Ακρωτηριάζοντας μια γυναίκα: το σπαρακτικό μήνυμα μιας ακτιβίστριας που υπέστη κλειτοριδεκτομή

0

«Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτό που μου έκαναν. Με σφαγίασαν όταν ήμουν 11 ετών. Μας υπέβαλαν σ' αυτό μαζί με τις ξαδέλφές μου και τις αδελφές μου.

Ήμασταν 15 κορίτσια μαζί εκείνη την ημέρα. Δεν είχαμε την παραμικρή προειδοποίηση γι' αυτό που επρόκειτο να μας συμβεί. Από τη στιγμή που σε κόβουν είναι σα να σε καταδικάζουν σε ισόβια κάθειρξη».

Η Sarian Kamara κατάγεται από τη Σιέρα Λεόνε. Γνωρίζει πως η κλειτοριδεκτομή δεν είναι πια μια τραγωδία της οποίας τις προεκτάσεις αγνοεί η κοινή γνώμη. Γνωρίζει, όμως, ότι μέχρι σήμερα δεν κρατούνται αρχεία για τα κορίτσια με τη δική της οδυνηρή μοίρα. Θέλει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γι' αυτό που εξακολουθεί να συμβαίνει πίσω στην πατρίδα της. 

«Θυμάμαι όταν ήμουν έγκυος στη δική μου κόρη πριν από 14 χρόνια. Εμφανίστηκα στο νοσοκομείο του St. Thomas σχεδόν ετοιμόγεννη και ενώ ήταν ορατό δια γυμνό οφθαλμού ότι έχω υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή, κανείς -ούτε οι γιατροί, ούτε οι μαίες, ούτε οι νοσοκόμες- μπορούσαν να με βοηθήσουν αποτελεσματικά», λέει η Sarian. 

Όπως εξηγεί, ίσως να υπέθεσαν ότι αφού έχει να κάνει με ένα κομμάτι -το πιο απεχθές- του πολιτισμού της, δεν θα έπρεπε να εμπλακούν... «Όμως, η κλειτοριδεκτομή δεν είναι ένα πρόβλημα της Σιέρα Λεόνε, ή ένα πρόβλημα της Αφρικής αποκλειστικά. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». 

Και είναι όντως έτσι: σήμερα περισσότερα από 200 εκ. κορίτσια σε όλον τον κόσμο εξακολουθούν να υποβάλλονται σε αυτή την φονική για το σώμα και την ψυχή τους χειρουργική διαδικασία. «Είμαι 40 χρονών, έχω έξι παιδιά και αυτά είναι ο λόγος για τον οποίο εξακολουθώ να ξυπνάω το πρωί και να φωνάζω όσο πιο δυνατά γίνεται γι' αυτό που μου έκαναν όταν ήμουν ακόμη παιδί, υποθηκεύοντας τη ζωή μου», καταλήγει.  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ