Αποκλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας

Αποκλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας Facebook Twitter
0

Μετά τα συνεχόμενα επεισόδια των τελευταίων ημερών σε διπλωματικό επίπεδο, τις τελευταίες ώρες διαφαίνεται μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στις σχέσεις Ελλάδας και Τσεχίας, η οποία δημιουργήθηκε ύστερα από τις προκλητικές και «εμπρηστικές» δηλώσεις του Μίλος Ζέμαν.

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Λούμπομιρ Ζαοράλεκ τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογο του λίγο μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου και του εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου της χώρας, τονίζοντας ότι δεν εκφράζουν την κυβέρνηση της Τσεχίας, η οποία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν ευθύνεται ούτε για την οικονομική ούτε για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Ο κ. Ζαοράλεκ παρακάλεσε επίσης τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει ο Έλληνας πρέσβης Παναγιώτης Σαρρής στη θέση του.


Στη συνέχεια του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφτεί την Πράγα το συντομότερο δυνατό και άμεση ανταπόδοση της επίσκεψης του ιδίου στην Αθήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε από χθες και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μποχουσλαβ Σομπότκα, με δηλώσεις του, στις οποίες άσκησε κριτική προς τον Πρόεδρο Ζέμαν λέγοντας ότι δεν μπορεί κανείς να λέει ποιος πρέπει να είναι στην Ευρωζώνη, τη στιγμή που η Τσεχία δεν ανήκει σε αυτήν και τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις, όπως αυτή της Ελλάδας, είναι περιττές δεδομένης της εγγύτητάς μας στην ΕΕ.

«Δεν είμαι υπέρ του να κλωτσούμε τον πλέον αδύναμο» πρόσθεσε ο κ. Σομπότκα, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα ήταν το "αγαπημένο μαύρο πρόβατο" στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, ενώ τώρα είναι το «αγαπημένο μαύρο πρόβατο» στην περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα έχει κάνει τέλεια. Θέλω μόνο να σημειώσω ότι δεν ήταν η Ελλάδα η αιτία της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά η απληστία των χρηματαγορών. Και δεν ήταν η Ελλάδα που προκάλεσε τον πόλεμο στη Συρία».

Ο Τσέχος πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: «Όταν θα εισέλθουμε, τότε θα μπορούμε να πούμε στα υπόλοιπα μέλη ξεκάθαρα τις απόψεις μας. Στη συζήτηση με την Ελλάδα πρέπει να σαφώς να αναφέρουμε τα ελληνικά λάθη, όπως αυτά που αφορούν το θέμα της φύλαξης των συνόρων Σένγκεν».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυφάδα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος για βιασμό 31χρονης

Ελλάδα / Γλυφάδα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος για βιασμό 31χρονης

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη από Αστυνομικούς του Τ.Α. Γλυφάδας, εντός καταστήματος και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στο θύμα χορηγήθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική και τοξικολογική εξέταση
NEWSROOM
Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024

Ελλάδα / Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Ποια είναι η Ηλέκτρα Χατζηδημητρίου που σε κείμενο της εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι

Η Ηλέκτρα Χατζηδημητρίου είναι κλινική Νευροψυχολόγος - Το κείμενο της είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2016 - Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν επίσης σε κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη και σε ποίημα του Κωστή Παλαμά
NEWSROOM