Ελληνικοί θησαυροί του 4ου π.Χ αιώνα έρχονται στο φως σε αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σλοβακία

Ελληνικοί θησαυροί του 4ου π.Χ αιώνα έρχονται στο φως σε αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σλοβακία Facebook Twitter
1

Ενθουσιασμό, έκπληξη, αλλά και προβληματισμό προκάλεσε στην αρχαιολογική κοινότητα η ανακάλυψη αρχαίων ελληνικών θησαυρών στις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο μικρό χωριό Slatina στη Σλοβακία.

Εκεί οι αρχαιολόγοι εντόπισαν χάλκινα ανάγλυφα, που πιθανολογείται ότι φτάνουν στις μέρες μας από τον 4ο π.Χ. αιώνα και μάλλον αποτελούσαν μέρος της εξάρτυσης κάποιου σπουδαίου Έλληνα πολεμιστή. 


Ελληνικοί θησαυροί του 4ου π.Χ αιώνα έρχονται στο φως σε αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σλοβακία Facebook Twitter

«Πρόκειται για το αρχαιότερο εύρημα ελληνικής τέχνης που εντοπίζεται σε περιοχή της Σλοβακίας», ήταν η πρώτη δήλωση της Κάρολ Πιέτα, αναπληρώτριας διευθύντριας του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Σλοβακίας.

Χωρίς ακόμη να είναι σαφές αν πρόκειται για λάφυρα που κλάπηκαν από το ελληνικό έδαφος και βρέθηκαν εκεί, για την ώρα οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για ανάγλυφα που δημιουργήθηκαν στο Taranto της νότιας Ιταλίας, που στα μέσα του 4ου π.Χ αιώνα αποτελούσε ελληνική αποικία.  

Ελληνικοί θησαυροί του 4ου π.Χ αιώνα έρχονται στο φως σε αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σλοβακία Facebook Twitter

Τα ανάγλυφα βρέθηκαν σε σλοβακικό έδαφος περίπου 100 χρόνια αργότερα, οπότε οι πρώτες εικασίες είναι ότι ίσως βρέθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια κάποιας μάχης ή άλλης πολεμικής αποστολής. Κατά τις ίδιες εικασίες, δεν αποκλείεται τα ευρήματα να κλάπηκαν και από το μαντείο των Δελφών μετά από γαλατική επιδρομή.  

Δεδομένου ότι το σημείο στο οποίο, βρέθηκαν τα ανάγλυφα θεωρείται αρχαίο θυσιαστήριο των Κελτών, τώρα οι αρχαιολόγοι εξετάζουν τους λόγους για τους οποίους τα χρηστικά αντικείμενα ενός Έλληνα πολεμιστή μπορεί να βρέθηκαν ενταφιασμένα εκεί.

Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν βραχιόλια από μπλε γυαλί, ανθρώπινα οστά, αλλά και οστά ζώων, καθώς και άλλα μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία πιθανότατα ήταν διακοσμητικά στρατιωτικής εξάρτυσης. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Ο (συγκινητικός) λόγος του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια