Απεργία την Πρωτομαγιά

Σήμερα κρίνεται στο ΣτΕ ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Σήμερα κρίνεται στο ΣτΕ ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες Facebook Twitter
0
Σήμερα κρίνεται στο ΣτΕ ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, πραγματοποιείται σήμερα για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.


Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα κρίνει τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η καθεμιά, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Ειδικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί με τις επίμαχες προσφυγές τους, που πρόκειται να εξετάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ, στρέφονται, μεταξύ των άλλων, κατά όλων των αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της διαδικασίας των δημοπρατούμενων αδειών όπως είναι η από 1.3.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής «ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας» και παράλληλα ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παράλληλα, στρέφονται κατά του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, αλλά και όλων των άλλων προγενέστερων και μεταγενέστερων υπουργικών αποφάσεων σχετικών με το ζήτημα της χορήγησης των 4 αδειών τηλεοπτικών σταθμών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής η διάσκεψη της Παρασκευής υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου θα είναι η πρώτη, αλλά όχι και η τελευταία, καθώς εκτιμάται πως τα καίρια θέματα που έχουν τεθεί σχετικώς με την τήρηση των αρχών του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι δύσκολο να εξετασθούν σε μία συνεδρίαση.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα κληθούν, πάντως, να αποφανθούν σχετικά με το αν μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών και όχι ο αρμόδιος υπουργός, καθώς και για σύνθετα θέματα που σχετίζονται με τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της κυβερνητικής απόφασης για χορήγηση μόνον τεσσάρων αδειών.

Η επικείμενη κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου που αναμένεται, όπως είναι φυσικό, με εξαιρετικό ενδιαφέρον από την κυβέρνηση, τους ενδιαφερομένους, αδειοδοτηθέντες ή μη, είναι άγνωστο προς το παρόν πότε θα εκδοθεί. Εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν τη λειτουργία του ΣτΕ αποκλείουν η απόφαση να εκδοθεί την Παρασκευή, δηλαδή με το τέλος της πρώτης διάσκεψης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Να υπάρξουν μία ή δύο ή και περισσότερες ακόμη διασκέψεις, με τα σενάρια περί αντισυνταγματικότητας ή απόρριψης των προσφυγών για τυπικούς λόγους να εξετάζονται σοβαρά, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και κρίση περί συνταγματικότητας του νόμου για τις άδειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Καθημερινή

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM