Κως: Ορφανά προσφυγόπουλα μαζί με ενήλικες εγκληματίες σε «μεσαιωνικές» φυλακές

Κως: Ορφανά προσφυγόπουλα μαζί με ενήλικες εγκληματίες σε «μεσαιωνικές» φυλακές Facebook Twitter
0

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών αναγκάστηκε να παρέμβει για να σώσει δεκάδες «ορφανά» παιδιά από την κράτησή τους σε βρώμικα αστυνομικά κελιά στο ελληνικό νησί της Κω, αφού οι καταγγελίες της για τις άθλιες συνθήκες κράτησης των παιδιών έπεσαν στο κενό..

Τα παιδιά ηλικίας, ακόμη και 11 ετών τα οποία έφθασαν με πλοίο από την Τουρκία χωρίς τους γονείς τους ή άλλους ενήλικους συγγενείς κρατούνταν για εβδομάδες σε βρόμικα κελιά γεμάτα κόπρανα, μαζί με ενήλικες εγκληματίες, ενώ οι ελληνικές αρχές προσπαθούσαν να αποφασίσουν πού θα τα μεταφέρουν.

 

Κως: Ορφανά προσφυγόπουλα μαζί με ενήλικες εγκληματίες σε «μεσαιωνικές» φυλακές Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι Έλληνες αξιωματούχοι, συνεχίζει ο Independent, λένε ότι είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή. Ωστόσο εθελοντές μιας ΜΚΟ που επισκέπτονται τους κρατούμενους στο αστυνομικό τμήμα της Κω κάθε μέρα, είπαν ότι ήταν σοκαρισμένοι από τις «μεσαιωνικές» συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Με μόνο ένα γεύμα την ημέρα, και κάποια φρέσκα φρούτα και νερό από φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα απιδιά στερούνται βασικές παροχές. Υπήρξε μάλιστα και κάποια φορά που τα παιδιά έμειναν δύο μέρες χωρίς φαγητό. Αν μετακινηθούν, οι αστυνομικοί τους περνούν χειροπέδες, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

«Είναι πραγματικά βρόμικα» δήλωσε στον Independent ένας εθελοντής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Υπάρχουν γυμνά ηλεκτρικά καλώδια που κρέμονται από το ταβάνι. Υπάρχουν κόπρανα στο πάτωμα. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό στην Ευρώπη».

 

Κως: Ορφανά προσφυγόπουλα μαζί με ενήλικες εγκληματίες σε «μεσαιωνικές» φυλακές Facebook Twitter
Dimitri Messinis / SOOC

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές σχετικά με τις κακές συνθήκες. Οι πιεσμένοι Έλληνες αξιωματούχοι μάχονται να αντιμετωπίσουν την εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν με βάρκες από την Τουρκία, συχνά σε ποσοστό πάνω από 1.000 την εβδομάδα.

Τώρα το όργανο του ΟΗΕ παρενέβη, και έχει καταλήξει σε συμφωνία με την εισαγγελία της Κω, αυτά τα παιδιά από εδώ και στο εξής να υπάγονται στη φροντίδα των ΜΚΟ, σε ειδικό καταφύγιο με χρηματοδότηση των Ηνωμένων Εθνών.

«Σαφώς, η επιμέλεια εξακολουθεί να αποτελεί ευθύνη του κράτους. Ωστόσο, με δεδομένο το γεγονός ότι δεν συμβαίνει με την ταχύτητα που απαιτείται για τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα, ο ΟΗΕ με χαρά θα παρέμβει για να βοηθήσει», είπε ο Μarco Procaccini, διευθυντής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στο νησί.

Επί του παρόντος, συνολικά 11 παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 κρατούνται σε δύο αστυνομικά τμήματα στην Κω.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναφέρει ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ειδική προστασία και βοήθεια αν είναι πρόσφυγες και δεν θα πρέπει να τοποθετούνται στη φυλακή με τους ενήλικες. Ενώ οι συμφωνίες της ΕΕ καθορίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, κάθε χώρα έχει τη δική της ειδική νομοθεσία της.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι αιτούντες άσυλο, που δε μπορούν να ταυτοποιηθούν από συγγενείς τους, πάνε αυτόματα στην επιμέλεια του εισαγγελέα, μέχρι να μπορούν να τεθούν υπό την εποπτεία του κατάλληλου κηδεμόνα. Στην πράξη, αυτό σημαίνει την παράδοσή τους στην αστυνομία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ