Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Ελλάδα για τα λύματα

Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Ελλάδα για τα λύματα Facebook Twitter
3

Σε κατ' αποκοπήν ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ και σε χρηματική ποινή 3,64 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, καταδίκασε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα σ ως προς τη συμμόρφωση της χώρας με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

 

Αφορμή, μεταδίδει το ΑΠΕ,  αποτέλεσε το γεγονός ότι στους οικισμούς της Λευκίμμης, του Μαρκόπουλου, του Κορωπίου, της Νέας Μάκρης, της Ραφήνας και της Αρτέμιδας δεν λειτουργούν ακόμη, πλήρως, συστήματα συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το Λουξεμβούργο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε διαπιστώσει την παράβαση της Ελλάδας πρώτη φορά με απόφαση του 2007.

Η επί του θέματος οδηγία της ΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε όλοι οι οικισμοί με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 15.000 να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων και να επεξεργάζονται τα λύματά τους πριν από την απόρριψη.

Με τη σημερινή απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα «παρέβη την υποχρέωση εκτέλεσης της απόφασης του 2007, καθόσον, κατά την εκπνοή της προθεσμίας που έταξε η Επιτροπή για την εκτέλεση της απόφασης αυτής (25 Απριλίου 2011), οι έξι επίμαχοι οικισμοί εξακολουθούσαν να μην είναι εξοπλισμένοι με συστήματα συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων».

Όσον αφορά τη χρηματική ποινή, το Δικαστήριο έκρινε ότι «η έλλειψη ή η ανεπάρκεια συστημάτων συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων είναι ικανές να βλάψουν το περιβάλλον και πρέπει να λογίζονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές». Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρατηρεί, ως ελαφρυντική περίσταση, ότι, λαμβανομένου υπόψη του σχετικά μικρού αριθμού των οικισμών που δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί, η βλάβη στο περιβάλλον είναι λιγότερο σημαντική από εκείνη που διαπιστώθηκε το 2007. Ομοίως, «λαμβάνει υπόψη τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε η Ελλάδα και αναγνώρισε η Επιτροπή».

Για τον υπολογισμό της χρηματικής ποινής, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η διάρκεια της παράβασης που προσάπτεται στην Ελλάδα είναι σημαντική, ήτοι σχεδόν οκτώ έτη από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του 2007. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έλαβε υπόψη τη μείωση της ικανότητας πληρωμής της Ελλάδας, δεδομένου ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας, εν τω μεταξύ, όντως, μειώθηκε.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Δικαστήριο έκρινε ενδεδειγμένο να επιβάλει στην Ελλάδα, από σήμερα, προοδευτικώς μειούμενη χρηματική ποινή, ύψους 20.000 ευρώ ανά ημέρα, ήτοι 3,64 εκατομμύρια ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, το πραγματικό ποσό της οποίας πρέπει να υπολογίζεται στο τέλος κάθε εξάμηνης περιόδου, λαμβανομένου, κάθε φορά, υπόψη του αριθμού μονάδων ισοδύναμου πληθυσμού που συμμορφώθηκαν με την απόφαση του 2007.


Όσον αφορά το κατ' αποκοπήν ποσό, αποφάσισε να επιβάλει στην Ελλάδα την καταβολή ποσού 10 εκατομμυρίων ευρώ.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Εγω απορω, εχει θαφτει μια ολοκληρη πολη απο τα σκοπυπιδια (πυργος ηλειας) και κανεις δεν νοιαζεται, εινια λες και περιμενουν πρωα να πεθανει κανεις καοικος και μετα τα γνωστα τροπαρια.
Ισως η τελευταία χώρα στην Ευρώπη οπου υπάρχουν ακόμα βόθροι και ΧΥΤΑ , βασικός λόγος η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και η ανικανότητα του (πανάκριβου) κρατικού μηχανισμού να εφαρμόσει τα στοιχειώδη. Για τον ίδιο λόγο πληρώνουμε τεράστια πρόστιμα για τις δεκάδες παράνομες χωματερές στην Πελοπόννησο.
Και ποιοι θα πληρώσουν -ακόμη μία φορά- το πρόστιμο; Φυσικά και όχι οι εθνοπατέρες μας, που εργάζονται(;) ακατάπαυστα για το καλό μας. Ούτε και οι νυν δήμαρχοι και νομάρχες των περιοχών αυτών, γιατί ακόμη κι αν ήταν και τότε στην ίδια θέση με σήμερα, ήταν στην προηγούμενη διοικητική αρχή και ως γνωστό στην Ελλάδα ΟΛΕΣ οι προηγούμενες τοπικές και ανώτερες αυτοδιοικήσεις και κυβερνήσεις απαλλάσσονται αυτόματα με την προκήρυξη των επόμενων εκλογών.