Ραγδαίες εξελίξεις-Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλούνται Παππάς και υπερθεματιστές

Ραγδαίες εξελίξεις-Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καλούνται Παππάς και υπερθεματιστές Facebook Twitter
4
Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καλούνται να καταθέσουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και οι τέσσερις υπερθεματιστές των καναλιών. Αρχικά η πρόεδρος της επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπουλου είχε υποστηρίξει ότι η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών. Εξέφρασε δε την άποψη ότι καλώς η επιτροπή του διαγωνισμού είχε δεχτεί μια απλή δήλωση τους για τα περιουσιακά στοιχεία.

Οι βουλευτές της Ν.Δ., της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ επέμεναν και επικαλούμενοι άρθρο του κανονισμού κατάφεραν με πλειοψηφία 2/5 να αποφασιστεί να κληθούν στην Επιτροπή ο υπουργός και οι υπερθεματιστές για διευκρινίσεις.

Το άρθρο προβλέπει, όπως αναφέρει ο Σκάι, περιορισμένη διαδικασία εξέτασής τους μέσα σε δύο συνεδριάσεις, αλλά υποβολή ερωτήσεων από την πρόεδρο και τρεις βουλευτές.

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το θέμα πραγματοποιεί στη 1.30 μμ η Νέα Δημοκρατία.

Νωρίτερα υπήρξε ένταση όταν η κ. Χριστοδουλοπούλου επέμεινε ότι η Επιτροπή είναι αναρμόδια να ασχοληθεί με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τη ΝΔ.

Έπειτα από διακοπή της συνεδρίασης, τελικώς ελήφθη απόφαση επανάληψης της συνεδρίασης ως προς το αίτημα της ΝΔ ώστε να τοποθετηθούν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας επ' αυτού.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, κατόπιν της αντίθεσης την οποία εξέφρασαν ως προς το σκεπτικό της κ. Χριστοδουλοπούλου, τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο και των υπόλοιπων κομμάτων.

Αιτιολόγησαν ότι δεν ζητείται έλεγχος των πόθεν έσχες των υπερθεματιστών από την Επιτροπή, ούτε έλεγχος της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, παρά ζητείται να ασκηθεί ο δέων κοινοβουλευτικός έλεγχος για τον οποίο η Επιτροπή έχει σαφή αρμοδιότητα. Οι βουλευτές, Μάκης Βορίδης, Κώστας Τζαβάρας και Χαράλαμπος Αθανασίου κατηγόρησαν την πρόεδρο της Επιτροπής για «συγκάλυψη ενός σκανδάλου που βοά» και ζήτησαν ευθεία τοποθέτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ώστε να είναι εμφανές αν επιθυμούν ή όχι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά και να αναλάβουν την ευθύνη, που αναλογεί στην κυβερνητική πλειοψηφία να απορρίψουν το αίτημα της Αντιπολίτευσης. Μετά από διακοπή της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Επιτροπής αποφάσισε να τοποθετηθεί σε επόμενη συνεδρίαση η κυβερνητική πλειοψηφία, λόγω χρονικής στενότητας, ενώ τόνισε ότι δεν απορρίπτει το αίτημα της ΝΔ, επικαλούμενη αναρμοδιότητα της Επιτροπής, παρά επικαλείται την εμπειρία της από την υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Τσατάνη και ζητεί να συνομολογήσουν τα μέλη της Επιτροπής πως είναι τόσο χρονοβόρα η διαδικασία αλλά και η προετοιμασία που δεν είναι δυνατόν να παράξει σοβαρό έργο.


Νέο αίτημα Βενιζέλου έγινε δεκτό


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε σχετικό αίτημα, με βάση το άρθρο 41 Α παρ. 1 και 4 του Κανονισμού της Βουλής με το οποίο ζητείται η ακρόαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και των τεσσάρων υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών, Αλαφούζου, Κυριακού, Μαρινάκη και Καλογρίτσα. Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στον κ. Παππά ότι μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι αναρμόδιος για το θέμα και αγνόησε την Επιτροπή Θεσμών, που αρμοδίως έπρεπε να ενημερώσει για τη διαδικασία του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών.


Η πρόεδρος της Επιτροπής έκανε δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα, επισημαίνοντας πως με βάση αυτό, η διαδικασία θα είναι λιγότερο χρονοβόρα και τόνισε πως θα εφαρμόσει πιστά τον Κανονισμό της Βουλής ώστε να μην εξελιχθεί σε χρονικό μήκος όπως εκείνη της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου-Τσατάνη. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, είναι δυνατόν να διεξαχθεί μία συνεδρίαση της Επιτροπής κάθε μήνα.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Politico: Το νέο σχέδιο του Μισέλ για να ξεφορτωθεί τη φον ντερ Λάιεν είναι να δώσει την καρέκλα στον Μητσοτάκη

Διεθνή / Politico: Το νέο σχέδιο του Μισέλ για να ξεφορτωθεί τη φον ντερ Λάιεν είναι να δώσει την καρέκλα στον Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβιβάζει την ιδέα στους ηγέτες της ΕΕ ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αναλάβει τη δουλειά της φον ντερ Λάιεν
NEWSROOM