Liberation: Υπάρχει και η πλούσια Αθήνα

Liberation: Υπάρχει και η πλούσια Αθήνα Facebook Twitter
4

Τα δύο πρόσωπα της Αθήνας παρουσιάζει σε ρεπορτάζ της η γαλλική Liberation. Το πρώτο μέρος του αφιερώματος αναφέρεται στο Κολωνάκι, «τον Όλυμπο της μπουρζουαζίας» όπως το χαρακτηρίζει.

Τα ηλιόλουστα σαββατοκύριακα, ακόμα και τον χειμώνα, πρέπει να δώσεις μάχη για να βρεις μια θέση στις βεράντες των καφέ, που βρίσκονται δίπλα στην κεντρική πλατεία του Κολωνακίου, γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι οι τιμές (π.χ. 5 ευρώ για έναν χυμό πορτοκάλι) θυμίζουν περισσότερο το κέντρο του Παρισιού, παρά τον ευρωπαϊκό νότο. Αυτό δεν εμποδίζει όμως τα πλήθη με γυαλιά ηλίου να παρατηρούν με ύφος την κίνηση του δρόμου, σημειώνει.

«Ανάμεσα στους πελάτες που συνομιλούν δυνατά, καθισμένοι για ώρες στο Da Capo ή το Cafe Peros, βρίσκει κανείς περισσότερες ξανθές γυναίκες ανά τετραγωνικό μέτρο, από ό,τι σε μια σκανδαβική χώρα, με άψογα μαλλιά που μπορούν να αντέξουν και τσουνάμι, ενώ οι άνδρες καπνίζουν πούρα, ακόμα και μέσα μέσα στα καφέ, αψηφώντας την απαγόρευση για κάπνισμα που ποτέ δεν μπόρεσε να πιάσει στην Ελλάδα», αναφέρει η Liberation.

«Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, το 2010, οι Έλληνες βρέθηκαν συχνά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Στιγματισμένοι για κακοδιαχείριση, για τη διεφθαρμένη και αναποτελεσματική γραφειοκρατία τους, για τη φοροδιαφυγή τους, πλήρωσαν ακριβά την ανεμελιά των χρόνων της αφθονίας με την επιβολή από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ μέτρα λιτότητας πρωτοφανούς αυστηρότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συμπληρώνει.

Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα ξαφνικά έγινε πιο φτωχή και η ανεργία αυξήθηκε κατά 190% σε πέντε χρόνια ενώ η αγοραστική δύναμη έπεσε κατά 25%. Ωστόσο, στο Κολωνάκι τα νούμερα αυτά μοιάζουν αφηρημένα. Αν και προσθέτει πως ακόμα και εκεί υπάρχουν άστεγοι καθώς και πινακίδες «Πωλείται» σε άδειες μπουτίκ.


Όμως υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που σημειώνουν επιτυχία, τονίζει το άρθρο, όπως ένα κομμωτήριο για κυρίες με τρελές τιμές, γεμάτο από νεαρές που επιδεικνύουν εξωτερικά τον πλούτο τους. «Εχουμε τόσες πελάτισσες που αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε σε μεγαλύτερο κατάστημα πριν από μια εβδομάδα» εξηγεί ο Στέλιος, ένας από τους νεαρούς κομμωτές. Το μαγαζί βρίσκεται στο ισόγειο ενός κτιρίου στην οδό Αναγνωστοπούλου, όπου μένει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σημειώνει η εφημερίδα.

«Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να πιστέψει ότι όλα αλλάζουν για να μην αλλάξει τίποτα. Ακόμη και σε αυτή την περίοδο κρίσης, η ονειρεμένη ζωή των πλουσίων μοιάζει να διαιωνίζεται σε έναν άλλο πλανήτη», γράφει η Liberation. «Η ελίτ ξεχωρίζει από την υπερβολική χρήση αγγλικών λέξεων που πλημμυρίζουν τις συζητήσεις. Οι εύποροι τριαντάρηδες και σαραντάρηδες σπούδασαν όλοι στο εξωτερικό και ελπίζουν επιστρέφοντας στην πατρίδα να συνδυάσουν τη γοητεία της μεσογείου με τις ανέσεις των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Η γοητεία του εξωτερικού δεν είναι καινούριο φαινόμενο για τους Έλληνες. Αλλά ενώ οι γονείς τους ήταν έτοιμοι να ξοδέψουν ολόκληρες περιουσίες στα μπουζουξίδικα, οι νέοι πλούσιοι του 2015 ονειρεύονται να ξαναβρούν στην Αθήνα την ατμόσφαιρα του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης».

Όσον αφορά στην κρίση, νεαρός χρηματιστής, που οδηγεί 4Χ4, λέει στην εφημερίδα ότι τη βλέπει θετικά γιατί «θα περιοριστεί η σπατάλη και η επίδειξη πλούτου». Αλλά ενώ πολλοί θέλουν να επιδεικνύονται με την κρίση, σημειώνει το άρθρο, επιλέγουν και πιο διακριτικά μέρη. Όπως τονίζει, αυτό εξηγεί εν μέρει την επιτυχία του κλαμπ «Salon de bricolage»., ενός ιδιωτικού κλαμπ που έχει 1.300 μέλη τα οποία πρέπει να πληρώσουν 500 ευρώ εγγραφή και άλλα τόσα ετησίως και πρέπει να προταθούν από ένα μέλος.

«Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί μια πραγματική κοινότητα καλλιτεχνών και επιχειρηματιών. Το χρήμα δεν είναι το μόνο κριτήριο, δεν μπορούμε να δεχθούμε τους πάντες» δηλώνει ο ιδιοκτήτης Χρύσανθος Πανάς. «Ο ίδιος ομολογεί ότι συγκλονίστηκε από την επιτυχία του την ημέρα που το Salon de bricolage έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στο κοινοβούλιο. Αρχές Δεκεμβρίου ο Πάρις Κουκουλόπουλος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δείπνησε σε αυτό το ιδιωτικό κλαμπ με δύο γυναίκες εφοπλιστών, πολύ δραστήριες στα οικονομικά πράγματα. Αλήθεια ή ψέμματα; Ο Πανάς το αρνείται αλλά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να τον πιστέψει. Το συμβάν δεν είχε συνέχεια γιατί ο υπουργός Κουκουλόπουλος δεν έδειξε φωτογραφίες από τη συνάντηση αλλά αυτή η προσπάθεια να αναμείξουν τον αρχηγό της ριζοσπαστικής αριστεράς με το μεγάλο κεφάλαιο για να αποσταθεροποιήσουν τα επιχειρήματά του είναι αποκαλυπτική του κλίματος που επικρατεί στις αρχές του έτους στην Ελλάδα».

«Το τείχος του χρήματος στην Ελλάδα είναι πιο στέρεο από το τείχος του Βερολίνου. Ορισμένοι υποπτεύονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει νερό στο κρασί του την τελευταία στιγμή ώστε να μη συγκρουστεί με τα συμφέροντα μετά την πιθανή εκλογική νίκη του», επισημαίνει το άρθρο.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάσχα 2024: Πώς θα προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας από τα βεγγαλικά και τις κροτίδες

Ελλάδα / Πάσχα 2024: Πώς θα προστατεύσουμε τα κατοικίδιά μας από τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα

Τα βεγγαλικά και οι κροτίδες την Ανάσταση αποτελούν για τα ζώα έντονα αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να τους προκαλέσουν φοβία και άγχος σε κάθε παρόμοιο ερέθισμα στο μέλλον
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η εικόνα του ξιπασμενου πλούτου που δεν επηρεάζεται απο κανενα εκλογικό αποτελεσμα, γιατι απλα ειναι θεμα κουλτούρας. Κατάλοιπα της Τουρκομπαροκ αισθητικης όπου η επίδειξη της "ανωτεροτητας" κατέχει συμβολικό ρολο