικών ομίλων, αλλά και με προβοκατόρικες αιχμές για τα οικονομικά του ΚΚΕ. Δεν ξέρουμε αν ζήλεψαν τις μεθόδους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. με την υπόθεση Γερμανός. Αλλά δεν είναι μόνον αυτοί. Στο χορό μπήκαν και κάμποσοι πρώην του «Ριζοσπάστη», μερικοί από τη δεκαετία του '80, που το 1991 πέρασαν στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, πολέμησαν το ΚΚΕ και το «Ριζοσπάστη» με τις πιο βρώμικες μεθόδους, βρήκαν στην πορεία στέγη σε αστικές επιχειρήσεις (αντάλλαγμα στην αντιΚΚΕ δράση τους), κονόμησαν και ξαφνικά «το παίζουν προστάτες των απολυμένων» του «Ριζοσπάστη». Είναι μερικοί απ' αυτούς που και το 1991 διοχέτευαν στον αστικό Τύπο τα βρώμικα ψέματα περί «πλούτου του ΚΚΕ από τα ρούβλια», που θέλησαν να οικειοποιηθούν τον «902», (δεν είναι τυχαίο που και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» χτυπούν τον «902», λέγοντας ότι ανήκει στην «αριστερά», και το 1991 το πάσχιζαν), που τροφοδότησαν την αστική προπαγάνδα με όπλα για να χρησιμοποιηθούν στην επίθεση με στόχο να χτυπήσουν την ηθική υπόσταση του ΚΚΕ, κρίνοντας και τότε εξ ιδίων τα αλλότρια.

Στην τότε προπαγάνδα «πατά» σήμερα και η χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής, που χαρακτηρίζει το ΚΚΕ «κόμμα - επιχείρηση» που έπαιρνε επί χρόνια σκληρό συνάλλαγμα από τη Μόσχα, ενώ εμφανίζεται σαν υπερασπιστής των απολυμένων από το «Ριζοσπάστη» και τον «902».

Δεν τους έπιασε ο πόνος υπεράσπισης των εργαζομένων του «Ριζοσπάστη» όλους αυτούς, και το λιγότερο που μπορεί να τους προσάψει κανείς είναι η υποκρισία που προσιδιάζει σε όλες τις δυνάμεις υπεράσπισης του καπιταλισμού, που ενταγμένες στο αστικό πολιτικό σύστημα, πασχίζουν για τη σωτηρία του. Αλλωστε, ποια υπεράσπιση των εργαζομένων και ποια προστασία μπορούν να τους προσφέρουν όταν προσπαθούν εναγωνίως να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού με πολιτική ανάπτυξης των μεγαλοεπιχειρηματιών. Και δεν αμφισβητούν την εκμετάλλευση. Είναι δυνάμεις που είτε με την υπονόμευση της αντιμονοπωλιακής, αντικαπιταλιστικής πάλης, είτε ως δυνάμεις κρούσης των καπιταλιστών ενάντια στο οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, για τους μεγαλοεπιχειρηματίες δουλεύουν.

Η επίθεση στο «Ριζοσπάστη» και στο ΚΚΕ, απ' όλους όσους γίνεται, γίνεται ακριβώς επειδή το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, πάνε κόντρα στο ρεύμα, αποκαλύπτουν εχθρούς και «άσπονδους φίλους» του λαού, σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, επομένως μπαίνουν εμπόδιο στην επιδίωξή τους να χειραγωγούν την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε πολιτική διαχείρισης του συστήματος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία της αξιοποίησης κάθε θεμιτού και αθέμιτου μέσου στο σκοπό τους. Να δυσκολέψουν, να εμποδίσουν τη δράση του ΚΚΕ. Και βεβαίως, τα πάντα τα κρίνουν με όρους καπιταλισμού, επιχειρήσεων, πασχίζοντας να εντάξουν και το «Ριζοσπάστη» στην ίδια κατηγορία, κρίνοντας πάλι εξ ιδίων τα αλλότρια.

Ο «Ριζοσπάστης» είναι Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ. Είναι η εφημερίδα της προβολής της πολιτικής και των θέσεων του ΚΚΕ που το αστικό καθεστώς επιβάλλει για την έκδοσή του τη μορφή της εταιρείας. Οχι εταιρείας κερδοσκοπικής. Ο «Ριζοσπάστης», ως Οργανο της ΚΕ του ΚΚΕ με αποστολή την προβολή και εκλαΐκευση της πολιτικής του ΚΚΕ, είναι γνωστό, το έχει άλλωστε δηλώσει δημόσια κατ' επανάληψη το ίδιο το ΚΚΕ, χρηματοδοτείται από το Κόμμα. Η μείωση του προσωπικού του «Ριζοσπάστη» έρχεται σε συνέχεια άλλων αποφάσεων για τον περιορισμό των εξόδων του Κόμματος, που αφορούν πρώτα και κύρια τα επαγγελματικά του στελέχη, μέλη και στελέχη που εργάζονται στο ΚΚΕ, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στη δράση του. Ακόμα και στο «Ριζοσπάστη», η απόφαση για μείωση του προσωπικού πάρθηκε αφού εξαντλήθηκε κάθε άλλο μέσο, που δεν έθιγε τους εργαζόμενους στην εφημερίδα. Δεν έγιναν μειώσεις μισθών, όπως σε όλα τα αστικά ΜΜΕ. Το ΚΚΕ δεν έκρυψε ότι τα οικονομικά του επιδεινώθηκαν, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Πολύ περισσότερο, ένα κόμμα που στηρίζει τα έσοδά του στις συνδρομές των μελών του, στην οικονομική ενίσχυση από τα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν.

Για όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι στο «Ριζοσπάστη» έχουν ενημερωθεί, ξέροντας πολύ καλά επίσης από την ίδια τους την πείρα στην εφημερίδα ότι κανένα τους πρόβλημα και ατομικό όταν υπήρχε και ζητούσαν βοήθεια, δεν έμενε άλυτο, ότι το Κόμμα και η εφημερίδα έκαναν τα πάντα ως προς αυτό. Οπως επίσης, ξέρουμε από την ίδια μας την πείρα, όχι μόνο της εφημερίδας αλλά και του Κόμματος -άλλωστε εκατοντάδες μέλη του και μέλη της ΚΝΕ έχουν απολυθεί και έχουν μείνει άνεργοι, ή δουλεύουν έχοντας αρκετούς μήνες να πληρωθούν- τι σημαίνουν οι σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και που μας εξαναγκάζουν να πάρουμε αυτά τα αναγκαία μέτρα.

Η ιστορία του «Ριζοσπάστη», συνυφασμένη με την ιστορία του ΚΚΕ, έχει περάσει σε αρκετές περιόδους, παρόμοιες αλλά και μεγαλύτερες δυσκολίες από τις σημερινές. Και παρανομία. Η έκδοση όμως και η κυκλοφορία του δε σταμάτησε ποτέ. Από τη δεκαετία του '20 και του '30 και όχι μόνο στις περιόδους παρανομίας λόγω δικτατοριών, αλλά και «νομιμότητας», αντιμετώπισε την ανάγκη να γράφεται από δημοσιογράφους, να τυπώνεται και να κυκλοφορεί με ελάχιστα οικονομικά, αφού ελάχιστα ήταν και τα οικονομικά του ΚΚΕ, ακόμη και χωρίς πληρωμή. Οι εργαζόμενοι δούλευαν εθελοντικά για την έκδοσή του. Βεβαίως, η δουλειά στο Κόμμα αλλά και στην εφημερίδα είναι εθελοντική δουλειά. Και στηρίζεται στη θέληση και στην πίστη των κομμουνιστών να δρουν κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες για το σκοπό τον οποίο επέλεξαν ως στάση ζωής, δηλαδή την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και την κατάργηση της εκμετάλλευσης από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Αυτό καθορίζει και τη σχέση των εργαζομένων με την εφημερίδα. Υπήρχαν ακόμη και οι περίοδοι της βαθιάς παρανομίας που ο «Ριζοσπάστης» γράφονταν και τυπώνονταν σε ανήλιαγα υπόγεια με τον ενθουσιασμό και το πείσμα των κομμουνιστών που είχαν χρεωθεί μ' αυτό το καθήκον, αυτή την αποστολή, χωρίς καν τη σκέψη για μισθό ή άλλη πληρωμή. Βεβαίως, οι σημερινές συνθήκες, δε συγκρίνονται με τις παραπάνω. Ιδιαίτερα στην προ κρίσης περίοδο. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι στο «Ριζοσπάστη» αμείβονται με τις συλλογικές τους συμβάσεις των δημοσιογράφων, οι οποίες επίσης είναι πολύ μεγαλύτερες από τον σημερινό κατώτατο μισθό, ή το μισθό των 700 και 800 ευρώ.

Αλλά η ιστορία του «Ριζοσπάστη» και του ΚΚΕ, είναι γεμάτη από τεράστιες εμπειρίες για τις αντιξοότητες στην έκδοσή του, και παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση των σημερινών δυσκολιών. Ισως υπάρχουν κάποιοι που δε θέλουν να καταλάβουν και να συμβάλουν, ενώ υπάρχουν και οι «άσπονδοι φίλοι» των εργατών που πιστεύουν ότι θα μας εξοντώσουν οικονομικά και ηθικά. Ξέρουν ότι σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει. Αλλωστε δεν είναι μόνο το Κόμμα, τα μέλη του, τα στελέχη του που στο «Ριζοσπάστη» βρίσκουν τον καθημερινό σύντροφο στη δράση μέσα στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, παλεύοντας στις πιο αντίξοες συνθήκες για το δίκιο τους, για να προχωρά η οργάνωσή τους στους φορείς του κινήματος, η χειραφέτησή τους από την αστική πολιτική, για την ένταξή τους στην ταξική πάλη, για την προώθηση της λαϊκής συμμαχίας, για την ωρίμανση της πολιτικής συνείδησης, για την αντεπίθεση και την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Στη δράση για τη συγκέντρωση των δυνάμεων της επανάστασης από τώρα, κόντρα στους καπιταλιστές και στους «επίδοξους φίλους του λαού» που θέλουν το λαό ουραγό των αστών, των επιχειρηματικών ομίλων, που έχουν γίνει σάρκα τους, όπως όλοι οι πρώην με τη χυδαία αντιΚΚΕ προπαγάνδα, αλλά και οι επίδοξοι αναμορφωτές του καπιταλισμού αριστεροΣΥΡΙΖΑοι.

Είναι οι εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που «τον φυλάνε με τις βάρδιες», που βρίσκονται μαζί με τους κομμουνιστές καθημερινά στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης.

Είναι οι σύντροφοι νεολαίοι της ΚΝΕ που στέλνοντας 1.230 ευρώ από πρωτοβουλιακή δική τους δουλειά για την ενίσχυση του «Ριζοσπάστη» μας έγραψαν: «Ο "Ριζοσπάστης" έβγαινε, βγαίνει και θα συνεχίσει να βγαίνει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Θα φροντίσει η ίδια η εργατική τάξη και τα παιδιά της γι' αυτό. Ειδικά για μας τους νέους κομμουνιστές, ο "Ριζοσπάστης" αποτελεί δικό μας λαϊκό πανεπιστήμιο, γιατί διδάσκει το πιο σημαντικό μάθημα: Αυτό της ταξικής πάλης το οποίο οι κ.κ. καθηγητάδες μας ξορκίζουν». Αυτή είναι η άσβεστη ελπίδα και φλόγα για το μέλλον της εργατικής τάξης. Η πρωτοβουλία τους είναι ανεκτίμητη.

Ολοι στη μάχη για την υπεράσπιση του «Ριζοσπάστη». Μάχη που πρέπει να δίνεται με την καθημερινή δουλειά όχι μόνο απόκρουσης της επίθεσης, όχι μόνο της οικονομικής του ενίσχυσης, αλλά της μελέτης και της διάδοσής του για να ανεβάσουμε την κυκλοφορία του. Είναι η επιθετική ασπίδα στον πόλεμο που μας κάνουν. Ολοι στη μάχη για το «Ριζοσπάστη».

7

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
κι έτσι λοιπόν, ανακαλύψαμε το προφανές : όταν απολύονται χιλιάδες το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι δεν γίνεται αλλοιώς, ενώ οι εργαζόμενοι του Ριζοσπάστη θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι εργαζόμενοι με δημοσιοϋπαλληλική μονιμότητα... συγκινητικό, αλλά λείπει η Μάρθα Βούρτση. Και μια προβοκατόρικη ερώτηση : πώς γίνεται ο συντάκτης του Ριζοσπάστη εν μια νυκτί από κομματόσκυλο και φερεφωνο προπαγανδιστικού μηχανισμού να μεταβάλλεται σε ήρωα απολυμένο τον οποίο όλοι συμπονούμε? αν κατέβουν οι απολυμενοι του Ριζοσπάστη σε πορεία θα είναι τα αθώα θύματα του ΚΚΕ ή κωλόπαιδα που μπλοκάρουν το κέντρο και παραλύουν την εμπορική κίνηση?
να το ξαναπουμε:to ΚΚΕ το κατηγορουν1.τα μμε των εθνικων εργολαβων,νταβατζηδων,διαπλεκομενων που χρησιμοποιουν τα μμ<<ε>> τουs για τιs αλλεs ...δουλειεs2.παρακμιακα μμ<<ε>> τιγκα στιs διαφημισειs....3.μμ<<ε>> που εχουν εμφανιστει απο το πουθενα ιδιωs το τελευταιο διαστημα4.μμ<<ε>> τηs ...αριστεραs που οταν τα ιδια ειχαν απληρωτουs τουs εργαζομενουs και τα <<μπλοκακια>> το κκε δεν βγηκε να κυνηγησει κομματικα μμε σεβομενοs τον ρολο τουs...τωρα βεβαια που ρεει αφθονο το χρημα στην ..κουμουνδουρου το παιζουν <<τιμωροι>> και υπερασπιστεs μεγαλοεφοπλιστωνεν κατακλειδει:1.αν το ΚΚΕ δεν εκανε απολυσειs ολοι θα το κατηγορουσαν για το <<που βρηκε τα λεφτα>>2.αν αλλαζε τιs εργασιακεs σχεσειs σε ελαστικεs ΄η ειχε <<μπλοκακια>> παλι θα το κατηγορουσανμονα ζυγα δικα τουs....Υ.Γ 1:ποια ειναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ εντυπη εφημεριδα που ακριβωs επειδη δεν ειναι επιχειρηση ειναι <<ανοικτη>> στο ιντερνετ απο τιs 7 το πρωι?Υ.Γ 2:συγχαρητηρια στη lifo που τηρει την δεοντολογια και παρουσιοζει και τιs 2 αποψειs.οι-περισσοτεροι-αλλοι <<δημοσιογραφοι>> το ....ξεχασανΥ.Γ 3:κανεναs δεν μπορει να ειναι χαρουμενοs για καμια απολυση
εγω πιστευω οτι ολα ειναι ενα καλοστημενο σχεδιο των μεγαλων δυναμεων για να εξοντωσουν το ΚΚΕ, απολυσεις δεν υπηρξαν ποτε ολοι γνωριζουν οτι εγιναν μονο μειωσεις προσωπικου, καμια σχεση με αυτο που επιτασουν τα καπιταλιστικα γουρουνια. (ντόινκ)
"...δαιμονοποιώντας οτιδήποτε θεωρείται μη ελεγχόμενο και ως εκ τούτου εχθρικό..."Η σταθερότητα του ΚΚΕ είναι αξιοθαύμαστη κατά τις 4 τελευταίες δεκαετίες.
Είναι το κλασικό "οτι δεν φτάνει το ΚΚΕ, το βγάζει προπαγάνδα"Και η υποκρισία φυσικά απίστευτη. Αν επρόκειτο για "καπιτα-ληστες" εργοδότες θα ήταν μερόνυχτα απέξω το ΠΑΜΕ μέχρι να κλείσει η επιχείρηση. Για τον οίκο τους τσιμουδιά...
Το ΚΚΕ δεν είναι πολιτικό κόμμα αλλά μάλλον θρησκευτικό κίνημα. Διεκδικεί την ηθική ανωτερότητα των όσων λέει και κάνει, επειδή τάχα μιλάει εξ ονόματος του λαού. Όταν απολύει κόσμο, το κάνει για την πάλη των τάξεων, όταν απολύει κόσμο η ΦΑΓΕ, επειδή είναι καπιταλιστές. Όταν κάποιος προσπαθεί να αναλύσει τα επιχειρήματα του ΚΚΕ, αυτόματα γίνεται τραμπούκος της αστικής τάξης (κάτι σαν ειδωλολάτρης δηλαδή). Διεκδικεί το αλάθητο (σαν να είναι πάπας), ακόμα και όταν υποστηρίζει αντιφατικές προσωπικότητες και αντικρουόμενα ιστορικά γεγονότα. (π.χ. δεν μπορείς να είσαι και με τον Βελουχιώτη και με τον Ζαχαριάδη)