ΒΒC: Χρωστά η Γερμανία στην Ελλάδα πολεμικές αποζημιώσεις;

ΒΒC: Χρωστά η Γερμανία στην Ελλάδα πολεμικές αποζημιώσεις; Facebook Twitter
4

Εκτενή άρθρα αφιερώνουν μεγάλα διεθνή Μέσα για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή με την οποία έφερε το θέμα στο προσκήνιο.

Μετά την Washington Post που χθες είχε άρθρο στο οποίο εξηγούσε τη βάση των ελληνικών απαιτήσεων σήμερα και το BBC αναφέρεται στο θέμα με στοιχεία, προκειμένου να το κάνει γνωστό στους αναγνώστες του.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι η ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα ήταν από τις πιο άγριες αφού περίπου 250 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως από την πείνα. Στα Καλάβρυτα 500 άνθρωποι σφαγιάστηκαν ενώ στο Δίστομο 218 άμαχοι εκτελέστηκαν το 1944 και το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει  28 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς των νεκρών. Η απόφαση δεν εκτελέστηκε, εξηγεί το δίκτυο, καθώς έφτασε σε αδιέξοδο στα διεθνή δικαστήρια, κατά τα επόμενα χρόνια.  Τώρα ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης θέλει να κάνει εκτελεστή την απόφαση.

Γιατί είναι θέμα τώρα;

"Γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε στη Βουλή ότι θεωρεί καθήκον του να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις ενώ έδωσε τον τόνο από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του με

την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο για τη σφαγή των Ελλήνων από τους Γερμανούς στρατιώτες στην Αθήνα.


"Αλλά ο εν καιρώ πολέμου εχθρός της Ελλάδας είναι πλέον ο κύριος πιστωτής της", σημειώνει το BBC.


Αναφέρει επίσης το BBC ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, με τη Γερμανία να είναι ενας από τους μεγάλους χρηματοδότες της διάσωσης της ευρωζώνης, που ξεκίνησε το 2010.

Στη συνέχεια το βρετανικό δίκτυο τονίζει ότι το Βερολίνο κατέβαλε 115 εκατ. γερμανικά μάρκα στην Αθήνα το 1960 σε αποζημίωση, ποσό που ήταν ένα κλάσμα του ελληνικού αιτήματος, αλλά η συμφωνία προέβλεπε ότι δεν θα υπήρχαν περισσότερες αξιώσεις. Η Ελλάδα λέει ότι η συμφωνία του 1960 δεν καλύπτει τα βασικά αιτήματα, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών για κατεστραμμένες υποδομές, εγκλήματα πολέμου και την  επιστροφή του αναγκαστικού δανείου που πήραν οι ναζί  από την κατεχόμενη Ελλάδα.

Η Γερμανία επιμένει ότι το θέμα της αποζημίωσης,  διακανονίστηκε πριν επανενωθεί νομικά και πολιτικά το 1990.

Ποιές είναι οι απαιτήσεις της Ελλάδας


Με βάση προηγούμενες εκτιμήσεις η Αθήνα θα μπορούσε να απαιτήσει 162 δισεκατομμύρια ευρώ-108 δισεκ για την καταστροφή στις υποδομές της και 54 δισεκατομμύρια για το αναγκαστικό δάνειο.


Πώς θα μπορούσαν να ανακτηθούν τα χρήματα που επιδίκασε το δικαστήριο;


Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επέτρεψε την αξιοποίηση της γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα ως αποζημίωσης αν και ποτέ δεν δόθηκε συνέχεια από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο.

Μεταξύ των ενδεχόμενων στοιχείων ενεργητικού είναι η Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή και το Ινστιτούτο Γκαίτε.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ