Βιασμός ή θάνατος: Τα κορίτσια - νάρκες της Μπόκο Χαράμ και η ιστορία τους

1

Οι απαγωγές χωριών ολόκληρων από γυναίκες είναι μία από τις συνήθεις πρακτικές της Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Τα κορίτσια αυτά, τις κακουχίες και τη σεξουαλική κακοποίηση σε καθημερινή βάση, έχουν δύο επιλογές: ή να παντρευτούν έναν μαχητή της Μπόκο Χαράμ, τον βιαστή τους συνήθως, ή να γίνουν ανθρώπινες νάρκες.

Μέσα στο 2017, 133 παιδιά -τα 2/3 εκ των οποίων κορίτσια- χρησιμοποιήθηκαν από τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης σε αποστολές αυτοκτονίας, ζωσμένα με εκρηκτικά.

Προτιμώνται γι' αυτές τις αποστολές γυναικόπαιδα, γιατί δύσκολα ή δυστυχώς πολύ αργά το πλήθος υποψιάζεται ότι κάτω από τα ρούχα τους κρύβουν ένα μικρό οπλοστάσιο. 

Η Fatima Akilu, ψυχολόγος και μέλος της οργάνωσης "Neem" εξηγεί ότι αυτό είναι πέρα από οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί για τα όσα συμβαίνουν εκεί ο δυτικός κόσμος: παιδάκια μικρότερα των 5 ετών και κορίτσια που έχουν ήδη υποστεί κάθε μορφής κακοποίηση να στέλνονται ως άλλοι άγγελοι θανάτου σε ναούς, αγορές και σπίτια ακόμη για να σκοτωθούν και να σκοτώσουν με την υπόσχεση ότι αυτή τους η πράξη -κατά το Κοράνι πάντα- τους εξασφαλίζει μια θέση στον παράδεισο.

Η 13χρονη Falmata είναι μία τέτοια ανθρώπινη νάρκη που όμως είχε την τύχη (και μαζί της πολύς αθώος κόσμος) να μην εκραγεί. Απήχθη από την Μπόκο Χαράμ και είχε να επιλέξει ανάμεσα στο να παντρευτεί έναν μαχητή ή να ζωστεί με εκρηκτικά και να πάρει μέρος σε μία τέτοια αποστολή. 

Και τις δύο φορές που την έστειλαν για να σκοτώσει, προσπάθησε να το σκάσει για να ζητήσει βοήθεια από χωρικούς και όποιον βρέθηκε στον δρόμο της. Εκείνη τα κατάφερε, όμως, δεν είναι η μόνη που το έχει επιχειρήσει.

Πολύ συχνά τέτοια παιδιά ζητούν βοήθεια για να σώσουν και να σωθούν, ωστόσο η κατάσταση στη βορειο-ανατολική Νιγηρία έχει φοβίσει τους ανθρώπους, κάνοντας τους να αντιμετωπίζουν αυτά τα θύματα ως θύτες... 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ