Η μέθοδος Κουρουμπλή για τον καρκίνο: Αν νοσήσεις και δεν είχες κάνει τσεκ απ, θα πληρώσεις ακριβά τη θεραπεία

Η μέθοδος Κουρουμπλή για τον καρκίνο: Αν νοσήσεις και δεν είχες κάνει τσεκ απ, θα πληρώσεις ακριβά τη θεραπεία Facebook Twitter
: Menelaos Myrillas / SOOC
30

Υποχρεωτικές σκοπεύει να καταστήσει για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες τις προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις διαδεδομένες μορφές καρκίνου ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Το σχέδιο που περιγράφεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αναφέρει πως οι αμελείς πολίτες, οι οποίοι θα παραλείπουν να κάνουν τα επιβεβλημένα τσεκ-απ θα έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες ποινές σε περίπτωση που στο μέλλον νοσήσουν. 


Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα επιβληθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.

Με τις εξετάσεις αυτές το Υπουργείο σκοπεύει να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη τεσσάρων τουλάχιστον εξαιρετικά διαδεδομένων μορφών καρκίνου που προσβάλλουν τους Έλληνες: καρκίνοw του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Για τους παραπάνω καρκίνους, οι επιδημιολογικές μελέτες φανερώνουν πως επίκειται μεγάλη αύξηση εντός της προσεχούς 20ετίας, εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής αναφέρει το δημοσιεύμα.


Όπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», η πρόληψη του καρκίνου πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των πολιτών-κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα. «Σαν λαός είμαστε αμελείς σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Το αποδεικνύει το γεγονός πως πρόσφατα υλοποιήθηκε πρόγραμμα αντικαρκινικών εξετάσεων για 60.000 ωφελούμενους στο οποίο προσήλθαν να εξεταστούν μόλις 7.000 άτομα» λέει ο κ. Κουρουμπλής.

Και συνεχίζει: «Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις προαναφερθείσες εξετάσεις και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν». Η ποινή για την οποία μιλά ο υπουργός είναι δυσβάσταχτη, καθώς υπάρχει σκέψη να επωμίζεται ο αμελής πολίτης το 50% του κόστους της νόσου. Σημειώνεται πως η θεραπεία του καρκίνου ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ μηνιαίως και κανένας ασθενής δεν μπορεί να πληρώσει τέτοιου είδους εξωφρενικά ποσά από τη τσέπη του-ειδικά στην μνημονιακή Ελλάδα.

30

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

14 σχόλια
Παίδες το μέτρο αυτό είναι ειδεχθές και τερατώδες. Τιμωρεί απάνθρωπα τον άνθρωπο που από απρονοησία νόσησε, σε προφανώς προχωρημένο στάδιο, διότι και με την προληπτική θα νοσούσε, αλλά θα διαγιγνώσκονταν νωρίτερα. 50% συμμετοχή στο θεραπεία, σημαίνει απλά για πολλούς μη-πρόσβαση στη θεραπεία. Ίσον θάνατος, που θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να αναβληθεί και χειρότερη ποιότητα ζωής.Ώρες-ώρες σκέφτομαι μήπως αντί για ΣΥΡΙΖΑ ψήφισα ΧΑ. Μα, το κοίταξα, σας ορκίζουμαι. Θυμάμαι και τους σταυρούς που έβαλα, σε πρόσωπα με κάποια δράση στα ΛΟΑΤ θέματα. Λέμε τώρα...Είναι σκοτεινός ο δρόμος που ανοίγει. Εισάγει την έννοια της υπαιτιότητας του ασθενούς για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Τότε και κείνος που καπνίζει έχει υπαιτιότητα. Και ο πότης. Και κείνος που δεν προσέχει στο φαγητό. Και κείνος που δεν πρόσεξε και κόλλησε HIV. Η συμφωνία μέχρι τώρα είναι και οι μη καπνιστές να πληρώνουμε εξ' ίσου με τους καπνιστές και τέλος πάντων όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας και όταν έρθει η ώρα από ανεμελιά ή ατυχία να πάθουμε κάτι, να μην έχουμε και την τιμωρία από πάνω από την αρρώστια μας.
Δυό πράγματα με τα οποία θα μπορούσε να είχε ασχοληθεί ο υπουργός: η μαστογραφία είναι αιτία καρκίνου, για αυτό συνιστάται μετά τα σαράντα. Η ψηφιακή μαστογραφία έχει το 30% της ακτινοβολίας και έχει καλύτερα αποτελέσματα αλλά δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ!Μια σοβαρη επιδημιολογική μελέτη από υπουργείο υγείας σε επαγγελματικούς χώρους όπως λιπάσματα, ναυπηγεία, Μεγαλόπολη, Πτολεμαιδα κλπ, δεν έχει γίνει και θα βοηθούσε εξαιρετικά την πρόληψη καρκίνου. Το ηθικό είναι το πιο σημαντικό. Η αυτοδιάθεση του σώματός μας. Για φανταστείτε για να λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα να απαγορευτούν οι εκτρώσεις;
Η αυτοδιάθεση του σώματός σου δεν καταργείται σε περίπτωση που η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ εξέταση για καρκίνο καταστεί υποχρεωτική. Το βρίσκω λίγο δύσκολο να σε δέσουν χειροπόδαρα και να σε εξαναγκάσουν πχ σε κολονοσκόπηση. Μην τραβάμε τα πάντα απ΄τα μαλλιά. Επίσης, έστω ότι κοιτούν απ΄τα κεντρικά τις επιδημιολογικές μελέτες που ήδη έχουν γίνει κι έστω ότι παραγγείλουν κι άλλες. Μετά τί? Καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης; Ήδη έχουν γίνει αρκετές κι από πρόληψη ακόμα σκίζουμε. Τέλος, ο τερματισμός κύησης για ιατρικούς λόγους είναι θεσμοθετημένο, πάγιο και αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας. Δεν είναι δυνατόν να το συνδέεις με προληπτικές εξετάσεις. Ακούω τώρα στις ειδήσεις, πως η ποινή θα είναι η συμμετοχή κατά 50% στο κόστος αγωγής ή θεραπείας. ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΠΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ είναι το θέμα? Όταν μιλάμε για κόστος, σκέψου για παράδειγμα 3.500 ευρώ για ΜΙΑ δόση βιολογικού παράγοντα. Πολλαπλασίασε επί πχ 10 κύκλους, βάλε και το κόστος των υπόλοιπων και μιλάμε για γκαραντί θυμαράκια. Όλα παίζονται στις λεπτομέρειες του σχεδίου - αν υλοποιηθεί όπως ακούγεται. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ δεν έχει η και καλά "αυτοδιάθεση" και λοιπές ψευδοεπαναστατικές αρλούμπες - σόρρυ κιόλας.
Η πρόληψη σώζει, αλλά μέχρι να το συνειδητοποιήσεις είτε έχεις χάσει την υγεία σου, είτε νοσεί δικός σου άνθρωπος. Δεν καταλαβαίνω από το άρθρο τί θέλει να πει ο Κουρουμπλής, και πώς θα εφαρμοστεί -ΑΝ εφαρμοστεί- το σχέδιο. Δεν θέλω να μπω καν στη διαδικασία να σκεφτώ αρνητικά για κάτι τόσο σοβαρό. Αυτό που θέλω να πω, σχετικο-ασχετο με το άρθρο, είναι καλή δύναμη στους νοσούντες και στους οικείους τους και το λέω με όλη μου την καρδιά. ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ αδέρφια καρκινοπαθείς κι αδέρφια φίλοι/γονείς και παιδιά καρκινοπαθών.
Σαν ανέκδοτο ακούγεται... Και φαντάσου να κάνεις εξετάσεις και να μην φαίνεται τίποτα γιατί πολύ πιθανόν όλο και κάποιο λάθος θα κάνουν, και μετά να αρρωστήσεις... Ρε ας τους μαζέψει κάποιος.
Δεν το λες και απόλυτα κακο..Αρκεί να υπάρξει ενα μεταβατικό στάδιο.. Συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου ολοι λίγο ως πολύ αμελούμε τα της υγείας μας και ως γνωστόν θέλει βούρδουλα ο Έλληνας για να λειτουργήσει.. Ας είναι λοιπόν..
Έκανα τη εξέταση PSA και δακτυλική εξέταση. Ο γιατρός στο ΝΙΜΤΣ συνέστησε βιοψία προστάτη. Κλείστηκε ημερομηνία, αλλά ακυρώθηκε διότι το ΝΙΜΤΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΒΕΛΟΝΑ ΒΙΟΨΙΑΣ. Όταν τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε γάζες και αντιδραστήρια γιατί με απειλεί ο υπουργός με καταβολή της δαπάνης από μένα; Ενώ συγχρόνως θ' αρχίσει να εισπράττει από τη ξεγυρισμένη αύξηση για φαρμακευτική δαπάνη και μάλιστα αναδρομικά. Και περιμένει να πληρώσω και φόρους; Η κατάσταση δεν οφείλεται αποκλειστικά στους σημερινούς, απλά επιδεινώθηκε.
Δηλαδή αν κάποιος πάει για κάποιο check up, ένα και μοναδικό, το πρώτο του και από αυτό διαπιστωθεί πως πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου σε προχωρημένο στάδιο και δεν έχει προηγηθεί προγενέστερος ιατρικό έλεγχος, μήπως τον άνθρωπο να τον πετάξουμε στον Καιάδα καλύτερα;...Είναι πολύ σωστό να γίνονται τακτικοί ιατροί προληπτικοί έλεγχοι, κάτι που όπως αναφέρεται στο άρθρο εμείς οι Έλληνες δεν τους κάνουμε παρά μόνο όταν είναι αργά έως πολύ αργά, αλλά το να έχει νοσήσει κάποιος από καρκίνο και επειδή, καλώς ή κακώς, πριν την διαπίστωση ότι πάσχει, δεν είχε πραγματοποιήσει προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους να το χρεώνουμε άκουσον-άκουσον ως τιμωρία (δεν του φτάνει το ανθρώπου ότι αρρώστησε σοβαρά, κάτι που έχει πολύ σοβαρό αντίκτυπο και στην ψυχολογία του), αυτό είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ. Βάσει των δημοσκοπήσεων στις επόμενες εκλογές η Χ.Α. θα είναι δεύτερο κόμμα άρα η αξιωματική αντιπολίτευση. Κύριε Κουρουμπλή μήπως να αρχίσετε να συζητάτε μαζί τους και εκείνα τα απαράδεκτα που είχαν δηλώσει πως οι άνθρωποι με σωματικές και νοητικές αναπηρίες αποτελούν δυσβάστακτο βάρος για την κοινωνία και τον κρατικό προϋπολογισμό και θα πρέπει να τους γίνεται ευθανασία;;;...Άλλωστε είναι τόσο αξιόπιστο και αποτελεσματικό το σύστημα υγείας και περίθαλψης που έχουμε που... όταν κάποιος, ακόμη και υγιής, μπει σε νοσοκομείο για εξετάσεις ρουτίνας, μόνο και μόνο από το περιβάλλον και τις συνθήκες που επικρατούν (ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σε νευρική παράκρουση, εσωτερικοί και εξωτερικοί νοσοκομειακοί χώροι σαν να βρίσκονται σε μόνιμη ανακαίνιση, ιατρικά μηχανήματα περασμένων δεκαετιών...), αρρωσταίνει!!!... Σκεφτείτε κάποιον, πως αισθάνεται, που έχει και κάποιο σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό πρόβλημα. Και μη μου πείτε όχι.
Ακριβώς. Όσοι έχουν την ατυχία να νοσήσουν από καρκίνο έχουν απίστευτο ψυχολογικό βάρος. Μια επιπλέον ανησυχία για το κόστος είναι το τελευταίο που χρειάζεται.
Η αληθεια ειναι ότι σαν λαός αδιαφορούμε πλήρως για την υγεία μας και το checkup ειναι κατι που απλά ΔΕΝ κανουμε. Συμφωνώ ότι πρεπει να γίνονται προληπτικές εξετάσεις για τις τέσσερις μορφές καρκίνου αλλα ο τρόπος επιβολής τους ειναι, επιεικώς, απαράδεκτος.
Πράγματι το μέτρο είναι ανάλγητο νεοφιλελεύθερο. Η αλήθεια είναι πάνω κάτω αυτό σκέφτηκα: πρώτη φορά νεοφιλελεαριστερά - κάτι τέτοια τα συνηθίζουν αυτοί.
Πράγματι είναι φιλελεύερο μέτρο αλλά δεν είναι απαραίτητα άδικο. Ο φιλελευθερισμός χρειάζεται υπεύθυνους πολίτες που δεν ρωτάνε συνέχεια "που είναι το κράτος" ή περιμένουν τα πάντα απ' αυτό, γιατί γνωρίζουν ότι το κράτος είναι οι ίδιοι και οι πόροι του είναι οι φόροι που πληρώνουν. Οπότε σωστό είναι σαν υπεύθυνος πολίτης να φροντίζεις για την υγεία σου και να μην περιμένεις τα πάντα απ' το κράτος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει δωρεάν υγεία αλλά ότι αυτή δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται άσκοπα από ανευθυνότητα.
Δον Ιδιώτης Χαίρομαι που συμφωνούμε σε αυτό (στο τι είναι το μέτρο - νεο-φιλελεύθερο, παλιο-φιλελεύθερο δεν έχει σημασία). Γενικά συμφωνώ αλλά συμφωνώ περισσότερο με τα σχόλια περί "τιμωρίας", ειδικά στα πλαίσια της ελληνικής πραγματικότητας που δεν υπάρχει σοβαρό κοινωνικό κράτος.
Ώπα ώπα μισό!"Ο φιλελευθερισμός χρειάζεται υπεύθυνους πολίτες Πηγή: www.lifo.gr"Θα ήθελα να μας εξηγήσετε οι φιλελεύθεροι το γιατί οι άνθρωποι είναι ανεύθυνοι.Μόλις μου δώσετε μια απάντηση που δεν θα βασίζεται σε ηθικολογίες,σε μεταφυσικές ερμηνείες,σε μηδενισμούς,σε αντιφάσεις κ.λπ.,το ξανασυζητάμε το αν ο φιλελευθερισμός δεν είναι απλά το μέσο ώστε να νιώθετε ανώτεροι από τους υπολοίπους.Στην ίδια βάση να μου δώσετε και εξηγήσεις του γιατί ο καπιταλισμός(all time favorite σύστημα των "φιλελευθέρων") μας έχει πάει...μαμιώντας.
Vernedead επειδή ο φιλελευθερισμός θέλει όσο το δυνατόν λιγότερη παρέμβαση του κράτους σε ίδιωτικά ζητήματα, έτσι ακριβώς για να λειτουργήσει η κοινωνία θα πρέπει οι πολίτες να είναι υπέυθυνοι και για το σύνολο δηλαδή και για αυτούς. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις; Πολύ απλά ο πολίτης δεν κρύβεται πίσω από τον κρατικό μηχανισμό ο οποίος θα του προσφέρει παροχές, ακόμα και αν αυτός δεν έχει πληρώσει ούτε δεκάρα (και πρόσεχε δεν μιλάω για όσους δεν έχουν αλλά για αυτούς που επιλέγουν να μην το κάνουν). Επίσης μέχρι σήμερα είχαμε ένα υβρίδιο σοσιαλισμού, νεοφιλελευθερισμού και κρατισμού, που ακριβώς είδες τον καπιταλισμό που υποτίθεται μας φερμάρει ακατάπαυστα;
Με το μπαρδόν έλικα αλλά αυτό που είχες ήταν σοσιαλφιλελευθερισμός στην καλύτερη.Δεν είδα είδα τα εργοστάσια να έχουν περάσει στα χέρια των εργαζομένων και να μην παράγεται υπεραξία.Ο κρατισμός είναι φιλελεύθερη έννοια.Και για πες πως ακριβώς θα γίνει να μην "κρύβεται" κάποιος πίσω από τον κρατικό μηχανισμό;Ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί σε αυτό το "κρυφτό";