Απεργία την Πρωτομαγιά

Το ελληνικό graffiti της κρίσης στο BBC

Το ελληνικό graffiti της κρίσης στο BBC Facebook Twitter
0

Το BBC κάνει ένα αφιέρωμα στην Ελληνική σκηνή του graffiti της Αθήνας με ξεναγό τον street artist Cacao Rocks.

 

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται: «Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και πιο απελπιστική μέρα με τη μέρα – και έχει ένα ορατό αποτέλεσμα στους δρόμους της Αθήνας. Υπάρχει μια άνοδος του γκραφίτι και της street art όσο αυξάνεται η  ανεργία και οι μεγάλες περικοπές δαπανών. Τώρα που ο Σύριζα είναι στην κυβέρνηση λέει ότι δεν μπορεί να πληρώσει το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου εκτός και αν φτάσουν σε μια κοινή συμφωνία για το χρέος».

Στο ντοκιμαντέρ περιγράφεται πώς η σκηνή του γκραφίτι έχει εξελιχθεί από το 2008 και έχει αποκτήσει πιο πολιτική χροιά στην Αθήνα. Οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες κατηγορούνται για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Ο Cacao Rocks λέει στο ντοκιμαντέρ:

«Υπάρχει νόημα στην πράξη. Είναι σαν να θέλεις να αλλάξεις το περιβάλλον σου. Να το κάνεις καλύτερο ή να το καταστρέψεις. Δεν ξέρω... Όλοι το κάναμε παλιά από το σχολείο λόγω της χιπ χοπ μουσικής και της τηλεόρασης. Είχαμε εμπνευστεί από αυτά τα πράγματα. Υπάρχει πολύ προπαγάνδα στην street art που θέλει να πει κάτι. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να τη δει ο κόσμος. Γινόταν πολύ τα τελευταία 5 χρόνια, μετά ήρθε η κρίση.

Δεν μας βοήθησε επειδή δεν είχαμε τα λεφτά να ζωγραφίσουμε αλλά όλα είναι εγκαταλελειμμένα εδώ, οπότε υπήρχαν πολλοί άδειοι τοίχοι για να ζωγραφίσουμε και η αστυνομία δεν ενδιαφέρεται πολύ για το γκραφίτι επειδή έχουν πιο σημαντικά πράγματα να κάνουν. Τώρα είναι πιο αυστηροί επειδή είναι παντού και ο κόσμος αρχίζει να παραπονιέται. Η ζωή στην Αθήνα είναι πολύ σκληρή αλλά ελπίζω ότι θα καλυτερεύσουν τα πράγματα». 

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ