Ποια είναι η πραγματική ηλικία του σώματος μας;

0

Το σώμα μας έχει την ηλικία των κυττάρων μας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποια σημεία του είναι τόσο νέα, σα να γεννήθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες και κάποια είναι όσων ετών είμαστε κι εμείς. Ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων είναι που κάνει τη διαφορά. 

Για παράδειγμα, στο τριχωτό της κεφαλής μας τα κύτταρα ανανεώνονται πλήρως κάθε 2-7 χρόνια, τα νύχια μας κάθε έξι μήνες φύονται ολοκαίνουρια, το εντερικό επιθήλιο κάθε 9 μέρες, τα ερυθρά αιμοσφαίρια κάθε 4 μήνες, η επιδερμίδα κάθε 4 εβδομάδες. 

Ωστόσο, σε 3 ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος τα κύτταρα ανανεώνονται είτε με πολύ αργούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της ζωής μας είτε σχεδόν καθόλου. Η καρδιά, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας και ο εγκέφαλος, για την ακρίβεια. Ειδικά, σε ό,τι αφορά τον εγκέφαλο, οι νευρώνες έχουν διαμορφωθεί πριν ακόμη γεννηθούμε και το μόνο που αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι οι συνδέσεις που επιτυγχάνουν. 

Με λίγα λόγια, η πραγματική ηλικία του σώματος μας είναι η ηλικία του κάθε οργάνου βάσει κυτταρικής ανανέωσης. Κάποια σημεία του σώματος είναι νεότατα, κάποια, τόσο μεγάλα ηλικία, όσο εμείς οι ίδιοι. Ίσως και λίγο παραπάνω, αναλόγως την ποιότητα ζωής και τις καταχρήσεις... 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM