Ξαφνικό εμπάργκο της Vogue και μεγάλων περιοδικών στον αμφιλεγόμενο φωτογράφο Τέρι Ρίτσαρντσον

Ξαφνικό εμπάργκο της Vogue και μεγάλων περιοδικών στον αμφιλεγόμενο φωτογράφο Τέρι Ρίτσαρντσον Facebook Twitter
4

O άκρως αμφιλεγόμενος φωτογράφος Τέρι Ρίτσαρντσον αποκλείστηκε εν μια νυκτί από πολλά διάσημα περιοδικά μόδας, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Daily Telegraph. 

Η είδηση έχει όση ίντριγκα χρειάζεται για να γίνει ευρέως γνωστή. Ο πασίγνωστος φωτογράφος Τέρι Ρίτσαρντσον είδε τη φήμη του να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Ένα e-mail που διένειμε τη Δευτέρα (23/10) το μίντια γκρουπ Condé Nast International, πληροφορούσε πως η εταιρία αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία μαζί του. Επιπροσθέτως, ενημέρωνε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πως όποια δουλειά είχε αναλάβει ο Ρίτσαρντσον και δεν είχε προλάβει να δημοσιευτεί, αυτομάτως θα διαγραφόταν. 

Να σημειωθεί πως η εν λόγω εταιρία δημοσιεύει τις διεθνείς εκδόσεις πολλών περιοδικών μόδας που κυριαρχούν επί χρόνια στο χώρο. Περιοδικά όπως: Vogue, GQ, Glamour, Vanity Fair και Wired, τα οποία πλέον έκλεισαν την πόρτα τους στον Ρίτσαρντσον. Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Η αλήθεια είναι ότι ο Ρίτσαρντσον έχει δει κάμποσες δουλειές του να κοσμούν τα εξώφυλλα των glossy περιοδικών. Από την άλλη, όμως, βρίσκεται μόνιμα στην άβολη θέση του απολογούμενου, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον κατηγορούν ότι εκμεταλλεύεται σεξουαλικά τα μοντέλα που φωτογραφίζει. Βολές που μονίμως αποκρούει δίχως να γίνεται πιστευτός από μεγάλη μερίδα κόσμου.

Οι σχέσεις του 52χρονου φωτογράφου με την Condé Nast International, το τελευταίο διάστημα, ήταν τεταμένες. Ωστόσο, φαίνεται πως τα πράγματα επιδεινώθηκαν ραγδαία,  με κατάληξη το συγκεκριμένο e-mail που εκπαραθύρωνε τον Ρίτσαρντσον πανηγυρικά. 

Το ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Τζέιμς Γουλχάουζ, προς όλους τους διευθυντές της εταιρείας ανά τον κόσμο.

Σ' αυτό σημείωνε: «Σας γράφω για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Η Condé Nast δεν επιθυμεί να συνεργαστεί άλλο με τον φωτογράφο Τέρι Ρίτσαρντσον. Όποιες φωτογραφήσεις έχει αναλάβει ή έχει ολοκληρώσει, αλλά δεν έχουν δημοσιευτεί, θα πρέπει να καταστραφούν και να αντικατασταθούν από άλλο υλικό. Σας παρακαλώ να επιβεβαιώσετε πως αυτή η απόφαση θα ενεργοποιηθεί από εσάς αποτελεσματικά και άμεσα. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη σας στο συγκεκριμένο θέμα». Πέραν αυτού, πάντως, η εταιρία δεν προχώρησε σε καμία δημόσια δήλωση. 

Ο Νεοϋορκέζος φωτογράφος έχει εργαστεί με αρκετά από τα σημαντικότερα πρόσωπα της μουσικής βιομηχανίας, όπως με την Μπιγιονσέ, την Lady Gaga και την Μάιλι Σάιρους. Μάλιστα, με την τελευταία είχε συνεργαστεί στενά το 2013 όταν για τις ανάγκες του τραγουδιού της «Wrecking Ball», εμφανίστηκε γυμνή στο βίντεο κλιπ. Κάτι που αργότερα, η τραγουδίστρια αποκήρυξε.  Ο Ρίτσαρντσον, συχνά εμφανίζεται και ο ίδιος στις φωτογραφήσεις του, ενώ μόλις την  Κυριακή (22/10) οι Sunday Times δημοσίευσαν ένα μακροσκελές άρθρο (1.100 λέξεων), στο οποίο έθετε το ερώτημα γιατί η βιομηχανία μόδας εξακολουθεί να τον χρησιμοποιεί. 

Επίσης, την Παρασκευή (20/10) ο Ρίτσαρντσον απέστειλε γράμμα στην Huffington Post αναφερόμενος στις φήμες που κυκλοφορούσαν τελευταία γύρω από την τύχη του. Μεταξύ άλλων, έλεγε σε εκείνο το γράμμα: «Συνεργάστηκα με ενήλικες γυναίκες που συνειδητοποίησαν την φύση του έργου και, όπως συμβαίνει με κάθε έργο, όλοι συνυπέγραψαν αυτό που κάναμε. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ κάποιο μοντέλο, ούτε έχω εξαναγκάσει να κάνει κάποιος κάτι που δεν ήθελε να κάνει». 

Και συνέχιζε ως εξής: «Σέβομαι όσους εργάζονται μαζί μου και τους δίνω το δικαίωμα να έχουν ελεύθερη βούληση, όπως και να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους αναλόγως». Επομένως, σημείωνε, δεν μπορούσε να κατανοήσει τους λόγους που έχει γίνει στόχος. 

Φαίνεται, όμως, πως η συγκυρία δεν είναι με το μέρος του, καθώς οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τη «δράση του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν έχουν ενεργοποιήσει πολλές ιστορίες που μέχρι πρόσφατα είχαν καλυφθεί από ένα πέπλο σιωπής. Το γεγονός ότι το μοντέλο, Κρίστι Τέρλινγκτον παραδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα πως η κακομεταχείριση που υφίστανται τα μοντέλα στη βιομηχανία μόδας είναι ένας κοινός τόπος, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. 

Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Η βιομηχανία έχει κατακλυστεί από κυνηγούς που ευδοκιμούν λόγω της συνεχούς απόρριψης και της μοναξιάς που έχει υποστεί καθένας από εμάς σε κάποια φάση της καριέρα μας. Αισθάνομαι τυχερή που δεν έχω βιώσει κάτι τραυματικό, αλλά γνωρίζω πως αυτό δεν είναι ο κανόνας». 

Το πρώην μοντέλο, Κάμερον Ράσελ, ανέβασε τις τελευταίες ημέρες στο λογαριασμό της στο Instagram ανώνυμες ιστορίες μοντέλων που έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση εν ώρα εργασίας.  Έγραψε συγκεκριμένα: «Ακούγοντας όλες τις αποκαλύψεις για τον Γουάινστιν, έχει προκληθεί ερωτήματα για το πόσο κοινές και διαδεδομένες είναι τέτοιες συμπεριφορές». Προέτρεψε, μάλιστα, κι άλλους να μιλήσουν ανοιχτά έτσι ώστε η βιομηχανία να ενδιαφερθεί πραγματικά. 

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Ρίτσαρντσον δεν προέβη σε καμία δήλωση. 

Ξαφνικό εμπάργκο της Vogue και μεγάλων περιοδικών στον αμφιλεγόμενο φωτογράφο Τέρι Ρίτσαρντσον Facebook Twitter
Ξαφνικό εμπάργκο της Vogue και μεγάλων περιοδικών στον αμφιλεγόμενο φωτογράφο Τέρι Ρίτσαρντσον Facebook Twitter
Ξαφνικό εμπάργκο της Vogue και μεγάλων περιοδικών στον αμφιλεγόμενο φωτογράφο Τέρι Ρίτσαρντσον Facebook Twitter
TV & Media
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM