Guardian: Οι Έλληνες αγοράζουν κοσμήματα, τηλεοράσεις και αυτοκίνητα καθώς φοβούνται το «κούρεμα»

Guardian: Οι Έλληνες αγοράζουν κοσμήματα, τηλεοράσεις και αυτοκίνητα καθώς φοβούνται το «κούρεμα» Facebook Twitter
3

«Καθώς ο φόβος αυξάνεται από το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls και το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, οι Έλληνες αγοράζουν είδη πολυτελείας για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε κάτι χειροπιαστό», γράφει η Guardian, σημειώνοντας ότι έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις κοσμημάτων, τηλεοράσεων και αυτοκινήτων.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στο γνωστό κοσμηματοπωλείο «Ζολώτας», στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο είδε μία μη αναμενόμενη αύξηση της πελατείας του το τελευταίο διάστημα. «Με τους φόβους να αυξάνονται για την πτώχευση και τις τράπεζες, το τελευταίο διάστημα είδαμε ξαφνικά αύξηση των πωλήσεων στα κομμάτια από χρυσό και διαμάντια», αναφέρει η Μαριάννα Λε Κλαιρ Παπαλέξη, διευθύνων σύμβουλος του κοσμηματοπωλείου. Πριν από λίγο καιρό είχαμε έναν πελάτη, που θα έλεγα ότι ανήκει στη μεσαία τάξη, και ήθελε να αγοράσει ένα κοσμήματα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ μέσω τραπεζικού εμβάσματος. Αναγκαστήκαμε να πούμε όχι γιατί και εμείς φοβόμαστε τι μπορεί να συμβεί με τις τράπεζες», προσθέτει.

Η δημοσιογράφος της Guardian επισημαίνει την παραδοξότητα της κρίσης στους αθηναϊκούς δρόμους, καθώς οι πανικόβλητοι αγοραστές εξασφαλίζουν αύξηση των πωλήσεων ενώ οι επαίτες βρίσκονται έξω από τα μαγαζιά με είδη πολυτελείας. «Από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων στα μέσα του Ιουνίου, η χώρα γνώρισε μια μίνι έκρηξη κατανάλωσης που αψήφησε τις τάσεις των έξι ετών ύφεσης. Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων φέρεται να έχουν ανέβει - ωθούμενες από τον φόβο ότι η Ελλάδα οδηγείται είτε στην έξοδο από το ευρώ είτε σε ένα bail-in τύπου Κύπρου που θα μπορούσε να δεσμεύσει σημαντικά ποσά καταθέσεων. Η αύξηση του ΦΠΑ, που θα αρχίσει να ισχύει στις 20 Ιουλίου, είναι ένας ακόμη παράγοντας», αναφέρει το άρθρο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πωλήσεις λευκών ηλεκτρικών συσκευών, όπως ψυγεία και φούρνοι, άρχισαν να πωλούνται μαζικά, αναφέρει η Σοφία Σαράτση που εργάζεται σε κατάστημα πώλησης ηλεκτρικών ειδών στο κέντρο της Αθήνας.
Την περασμένη εβδομάδα, η Dixons ανέφερε ότι στο ελληνικό σκέλος της, τον Κωτσόβολο εμφανίζονται ελλείψεις σε είδη λόγω των πωλήσεων και ειδικά οι τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης έγιναν ανάρπαστες.

Πάντως η εφημερίδα αναφέρει ότι πολλοί Έλληνες επιδιώκουν να πληρώσουν φόρους και απλήρωτους λογαριασμούς, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που αποφασίζουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην εκπαίδευση, ειδικά σε προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
''Πριν από λίγο καιρό είχαμε έναν πελάτη, που θα έλεγα ότι ανήκει στη μεσαία τάξη, και ήθελε να αγοράσει ένα κοσμήματα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ μέσω τραπεζικού εμβάσματος.''lol
Ναι... γιατί -ως γνωστόν- οι τηλεοράσεις και τα αυτοκίνητα αυξάνουν την αξία τους με την πάροδο του χρόνου, οπότε η τοποθέτηση των χρημάτων μας σε αυτά φαίνεται σαν μια καλή επένδυση.Για να φανταστείτε, σκέφτομαι να πουλήσω την τηλεόραση της γιαγιάς μου για καμιά 3.000 ευρώ και το seatάκι που πήρα το 2009 για καμιά 30.000 ευρώ !
"είχαμε έναν πελάτη, που θα έλεγα ότι ανήκει στη μεσαία τάξη, και ήθελε να αγοράσει ένα κοσμήματα αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ μέσω τραπεζικού εμβάσματος"Εγώ δεν θα το έλεγα.