Αυτή ήταν η ζωή του Κυριάκου Μαμιδάκη

Αυτή ήταν η ζωή του Κυριάκου Μαμιδάκη Facebook Twitter
0

 

Αυτή ήταν η ζωή του Κυριάκου Μαμιδάκη Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μαμιδάκης ήταν ένα απ' τα επτά αδέλφια που «έτρεχαν» τις επιχειρήσεις, αλλά ήταν αυτός που είχε πάντα το τιμόνι. (Φωτ.: ΑΠΕ)

O Κυριάκος Μαμιδάκης γεννήθηκε στο χωριό Ανώσκελη της επαρχίας Κισσάμου του νομού Χανίων Κρήτης το 1932, από τους Αλέξανδρο και Ειρήνη Μαμιδάκη. H ζωή του θα ήταν γεμάτη εκπλήξεις και επιτυχίες. 

Τελείωσε την Εμπορική Σχολή το 1951 και παρακολούθησε δι' αλληλογραφίας και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του Κολλεγιακού School of Career του LSE. Ξεκίνησε να εργάζεται το 1952 δίπλα στον θείο του Γ. Ι. Μαμιδάκη στην Εμπορία Πετρελαιοειδών.

Το Νοέμβριο του 1968 μαζί με τα αδέρφια του Γιώργο και Νίκο προχώρησαν σε δικές τους δραστηριότητες ιδρύοντας τη JETOIL.

Αυτή ήταν η ζωή του Κυριάκου Μαμιδάκη Facebook Twitter
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απ. Βουλγαράκης εν μέσω του Μανόλη και του Κυριάκου Μαμιδάκη (δεξιά) μπροστά απ' τα κρασιά παραγωγής τους απ' τη γενέτειρά τους

Η είδηση ότι η Jetoil προσέφυγε στο άρθρο 99, ακούστηκε σαν κανονιά στην επιχειρηματική Ελλάδα. Περισσότερο εκκωφαντική όμως, ήταν η «μπαλωθιά» που ακούστηκε στην Ανώσκελη Χανίων, ένα χωριό της επαρχίας Κισσάμου, που το χειμώνα μετράει- δεν μετράει δέκα κατοίκους. Από εκεί, ξεκίνησε η δυναστεία Μαμιδάκη, γράφει το economy365.gr.

Ο πατριάρχης της οικογένειας και του Ομίλου, ο Γιώργος Μαμιδάκης, λέγεται ότι πριν ασχοληθεί με τα πετρελαιοειδή, πουλούσε ροδέλαιο. Μετά την κατοχή, ίδρυσε την εταιρεία που θα γινόταν η αρχή για τον Όμιλο Mamidoil- Jetoi.Εκμεταλλευόμενος την κρίση του Σουέζ στράφηκε στην Ανατολή και έχοντας καλή σχέση με τους Ρώσους έκλεισε συνεργασία για την αποκλειστική αντιπροσώπευση των πετρελαίων τους μέχρι το 1981.

Ο Κυριάκος ήταν ένα απ' τα επτά αδέλφια που «έτρεχαν» τις επιχειρήσεις, αλλά ήταν αυτός που είχε πάντα το τιμόνι. (Οι άλλοι ήταν ο Νίκος, ο Μανόλης, η Κατερίνα, η Ερασμία, η Ελευθερία, και ο Γιώργος που δεν ζει πια). Απέκτησαν συνολικά 17 παιδιά και 24 εγγόνια. Σχεδόν όλα τους ασχολούνται με τις επιχειρήσεις.

Η εταιρεία καυσίμων, έφτασε να αποτελεί την τρίτη δύναμη της αγοράς, με μερίδιο 8,5%, με δίκτυο 600 πρατηρίων, με πέντε θυγατρικές στα Βαλκάνια. Ταυτοχρόνως η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία, την εμπορία αυτοκινήτων, τα ξενοδοχεία, τους πολυχώρους κ.α.

 

Αυτή ήταν η ζωή του Κυριάκου Μαμιδάκη Facebook Twitter
Πρατήριο με το τωρινό λογότυπο της Jet Oil

Τα οικονομικά προβλήματα της Jet Oil

Τα προβλήματα ξεκίνησαν περίπου το 2008, και το 2009 τα κέρδη γίνονται ζημίες ύψους 538.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι αδελφοί Μαμιδάκη προσπαθούν να ξεμπλοκάρουν μια μεγάλη επένδυση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη Σούδα της Κρήτης, που έχει κολλήσει από το 2006. Οι επιχειρηματικοί αντίπαλοι λένε ότι ο Κυριάκος Μαμιδάκης χρησιμοποίησε τη στενή φιλία με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να εκδώσει τις άδειες για το έργο. Ο ίδιος δεν κρύβει τη φιλία που τους συνδέει, αλλά τονίζει ότι οι επικριτές του ψεύδονται και επιχειρούν να πλήξουν το όνομά του.

 

Τα μεγάλα προβλήματα για τη Jet Oil αρχίζουν όταν το 2009 η εταιρεία αναγκάζεται να διακόψει την τροφοδοσία στη Νότια Ελλάδα και τα πρατήρια αλλάζουν σήμα. Η εταιρεία προσπαθεί να κρατήσει το δίκτυο της βόρειας Ελλάδας και των νησιών, αλλά τα προβλήματα κορυφώνονται στο τέλος τους περασμένου χρόνου, με αποτέλεσμα το δίκτυο να την εγκαταλείπει με ταχείς ρυθμούς.

 

«Πρέπει να αλλάξει επιτέλους αυτή η νοοτροπία που εμποδίζει τις επενδύσεις, αλλιώς θα βουλιάξουμε ως χώρα» είχε πει, σχεδόν προφητικά, το 2010.

 

Το 2010 και ενώ συμπληρώθηκαν είκοσι τέσσερα χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Jetoil στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μαμιδάκης άναψε «φωτιές» με την ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Σ' αυτήν διαμαρτυρήθηκε έντονα για το «μπλόκο» στη Σούδα. Υποστήριξε επίσης ότι το έργο ήταν αναγκαίο για την Κρήτη και  υπονόησε σαφώς στην επιστολή του ότι η ανάκληση των αδειών ενέχει πολιτικές σκοπιμότητες. Μιλώντας στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», σημείωνε μάλιστα ότι «πρέπει να αλλάξει επιτέλους αυτή η νοοτροπία που εμποδίζει τις επενδύσεις, αλλιώς θα βουλιάξουμε ως χώρα».

 

Αυτή ήταν η ζωή του Κυριάκου Μαμιδάκη Facebook Twitter
Πρατήριο με το παλιό λογότυπο της Jet Oil

 

Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που ο πολυσχιδής Κρητικός επιχειρηματίας, απασχολούσε την επικαιρότητα. Όπως διαβάζουμε σε παλιό άρθρο του Capital με τίτλο Ο επίμονος κ. Κυριάκος Μαμιδάκης, στο παρελθόν ο όμιλος είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή σε υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων, φτάνοντας μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να δικαιωθεί.

Το 2011 εντός των συνόρων, οι αποθηκευτικοί χώροι που διαθέτει η Jetoil αντιστοιχούν περίπου στο 14% της συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας της Ελλάδας για καύσιμα. Επίσης, ο όμιλος διαθέτει μέσω της Mamidoil Albanian στο Δυρράχιο αποθήκες χωρητικότητας 12 χιλ. κυβικών και στο Κόσοβο αποθήκες 18 χιλ. κυβικών (Standardplin Sh.p.k.), ενώ δραστηριοποιείται επίσης στη Σερβία και τη Βουλγαρία. Όμως η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει, με τελικό αποτέλεσμα την προσφυγή στο άρθρο 99, πριν από λίγες ημέρες...

 

Αυτή ήταν η ζωή του Κυριάκου Μαμιδάκη Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μαμιδάκης με τη σύζυγό του Μιμίκα και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη κόβουν την κορδέλα του Μουσείου γευσιγνωσίας - τέχνης της αγροτικής εταιρείας «Ανώσκελη Ελαιουργείο και Οινοποιείο», το 2013

Πολιτισμός και γαστρονομία

 Η Μαριλένα Μαμιδάκη, εκτός από τα ξενοδοχεία επένδυσε και στον πολιτισμό. Ο πολυχώρος «Αθηναΐς» στο Γκάζι, που ανήκει στον όμιλο Μαμιδάκη φιλοξένησε πολιτιστικά δρώμενα διεθνούς εμβέλειας, φιλοξενώντας εκθέσεις και εκδηλώσεις υψηλού κύρους. Η επένδυση ήταν ύψους 15 εκατ. ευρώ, ώστε να ανακαινιστούν όλοι οι χώροι.

Αυτή ήταν η ζωή του Κυριάκου Μαμιδάκη Facebook Twitter

Κρασί και λάδι Ανώσκελη

Ταυτοχρόνως το «Αθηναΐς Catering», ένα από τα μεγαλύτερα της Αθήνας, είχε αναλάβει την προμήθεια φαγητών των αποστολών της Ολυμπιάδας του 2004, αλλά και πολλές εκδηλώσεις του Δημόσιου τομέα. Τέλος, μια άλλη δραστηριότητα της οικογένειας είναι η παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία κρασιού και ελαιόλαδου από τη γενέτειρά τους, την Κρήτη, μέσω της εταιρείας «Ανώσκελη», που δίνει και το όνομα στα προϊόντα.

Αυτή ήταν η ζωή του Κυριάκου Μαμιδάκη Facebook Twitter
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ