25 χρόνια Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα

25 χρόνια Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Εδώ και 25 χρόνια οι άνθρωποι του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για να σώζουν ζωές εκεί που υπάρχει ανάγκη, παραμερίζοντας τις δικές τους ανάγκες. Σε αυτούς τους ανθρώπους επέλεξε το Ελληνικό Τμήμα της οργάνωσης να αφιερώσει την επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυσή του με μια νέα ραδιοτηλεοπτική καμπάνια. Με κεντρικό μήνυμα «25 χρόνια δεν γιορτάζουμε εδώ, γιατί είμαστε εκεί που υπάρχει ανάγκη», οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θυμούνται και μας θυμίζουν πως όλα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποί τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ανθρωπιστικών κρίσεων με μοναδικό κριτήριο την ανάγκη και όχι τη φυλή, τη θρησκεία ή τις πολιτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων.

Ο Χρήστος, χειρουργός στο Νότιο Σουδάν, η Λία, νοσηλεύτρια στην Κω, ο Κώστας, τεχνικός στη Σερβία και η Χριστίνα, συντονίστρια αποστολής στην Ινδία, στέλνουν ευχές στους αγαπημένους τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά τους. Είναι οι πρωταγωνιστές του νέου τηλεοπτικού σποτ των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αλλά ταυτόχρονα πρωταγωνιστούν μαζί με χιλιάδες μέλη της οργάνωσης, στις ζωές των ασθενών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύονται το 1971 στο Παρίσι από μία ομάδα γιατρών και δημοσιογράφων, και σήμερα συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες ιατρικές ανθρωπιστικές οργανώσεις παγκοσμίως με 21 τμήματα σε ισάριθμες χώρες και προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 65 χώρες. Το 1990 Έλληνες γιατροί δημιουργούν το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα τμήματα της οργάνωσης στο εξωτερικό. Σήμερα, μετά από 25 χρόνια, περισσότεροι από 500 Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές, μηχανικοί, οικονομικοί διαχειριστές έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε περισσότερες από 50 χώρες, χάρη σε περισσότερους από 200.000 συμπολίτες μας που έχουν υποστηρίξει οικονομικά το ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ως μέρος του παγκόσμιου ιατρικού ανθρωπιστικού κινήματος, το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, συμμετέχει τα τελευταία 25 χρόνια σε αποστολές για την αντιμετώπιση των μεγάλων φυσικών καταστροφών του πλανήτη, όπως το τσουνάμι στην Ινδονησία, ο σεισμός στην Αϊτή και ο τυφώνας στις Φιλιππίνες. Συνδράμει σε ανθρωπιστικές κρίσεις με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Κόσοβο, η γενοκτονία στη Ρουάντα, οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, η εμφύλια σύγκρουση που μαίνεται αυτή τη στιγμή στη Συρία και η προσφυγική κρίση στις ευρωπαϊκές ακτές. Παίρνει μέρος στη μάχη κατά μεγάλων επιδημιών με παγκόσμιο αντίκτυπο, όπως το HIV/AIDS, η φυματίωση, η ελονοσία και ο Έμπολα.

Στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μετά την πρώτη τους παρέμβαση στο ψυχιατρείο της Λέρου το 1991, έχουν αναπτύξει, μεταξύ άλλων, δράσεις για τους σεισμόπληκτους στο Αίγιο και την Αττική, προγράμματα παροχής ιατρικής φροντίδας σε πρόσφυγες και μετανάστες σε διάφορα μέρη σε όλη τη χώρα, δράσεις κατά της ελονοσίας στη Λακωνία και ιατρικής φροντίδας σε αστέγους και άλλες ευάλωτες ομάδες στην Αθήνα.

«Λίγες μέρες πριν ολοκληρώσω την αποστολή μου στη Ζάμπια, ένας ασθενής μου με HIV αρνιόταν να συνεχίσει τη θεραπεία του. Ισχυριζόταν ότι δεν έχει νόημα να παίρνει τα φάρμακά του αφού έμαθε πως θα φύγω. Του εξήγησα πως θα έρθει άλλος γιατρός να με αντικαταστήσει αλλά αρνιόταν να το δεχτεί. "Ξέρεις, θέλω να γυρίσω στην οικογένειά μου, είμαι κι εγώ άνθρωπος και έχω ανάγκες", του είπα. "Δεν είσαι άνθρωπος γιατρέ, είσαι η προσευχή μου και η ελπίδα μου" μου αποκρίθηκε».

Χρήστος Χρήστου, χειρουργός και Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM