Χασμουρητό, ρίγος, ανατριχίλα και δέρμα που «ζαρώνει»: Οι λόγοι πίσω από μερικές ακούσιες λειτουργίες

Χασμουρητό, ρίγος, ανατριχίλα και δέρμα που «ζαρώνει»: Οι λόγοι πίσω από μερικές ακούσιες λειτουργίες Facebook Twitter
2

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας «μυστήριος οργανισμός» με μια σύνθετη λειτουργία και συλλογή πολλών βιολογικών κύκλων και συστημάτων που συχνά είναι δύσκολο να κατανοηθούν πλήρως. Συνήθως πολλά από όσα μας συμβαίνουν τα «αποδεχόμαστε» μηχανικά χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς τον λόγο και χωρίς να μας νοιάζει και ιδιαίτερα. Κι όμως, τα περισσότερα από αυτά που κάνει το σώμα μας αποτελούν μηχανισμούς άμυνας και, φυσικά, έχουν πολύ λογική εξήγηση. Αν και μερικές φορές, λίγο αναπάντεχη. 

Αυτοί είναι μερικοί πολύ συνηθισμένοι και «παράξενοι» τρόποι με τους οποίους αντιδρούν ορισμένα σώματα υπό συγκεκριμένες συνθήκες:

Δέρμα που «ζαρώνει»

Είναι ο τρόπος του σώματος να προσαρμοστεί και να αντεπεξέλθει σε αυξημένη ποσότητα υγρασίας ή σε μακρά παραμονή μέσα στο νερό. Σύμφωνα με το Scientific American, το σώμα αντιλαμβάνεται πως το περιβάλλον μπορεί να είναι ολισθηρό και το δέρμα «ζαρώνει» για να μπορούμε πιο εύκολα να πιάνουμε λείες επιφάνειες.

Ρίγος

Το ρίγος είναι ο τρόπος του σώματος να διατηρήσει την θερμότητά του. Με το να δαπανά ενέργεια σε αυτήν την πολύ μικρή κίνηση, ουσιαστικά εργάζεται για να αυξήσει την θερμοκρασία στο φυσιολογικό της επίπεδο. 

«Νιώθουμε» τις αλλαγές του καιρού

Αν και χωρίς πολλές εμπεριστατωμένες αποδείξεις, εντούτοις υπάρχει μια δόση αλήθειας σε όσους υποστηρίζουν πως μπορούν, για παράδειγμα, να «νιώσουν» ότι θα βρέξει επειδή πονάει το γόνατό τους. Ο κρύος καιρός μπορεί να κάνει τις νευρικές απολήξεις στους ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις να αισθάνονται ένα είδος «σφιξίματος» ή «δυσκαμψίας», λέει το Weather Channel.

Ανατριχίλα

Υπάρχει εξήγηση αν και σαν λειτουργία ίσως δεν μας βοηθά και πολύ. Οι άνθρωποι δεν έχουν πολύ τρίχωμα στο σώμα, όπως τα ζώα, οπότε η συστολή των μυών που είναι προσαρτημένοι σε κάθε τρίχα και προκαλούν την ανατριχίλα, δεν προκαλεί τελικά τόση μόνωση όση στα ζώα. Αυτό σημαίνει, πως παρόλο που ανατριχιάζουμε όταν κρυώνουμε, αυτό δεν μας βοηθά να νιώσουμε πιο ζεστά. Όσο για τις φορές που ανατριχιάζουμε για συναισθηματικούς λόγους, γι' αυτό είναι υπεύθυνη η αδρεναλίνη, που εκκρίνεται επίσης όταν κρυώνουμε. 

Χασμουρητό

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Μπινγκχάμτον, ο βασικός λόγος της ύπαρξης του χασμουρητού είναι να δροσίσει τον εγκέφαλο και να τον επαναφέρει στην κανονική του θερμοκρασία. Το χασμουρητό επιστρατεύεται για να οξυγονωθεί ο εγκέφαλός μας και να λειτουργήσει καλύτερα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Πιθανόν η ανατριχίλα να είναι ένας μηχανισμός ο οποίος έχει παραμείνει από τον καιρό που ήμασταν τριχωτοί σαν πιθήκια.Οι τρίχες έπεσαν,ο πιθηκισμός σταθερά κοντά μας.