Αρνούνται να μετακινηθούν οι πρόσφυγες από τον Πειραιά - Αποχωρεί ο δήμος από τη στήριξη προσφύγων

Αρνούνται να μετακινηθούν οι πρόσφυγες από τον Πειραιά - Αποχωρεί ο δήμος από τη στήριξη προσφύγων Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
12

Αρνούνται να μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, καθώς, παρά το γεγονός ότι το πρωί κατέφθασαν δύο λεωφορεία με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, μόνο 72 άτομα έχουν επιβιβασθεί σε αυτά.

Μεταφραστές καταβάλλουν προσπάθειες από το πρωί να πείσουν τον περισσότερο κόσμο να μετακινηθεί προς τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον.

Ακόμη ένα πούλμαν, το οποίο βρίσκεται στην Πέτρινη Αποθήκη με προορισμό και αυτό τον Κατσικά, παραμένει άδειο, ενώ βρίσκεται στο σημείο για περισσότερο από τρεις ώρες.

Πολλοί μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά Ιωαννίνων προτρέπουν τους ομοεθνείς τους, μέσω κινητών τηλεφώνων, να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση, βρίσκονται 5.350 άτομα.

Αποχωρεί ο Δήμος Πειραιά από τις δομές στήριξης των προσφύγων στο λιμάνι

 


Η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά είναι ασφυκτική, ενώ οι χθεσινές συμπλοκές μεταξύ Σύρων και Αφγανών επέτειναν το πρόβλημα.

Με χθεσινές του δηλώσεις στα «Παραπολιτικά 90,1», ο δημοτικός σύμβουλος και εντεταλμένος για το προσφυγικό στον Πειραιά, Πέτρος Κόκκαλης γνωστοποίησε ότι ο δήμος αποχωρεί από τον προσφυγικό καταυλισμό του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

«Δεν μπορούμε να καλύπτουμε την αδυναμία συντονισμού στο λιμάνι του Πειραιά. Θα πάψουμε να βρισκόμαστε στον χώρο του προσφυγικού καταυλισμού» τόνισε ο κ. Κόκκαλης και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας πω που βρίσκεται λύση σε αυτή τη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι και εγώ προσωπικά αλλά και ως συντονιστής των προσπαθειών του Δήμου να βοηθήσει την ανθρωπιστική κρίση που συμβαίνει στο λιμάνι, θα πάψουμε να βρισκόμαστε στον χώρο του προσφυγικού καταυλισμού».

Όσο αφορά την αιτία της αποχώρησης, ο κ. Κόκκαλης εξήγησε ότι δεν είναι τα χθεσινά επεισόδια, αλλά η έλλειψη κεντρικού συντονισμού:

« [Δεν αποχωρούμε] λόγω των επεισοδίων στο λιμάνι για τα οποία έχουμε προειδοποιήσει και έχουμε ενημερώσει και τις αρχές και εσωτερικά και δημόσια εδώ και αρκετές εβδομάδες, ούτε για την άθλιες συνθήκες υγιεινής που πλέον έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας και φυματίωσης, αλλά διότι ενώ προσπαθούμε εδώ και ένα μήνα να βοηθήσουμε ως Δημοτική Αρχή αυτή την κατάσταση συντονίζοντας περισσότερα από 200.000 γεύματα τον τελευταίο μήνα σε μια τεράστια προσπάθεια όλων των φορέων του Δήμου, της πόλης του Πειραιά, του Ολυμπιακού, εστιατορίων και επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών, δεν υπάρχει κεντρικός συντονισμός. Νομίζω ότι η παρουσία μας εδώ, με φυσικό τρόπο, νομιμοποιεί μια αποτυχημένη προσπάθεια διαχείρισης αυτής της κατάστασης από την πολιτεία. Δεν μπορεί δηλαδή να προσπαθούμε με τους εθελοντές να καλύψουμε την απουσία της πολιτείας ή εν πάση περιπτώσει την αδυναμία της, να διαχειριστεί μια κρίση μεγάλων εκτάσεων η οποία δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να συμβαίνει».

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυφάδα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος για βιασμό 31χρονης

Ελλάδα / Γλυφάδα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος για βιασμό 31χρονης

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη από Αστυνομικούς του Τ.Α. Γλυφάδας, εντός καταστήματος και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στο θύμα χορηγήθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική και τοξικολογική εξέταση
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Η Ελλάδα θα πληρώσει τη διάλυση της Συρίας, του Αφγανιστάν και κάθε άλλης χώρας με περαιτέρω διάλυση της δικής της.Κάναμε σιωπηρή πρόσκληση σε όλους αυτούς τους δυστυχείς, από αφέλεια, ανικανότητα ή ιδεοληψία να τους κάνουμε το σκαλοπάτι να μπούν στην Ευρώπη, εμείς που είματε μέσα σε αυτήν τρομάρα μας!Και η Ευρώπη δεν δέχθηκε να ξεβολευτεί στο ελάχιστο, κλείνοντας τις πόρτες και κάνοντας εμάς αποθήκη-μπάχαλο-ναρκοπέδιο.Αν αυτοί είναι "κλεισμένοι" στην Ελλάδα, δεν τους νοιάζει ποιός φταίει, δεν τους περισσεύει μυαλό για τέτοιες σκέψεις, εδώ μέσα θα ξεσπάσουν, όπως και άρχισαν να κάνουν. Και είναι τόσοι πολλοί...Ποιός θα τους σταματήσει και πώς; Τι θα έχουν να περιμένουν ενόσω βρίσκονται στη χώρα μας για να κάθονται φρόνιμοι και ποιά θα είναι η καθημερινότητα της κοινωνίας μας με τόσες χιλιάδες μοιρασμένους απανταχού στην χώρα;Θα τους ρίξουν στο ψαχνό στο τέλος;Που είναι το όριο του ανθρωπισμού μιάς διαλυμένης χώρας απέναντι σε άλλες πιό διαλυμένες και που της ανευθυνότητας;Ακόμη δεν έχουμε δεί τίποτε από το τι θα φέρει ο εγκλωβισμός όλων αυτών των ανθρώπων εδώ. Το επίσημο κράτος κάνει την πάπια πίσω από τις ΜΗΚΥΟ και δεν ξέρω από ποιά άλλα κέντρα και συμφέροντα. Τους έφερε/επέτρεψε να έρθουν εδώ με πράξεις και παραλείψεις και τώρα ψάχνεται ή ούτε καν αυτό;Ακόμη και αν διαχειρίζεσαι με την λογική της κατάληψης μιά χώρα, πρέπει να αισθάνεσαι την διαφορά μεγέθους και ποιότητας με την κατάληψη ενός σχολείου και να φέρεσαι ανάλογα...Τελικά όταν απελπιστείς από τους κακούς σου κυβερνήτες και τους γυρίσεις την πλάτη δεν σημαίνει ότι είσαι σε καλό δρόμο για να σωθείς.Μπορεί να διαλέξεις και τους ολέθριους...
Δεν αρνούνται οι μετανάστες-πρόσφυγες να φύγουν. Τους λένε οι αλληλέγγυοι- επαναστάτες να μην φύγουν. Βλάκες-αυτόκλητοι σωτήρες ξένων οικογενειών, αυτοαποκαλούνται σωτήρες. Βγάζουν και φιρμάνια και εκμεταλλεύονται την ανάγκη ολόκληρων λαών. Καλύτερα αδιάφορος, παρά "αλληλέγγυος". Ξεφτίλα....
όταν οι 5.350 θα προχωρήσουν όλοι μαζί για πλιάτσικο στο κοντινά φαγάδικα τότε ποιός θα τους σταματήσει και πώς;με ποιές συνέπειες;όταν αυτοί που ψηφίζουν θα καταλάβουν ότι οι απερίσκεπτες επιλογές τους έχουν συνέπειες θα είναι πολύ αργά...
Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει "αρνούνται να αποχωρήσουν". Δεν καταλαβαίνω γιατί τους ρωτάμε αντί να τους μεταφέρουμε στα κέντρα διαμονής που έχουν ετοιμαστεί. Δεν καταλαβαίνω τι κάνει η κυβέρνηση επιτέλους. Νομίζουν ότι εκλέχτηκαν μόνο για να διορίσουν τους κολλητούς τους στο δημόσιο;
Καλά τι αριστεροί είμαστε να τους μεταφέρουμε με το ζόρι;Όλοι ξέρουν πως οι αριστερές κυβερνήσεις δεν καταπιέζουν κανένα, εκτός από τους πολίτες τους!