Hoaxy: Δημιουργείται η πλατφόρμα που θα λέει αν μια είδηση είναι ψεύτικη

Hoaxy: Δημιουργείται η πλατφόρμα που θα λέει αν μια είδηση είναι ψεύτικη Facebook Twitter
0

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, στις ΗΠΑ, δημιούργησαν μια πλατφόρμα για το «σταμπάρισμα» της διάδοσης των ψευδών ειδήσεων στο ίντερνετ.

Η πλατφόρμα αυτή ονομάζεται Hoaxy και είναι μια ανοικτή υπηρεσία που επιτρέπει την αυτόματη παρακολούθηση της εξάπλωσης αυτών των ειδήσεων με σκοπό την ανάλυση του προβλήματος και το σχεδιασμό στρατηγικών που βάζουν τέλος στην παραπληροφόρηση, στις φήμες και στις θεωρίες συνωμοσίας. Το σύστημα χρησιμοποιεί τους  συνδέσμους με άρθρα που δημοσιεύονται σε sites ψευδών ειδήσεων και στη συνέχεια ελέγχει το πόσο αυτά έχουν διαδοθεί.

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να πληκτρολογήσει  στην πλατφόρμα αναζήτησης το θέμα που τον ενδιαφέρει και η υπηρεσία θα του γνωστοποιήσει μια λίστα με όλες τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί σχετικά με το θέμα. Το Hoaxy είναι, προς το παρόν στο αρχικό στάδιο και δεν έχει προχωρήσει σε ανάλυση πολλών ειδήσεων.

Μια αναζήτηση π.χ για την Κλίντον προσφέρει εκατοντάδες άρθρα με όλα τα είδη των κατηγοριών εναντίον της, όπως ότι έχει χαρακτηρίσει τους ψηφοφόρους της ηλίθιους ή ακόμη ότι έχει πει για εκείνη ο Ομπάμα πως δεν έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος.

Υπάρχουν επίσης ψευδείς ειδήσεις για θεωρίες συνωμοσίας όπως τα chemtrails ή η 11η Σεπτεμβρίου. 

Η πλατφόρμα εμφανίζει και γραφικές παραστάσεις που δείχνουν τον αντίκτυπο που είχε κάθε ψεύτικη είδηση, πόσες φορές αναπαράχθηκε, με ποιόν τρόπο και πότε.  

Οι φήμες, οι ψευδείς ειδήσεις και οι θεωρίες συνωμοσίας είναι οι κύριοι στόχοι του Hoaxy, καθώς λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις κάνοντας οργανισμούς, όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να περιλάβουν την ψηφιακή παραπληροφόρηση ανάμεσα στους μεγάλους κινδύνους του μέλλοντος.

Άλλες απειλές είναι η κρίση του νερού, μεγάλες οικονομικές αποτυχίες και η έλλειψη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM