53.925 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα - 30 μόλις οι αφίξεις το τελευταίο 24ωρο από Τουρκία

53.925 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα - 30 μόλις οι αφίξεις το τελευταίο 24ωρο από Τουρκία Facebook Twitter
Theodore Manolopoulos / SOOC
0

Σε 53.925 υπολογίζονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 7.178.

Την ίδια στιγμή, στην Αττική φιλοξενούνται 14.936 άτομα, από τους οποίους οι 3.770 στο λιμάνι του Πειραιά. Στην κεντρική Ελλάδα, βρίσκονται 1.854 άτομα, από τους οποίους οι 29 μεταφέρθηκαν σε νέο κέντρο φιλοξενίας στα Οινόφυτα Βοιωτίας, χωρητικότητας 300 ατόμων. Στη νότια Ελλάδα, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 338.

Από την άλλη, στο camp της Ειδομένης βρίσκονται 10.411 άτομα και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου 1.237. Συνολικά στη βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 29.619.

Στο μεταξύ, μόλις 30 μετανάστες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο, από χθες έως και σήμερα Πέμπτη στις 9 το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, με οκτώ από αυτούς να φτάνουν στη Λέσβο και 22 στη Σάμο.

Σήμερα, επίσημα η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 430 προσφύγων στη Λέσβο, 204 στη Σάμο και 13 στη Χίο. Στο σύνολό τους, διαμένουν σε δομές εκτός hot spots.

Σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα χοτ σποτς των τριών νησιών, έχουν καταγραφεί: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 3652. Στη Χίο 1815. Και στη Σάμο 527. Να τονίσουμε ότι στα παραπάνω στοιχεία καταγεγραμμένων στα χοτ σποτ συμπεριλαμβάνονται τα 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο αλλά και όσοι διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 800 άτομα, μέλη ευάλωτων καταγεγραμμένοι στη δύναμη του χοτ σποτ της Μόριας διαμένουν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Άλλοι 550 από τους καταγεγραμμένους στη δύναμη του χοτ σποτ της Χίου διαμένουν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας στην τάφρο του κάστρου της πόλης της Χίου. Όλοι οι παραπάνω είναι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, άνθωποι με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, μητέρες με παιδιά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Όλοι από διάφορες εθνικότητες.

Στο σύνολο τους οι παραπάνω έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου και μέχρι να εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι.

Ο ρυθμός αποσυμφόρησης του Πειραιά από τους πρόσφυγες είναι ικανοποιητικός, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι αδύνατον όλοι όσοι βρίσκονται εκεί να μεταφερθούν στον Σκαραμαγκά.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 επανέλαβε ότι «έως το Πάσχα ο Πειραιάς θα έχει αδειάσει» και υπογράμμισε πως στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η αποσυμφόρηση του Ελληνικού.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να προστατευτούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από «τις διάφορες ομάδες που αναπτύσσονται», ενώ σημείωσε πως «δεν χρειάζεται μαζί με τα ξερά να κάψουμε και τα χλωρά», τονίζοντας το σημαντικό έργο που προσφέρουν ΜΚΟ και εθελοντές αλληλέγγυοι στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σημείωσε, πάντως, ότι αυτό το διάστημα γίνεται καταγραφή των ΜΚΟ που δρουν στο πεδίο και πρόσθεσε: «Μερικές φορές χρειάζονται τεράστιες δυνάμεις για να ελέγξεις ποιος είναι πραγματικά αλληλέγγυος και ποιος είναι "πονηρός" ή πάει να κάνει πράξη την ιδεολογία του, βάζοντας σε κίνδυνο τους πρόσφυγες».

Ο υπουργός υποστήριξε δε πως «το ζήτημα των κέντρων φιλοξενίας έχει να εμφανιστεί στην Ελλάδα από τη μικρασιατική καταστροφή» και υπεραμύνθηκε του έργου που παράγουν Αστυνομία και 'Ενοπλες Δυνάμεις.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ