Χασμουρητό, ρίγος, ανατριχίλα και δέρμα που «ζαρώνει»: Οι λόγοι πίσω από μερικές ακούσιες λειτουργίες

Χασμουρητό, ρίγος, ανατριχίλα και δέρμα που «ζαρώνει»: Οι λόγοι πίσω από μερικές ακούσιες λειτουργίες Facebook Twitter
2

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας «μυστήριος οργανισμός» με μια σύνθετη λειτουργία και συλλογή πολλών βιολογικών κύκλων και συστημάτων που συχνά είναι δύσκολο να κατανοηθούν πλήρως. Συνήθως πολλά από όσα μας συμβαίνουν τα «αποδεχόμαστε» μηχανικά χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς τον λόγο και χωρίς να μας νοιάζει και ιδιαίτερα. Κι όμως, τα περισσότερα από αυτά που κάνει το σώμα μας αποτελούν μηχανισμούς άμυνας και, φυσικά, έχουν πολύ λογική εξήγηση. Αν και μερικές φορές, λίγο αναπάντεχη. 

Αυτοί είναι μερικοί πολύ συνηθισμένοι και «παράξενοι» τρόποι με τους οποίους αντιδρούν ορισμένα σώματα υπό συγκεκριμένες συνθήκες:

Δέρμα που «ζαρώνει»

Είναι ο τρόπος του σώματος να προσαρμοστεί και να αντεπεξέλθει σε αυξημένη ποσότητα υγρασίας ή σε μακρά παραμονή μέσα στο νερό. Σύμφωνα με το Scientific American, το σώμα αντιλαμβάνεται πως το περιβάλλον μπορεί να είναι ολισθηρό και το δέρμα «ζαρώνει» για να μπορούμε πιο εύκολα να πιάνουμε λείες επιφάνειες.

Ρίγος

Το ρίγος είναι ο τρόπος του σώματος να διατηρήσει την θερμότητά του. Με το να δαπανά ενέργεια σε αυτήν την πολύ μικρή κίνηση, ουσιαστικά εργάζεται για να αυξήσει την θερμοκρασία στο φυσιολογικό της επίπεδο. 

«Νιώθουμε» τις αλλαγές του καιρού

Αν και χωρίς πολλές εμπεριστατωμένες αποδείξεις, εντούτοις υπάρχει μια δόση αλήθειας σε όσους υποστηρίζουν πως μπορούν, για παράδειγμα, να «νιώσουν» ότι θα βρέξει επειδή πονάει το γόνατό τους. Ο κρύος καιρός μπορεί να κάνει τις νευρικές απολήξεις στους ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις να αισθάνονται ένα είδος «σφιξίματος» ή «δυσκαμψίας», λέει το Weather Channel.

Ανατριχίλα

Υπάρχει εξήγηση αν και σαν λειτουργία ίσως δεν μας βοηθά και πολύ. Οι άνθρωποι δεν έχουν πολύ τρίχωμα στο σώμα, όπως τα ζώα, οπότε η συστολή των μυών που είναι προσαρτημένοι σε κάθε τρίχα και προκαλούν την ανατριχίλα, δεν προκαλεί τελικά τόση μόνωση όση στα ζώα. Αυτό σημαίνει, πως παρόλο που ανατριχιάζουμε όταν κρυώνουμε, αυτό δεν μας βοηθά να νιώσουμε πιο ζεστά. Όσο για τις φορές που ανατριχιάζουμε για συναισθηματικούς λόγους, γι' αυτό είναι υπεύθυνη η αδρεναλίνη, που εκκρίνεται επίσης όταν κρυώνουμε. 

Χασμουρητό

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Μπινγκχάμτον, ο βασικός λόγος της ύπαρξης του χασμουρητού είναι να δροσίσει τον εγκέφαλο και να τον επαναφέρει στην κανονική του θερμοκρασία. Το χασμουρητό επιστρατεύεται για να οξυγονωθεί ο εγκέφαλός μας και να λειτουργήσει καλύτερα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

Living / Κρυπτονομίσματα και «οικονομικός μηδενισμός»: Το τέλος της εμπιστοσύνης στην πραγματική αξία του χρήματος

«Για τους χρηματοοικονομικούς μηδενιστές, το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η αφήγηση», λέει ο Ελληνοαμερικανός οικονομολόγος Δημήτρης Κοφινάς, ο οποίος επινόησε τον όρο.
THE LIFO TEAM
Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Living / Μέχρι να μας χωρίσει η «Vogue»

Για δεκαετίες, τα διάσημα ζευγάρια έδιναν μάχη προκειμένου να προβληθεί ο γάμος τους μέσα από τις σελίδες της «Vogue». Ωστόσο, αν υπολογίσουμε πόσο σύντομα πολλοί από αυτούς τους γάμους διαλύθηκαν, ίσως να είναι κατάρα, όχι ευλογία.
THE LIFO TEAM
Από τη δίαιτα των vegans στην δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

Radio Lifo / Από τη δίαιτα των vegans στη δίαιτα των carnivors: Ποια διατροφή μας κάνει καλό;

H καθηγήτρια διατροφής και διαιτητικής συμπεριφοράς του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Μαίρη Γιαννακούλια, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά των δημοφιλέστερων διαιτικών σχημάτων και δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Πιθανόν η ανατριχίλα να είναι ένας μηχανισμός ο οποίος έχει παραμείνει από τον καιρό που ήμασταν τριχωτοί σαν πιθήκια.Οι τρίχες έπεσαν,ο πιθηκισμός σταθερά κοντά μας.