Daily Mail: Η Ευρώπη σκέφτεται έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν

Daily Mail: Η Ευρώπη σκέφτεται έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν Facebook Twitter
6

Σχέδιο εξόδου από την Σένγκεν, για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες ανατολικές χώρες φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, προκειμένου να διασωθεί η περιοχή της ΕΕ στην οποία μπορεί να ταξιδέψει κανείς δίχως διαβατήριο, μετά από την κορύφωση της προσφυγικής ροής. 

Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία εικάζεται πως επανασχεδιάζουν τα σύνορα που θα περιλαμβάνουν μόνο τα αρχικά μέλη, δημιουργώντας έτσι μια "Μίνι Σένγκεν". Μάλιστα, η εφημερίδα σημειώνει πως ο συγκεκριμένος επανασχεδιασμός θα συζητηθεί στην έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η ζώνη σήμερα καλύπτει όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- εκτός από Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία- καθώς και τις Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Λιχτενστάιν, που είναι εκτός ΕΕ. Πίσω από κλειστές πόρτες, οι ηγέτες συζητούν πως θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μια πιο μικρή «ζώνη κυκλοφορίας» προκειμένου να διαχειριστούν την μεταναστευτική κρίση.

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στα διαβατήρια, ώστε να διασταυρώνονται συστηματικά τα ονόματα όσων περνούν τα σύνορα με εκείνα που βρίσκονται στις λίστες των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Με αφορμή το γεγονός πως ένας από τους δράστες στο μακελειό του Παρισιού έφτασε στη Γαλλία περνώντας και από Λέρο, τονίζεται πως με την ισχύουσα κατάσταση η Ζώνη Σένγκεν επιτρέπει πλήθη ατόμων που ζητούν άσυλο να περνούν στην Ευρώπη δίχως έλεγχο.

«Αναγνωρίζουμε όλοι ότι η Σένγκεν έχει πρόβλημα και όλα τα μέρη προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να ελαφρύνουμε το βάρος που δημιούργησε η προσφυγική κρίση. Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε μία λύση, αλλά συζητάμε μεταξύ μας διάφορες επιλογές πριν από τη σύσκεψη της Παρασκευής» ανέφερε διπλωμάτης της ΕΕ στην εφημερίδα.


Από την μεριά του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επέμεινε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί το αν πρέπει να παραμεριστεί η Σένγκεν. «Αν αξιοποιήσουμε πλήρως τα εργαλεία που μας δίνει η Σένγκεν, τα εξωτερικά μας σύνορα θα είναι προστατευμένα με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Δεν σκοπεύουμε να ανοίξουμε συζήτηση για το μέλλον της Σένγκεν, που είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», σημείωσε ο ίδιος.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταθμάρχης δέχτηκε επίθεση στο σταθμό «Αγ. Ελευθέριος» - Επιβάτιδα προσπάθησε να την πετάξει στις γραμμές

Ελλάδα / Σταθμάρχης δέχτηκε επίθεση στο σταθμό «Αγ. Ελευθέριος» - Επιβάτιδα προσπάθησε να την πετάξει στις γραμμές

Το σωματείο εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ τονίζει πως η ανοχή έχει και τα όριά της και πως αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, θα προχωρήσουν ακόμη και σε κλείσιμο των σταθμών
NEWSROOM
Γυναικοκτονία στο Μενίδι:

Ελλάδα / Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Είχε απειλήσει τη 40χρονη Ενκελέιντα ότι θα την σκοτώσει, αλλά δεν είχε προφυλακιστεί

Ερωτήματα για τους χειρισμούς των αρχών - Το θύμα είχε καταγγείλει τον σύντροφό της που απειλούσε ότι θα την σκοτώσει - Η 40χρονη είχε προμηθευτεί panic button - Οι αρχές γνώριζαν ότι ο βασικός ύποπτος για τη γυναικοκτονία ήταν εξαρτημένος από το αλκοόλ
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Ωραία, δεν μας έφτανε η έξοδος από το ευρώ, τώρα έχουμε και έξοδο από τη Σένγκεν. Πάμε πάλι...η συμφωνία Σένγκεν είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο, πράγμα που σημαίνει ότι αποτελεί συστατικό στοιχείο της Ένωσης. Με εξαίρεση την Ιρλανδία και τη Βρετανία για τις οποίες ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις, οι υπόλοιπες χώρες όχι απλά συμμετέχουν, αλλά ακόμα και οι υποψήφιες χώρες είναι υποχρεώμενες να ενταχθούν. Δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου. Πέρα από το νομικό κομμάτι υπάρχει το πρακτικό. Άντε ότι τη βγάζουν. Τι θα γίνει? Ίσα ίσα που τότε μπορεί η Ελλάδα ανενόχλητη να προωθεί τους πρόσφυγες στην πρώτη χώρα που θα παραμείνει στη Σένγκεν. Δλδ ο καθένας γράφει ότι θέλει