Μια σύγχρονη «ωραία κοιμωμένη»: η περίπτωση της 12χρονης που πάσχει από ένα παράξενο σύνδρομο

0

Η Anait εδώ και τρεις μήνες μοιάζει να κοιμάται. Δεν μπορεί να κουνηθεί, να φάει ή να ξυπνήσει απλώς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η 12χρονη πάσχει από ένα παράξενο σύνδρομο που ενώ σχετίζεται με την πνευματική κατάσταση του ασθενούς, ωστόσο έχει απολύτως σωματικά συμπτώματα. 

Πρόκειται για το "σύνδρομο της παράιτησης", το οποίο απαντάται σπάνια, αλλά κυρίως σε παιδιά και εφήβους και εκδηλώνεται όταν ο ασθενής χάνει την ελπίδα του για οτιδήποτε ή αν έχει υποστεί ισχυρό σοκ. Τι συνέβη όμως στην Anait και περιήλθε σ' αυτή την κατάσταση; 

Σύμφωνα με τη μητέρα της, ο πατέρας της είναι Αρμένιος πολιτικός ακτιβιστής. Μπροστά στα μάτια της έφηβης έπεσε θύμα βίαιης επίθεσης, ενώ στη συνέχεια αυτοί που του επιτέθηκαν, απήγαγαν το κορίτσι και το κράτησαν όμηρο για 3 μέρες. Όταν τελικά την άφησαν ελεύθερη, η Anait δεν μπορούσε να μιλήσει καν και δεν θύμιζε σε τίποτα τον παλιό της εαυτό. 

Λίγες μέρες μετά έπεσε σε αυτή την ημι-κωματώδη κατάσταση και έκτοτε σιτίζεται ενδοφλεβίως, με τους δικούς της να αναζητούν μια λύση. Το σύνδρομο άρνησης έχει διαγνωστεί εδώ και δύο δεκαετίες και μόνο στη Σουηδία υπάρχει κλινική η οποία αντιμετωπίζει περιστατικά τέτοιου είδους εκδήλωσης μετατραυματικού στρες. 

Από το 2003 έως το 2005 η κλινική έχει αντιμετωπίσει περίπου 400 περιστατικά όπως αυτό της 12χρονης. Συνήθως από οικογένειες πολιτικών κρατουμένων που αναζητούσαν άσυλο. Ο χρόνος ίασης ενός τέτοιου περιστατικού μπορεί να διαρκέσει έως και 4 χρόνια.

Οι περισσότερες περιπτώσεις προέρχονταν από παιδιά πολιτικών ακτιβιστών στη Μόσχα που είχαν υποστεί σοβαρή ψυχολογική και σωματική βία. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ