Η Ελλάδα έχει από τα φθηνότερα αντικαρκινικά φάρμακα στον κόσμο

Η Ελλάδα έχει από τα φθηνότερα αντικαρκινικά φάρμακα στον κόσμο Facebook Twitter
Οι τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που ασκεί σοβαρές πιέσεις στα δημόσια συστήματα υγείας, τα οποία πρέπει να χρηματοδοτήσουν το αυξημένο κόστος θεραπείας των καρκινοπαθών. Στην ΕΕ περίπου το ένα τρίτο των φαρμακευτικών δαπανών αφορά τα αντικαρκινικά φάρμακα.
0

Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική έρευνα, οι τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων ποικίλουν θεαματικά μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών, φθάνοντας σε αποκλίσεις από 28% έως 388% για το ίδιο φάρμακο.

Η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία), καθώς και η Βρετανία, είναι μεταξύ αυτών που έχουν γενικά τον χαμηλότερο μέσο όρο τιμών, ενώ οι βορειοευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Γερμανία, Ελβετία) πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σαμπίνε Φόγκλερ του Κέντρου Τιμολόγησης Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Βιέννη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό ογκολογίας "The Lancet Oncology", μελέτησαν τις εργοστασιακές τιμές κυρίως των νέων πρωτότυπων φαρμάκων, που καλύπτονται με δικαιώματα πατεντών από τις φαρμακευτικές εταιρίες.


Η μεγαλύτερη τιμολογιακή διαφορά εντοπίσθηκε στο φάρμακο εμσιταβίνη (gemcitabine), που χρησιμοποιείται σε πολλά είδη καρκίνου (μαστού, πνευμόνων, παγκρέατος, ωοθηκών) και το οποίο κοστίζει 209 ευρώ ανά φιαλίδιο στη Νέα Ζηλανδία και μόνο 43 ευρώ στη γειτονική Αυστραλία. Το ζολεδρονικό οξύ για τα οστά κοστίζει 330 ευρώ στη Νέα Ζηλανδία και 128 ευρώ στην Ελλάδα. Η Φόγκλερ δήλωσε ότι «οι Γερμανοί πληρώνουν 223% περισσότερο την ιντερφερόνη άλφα-2b για τη θεραπεία του μελανώματος και της λευχαιμίας από ό,τι την πληρώνουν οι Έλληνες».


Σύμφωνα με τη μελέτη που εξέτασε 31 φάρμακα, κανένα αντικαρκινικό φάρμακο δεν κοστίζει λιγότερα από δέκα ευρώ. Το 13% (τέσσερα φάρμακα) έχουν τιμές μεταξύ 250 και 500 ευρώ, δύο φάρμακα (6%) έχουν τιμές 500 έως 1.000 ευρώ και επτά (23%) πάνω από 1.000 ευρώ ανά μονάδα. Για παράδειγμα, το φάρμακο πλεριξαφόρη (plerixafor) κοστίζει πάνω από 5.000 ευρώ ανά έγχυση.


Ανάμεσα στις ακριβότερες και στις φθηνότερες χώρες, οι διαφορές στις τιμές των φαρμάκων κυμαίνονται από 50% έως 100% για τα μισά φάρμακα, από 28% έως 50% για το ένα τρίτο των φαρμάκων και από 100% έως 200% για το 10% των φαρμάκων.


Σημειωτέον ότι όταν και όπου λήγει η πατέντα ενός φαρμάκου και υπάρχουν αντίστοιχα γενόσημα φάρμακα, η τιμή υποχωρεί αισθητά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Ηχητικά Άρθρα / Βρομοκαρυδιά: Αυτή η μάστιγα!

Οι βρομοκαρυδιές ή αΐλανθοι είναι ίσως τα πιο ευρέως διαδεδομένα δέντρα στην Αθήνα και παρότι συνεισφέρουν στο πράσινο της πόλης, έχουν εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που σήμερα αποτελούν απειλή για τα υπόλοιπα δέντρα της Αθήνας.
M. HULOT
Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Living / Ο Σόκρατες και η δημοκρατία

Πριν από σαράντα χρόνια, ο μεγάλος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής με το εντυπωσιακό παράστημα και τις ριζοσπαστικές πεποιθήσεις ήταν από τους πρωταγωνιστές του κινήματος για την μετάβαση της Βραζιλίας από τη χούντα στη δημοκρατία.
THE LIFO TEAM
Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ