Oι πυρετώδεις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη

Oι πυρετώδεις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη Facebook Twitter
0

Η επίσκεψη του πάπα στη Λέσβο θα είναι οικουμενικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, αποκλείοντας τυχόν πολιτικές προεκτάσεις.

«Ο πάπας μεταβαίνει στη Λέσβο σε μια φάση σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης. Πάει στο νησί αυτό για να χαιρετήσει ανθρώπους και να επισκεφθεί τόπους στους οποίους προέκυψαν ιδιαίτερα σοβαρές ανάγκες» δήλωσε ο κ. Λομπάρντι.

Εξήγησε, επίσης, ότι «η επίσκεψη αυτή προκύπτει από την ανησυχία του πάπα, την οποία συμμερίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, και έχει ξεκάθαρα οικουμενικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι πραγματοποιείται από κοινού από τον πάπα Φραγκίσκο, από τον οικουμενικό πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίο και από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Δεν έχει, κατά συνέπεια, πολιτικές προεκτάσεις».

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στο νησί

 

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες σε διάφορα σημεία του νησιού ενόψει της επίσκεψης του Ποντίφικα.

Oι πυρετώδεις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη Facebook Twitter

Όπως μεταδίδει το lesvospost.com, κάτοικοι και τεχνικά συνεργεία επισκευάζουν και καλλωπίζουν τα κομμάτια της Μυτιλήνης από τα οποία θα περάσει ο επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. 

Oι πυρετώδεις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη Facebook Twitter

Με βάψιμο τοίχων, περιποίηση δέντρων και πάρκων, σημαιοστολισμό και πλύσιμο της ασφάλτου, επιχειρείται μια συντονισμένη προσπάθεια αλλαγής της όψης του νησιού λίγες ώρες πριν την έλευση του Πάπα.

Oι πυρετώδεις προετοιμασίες για την επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη Facebook Twitter

 

Θα κλείσουν νωρίτερα τα καταστήματα του νησιού

 

Στο μεταξύ, το Διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης σε έκτακτη συνεδρίαση του, αποφάσισε το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 ημέρα παρουσίας των προκαθήμενων των εκκλησιών, τα καταστήματα να κλείσουν στις 12:30 ώστε να δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν καταναλωτές και έμποροι, την τελετή που θα γίνει στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης:

Σήμερα το πρωί έφτασε στη Μυτιλήνη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Αυτή την ώρα έχει διαδοχικά συναντήσεις με τους επιχώριους Μητροπολίτες του νησιού, τον Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο και τον Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο και στη συνέχεια θα μεταβεί προς την Καλλονή για να τελέσει τρισάγιο στον τάφο του παπά Στρατή. 

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου «Αποστολή του παπα Στρατή» στην Καλλονή της Λέσβου. Από την Καλλονή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα κινηθεί στην Αγιάσο όπου στο ναό της Παναγίας θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

Στις 8 περίπου το βράδυ προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη θα φθάσει στη Μυτιλήνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Στο αεροδρόμιο εκ μέρους της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας τον Πατριάρχη θα υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος.

Αργά το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη στο ξενοδοχείο του δεύτερου.


Περίπου στις 10.15 το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης θα υποδεχθούν τον Πάπα και τη συνοδεία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αλλά και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας που εν τω μεταξύ θα έχει φτάσει στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.


Όλοι μαζί, θα μεταβούν στο hotspot της Μόριας. Εκεί θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα συνφάνε με πρόσφυγες και μετανάστες, σε μία συμβολική κίνηση που αντίκειται στο πρωτόκολλο της Καθολικής Εκκλησίας, το οποίο απαγορεύει στον προκαθήμενό της να τρώει δημόσια.

Στις 13.45 οι τρεις ιεράρχες θα φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί ο Πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει ομιλία και θα ακολουθήσει δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.

Εν συνεχεία, μαζί με τον πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν για το αερολιμένα Μυτιλήνης. Εκεί, από τις 14:30, θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πρωθυπουργό.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 15:00, με χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβ. Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη και έπειτα με αποχαιρετισμό από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ ο πρωθυπουργός θα προπέμψει τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροσκάφος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ