Wall Street Journal: Η κρίση στην Ελλάδα σε αριθμούς

Wall Street Journal: Η κρίση στην Ελλάδα σε αριθμούς Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
2

«Η Ελλάδα παραπαίει από τις συνέπειες της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στην πρόσφατη ιστορία της. Αυτά είναι μερικά στατιστικά που υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κρίσης, η οποία αγγίζει πλέον όλες τις πτυχές της ελληνικής ζωής», γράφει η Wall Street Journal, παρουσιάζοντας τους αριθμούς της ελληνικής κρίσης.

Η αριθμητική αποτύπωση της κρίσης σύμφωνα με την εφημερίδα:

25%: Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας από την αιχμή της στα μέσα του 2008.

25,8%: Το ποσοστό των Ελλήνων που παραμένουν εκτός εργασίας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου.

: Η θέση που κατέχει η Ελλάδα, μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων της, όσον αφορά στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται υπό τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τη Eurostat.

23,1%: Το ποσοστό των Ελλήνων που ζούσαν στο όριο της φτώχειας το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

33,5% ή 77 δισεκατομμύρια ευρώ: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια -για τα οποία οι οφειλέτες δεν έχουν καταφέρει να κάνουν πληρωμές για περισσότερο από 90 ημέρες, σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα.

70 δισεκατομμύρια ευρώ: Η κατά προσέγγιση αξία των εκροών από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

83,9%: Το ποσοστό της πτώσης του χρηματιστηρίου από το 2008.

1 στους 4: Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έκλεισαν από το 2008, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ (συνολικά 230.000 επιχειρήσεις).

9 φορές: Οι φορές που χρειάστηκε να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2014 σε φόρους, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους.

7 φορές: Πόσο περισσότερο χρειάστηκε να πληρώσουν σε φόρους το 2014 οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι σε σύγκριση με το 2009.

23%: Ο ΦΠΑ που πληρώνουν οι Έλληνες για τα περισσότερα αγαθά. Ο μέσος όρος του ΦΠΑ που καταβάλλεται στην ευρωζώνη είναι 21,5%, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 20,5%.

100.000: Ο αριθμός των Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται πλέον στο εξωτερικό, σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορθοθετήθηκε η φωτιά στη Βοιωτία- Το μήνυμα Κικίλια

Ελλάδα / Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Βοιωτία- Το μήνυμα Κικίλια

«Η μεγάλη και έγκαιρη κινητοποίηση επίγειων και εναέριων δυνάμεων στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας στη Βοιωτία είχε ως αποτέλεσμα η φωτιά να οριοθετηθεί άμεσα και σε μόλις δύο ώρες να μην υπάρχει ενεργό μέτωπο» αναφέρει ο υπουργός
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"φόρους" και "Έλληνες πολίτες" δεν πάει μαζί. Η φοροδιαφυγή είναι εθνικό σπορ.Επίσης, δεν βλέπω τίποτα για το όριο συνταξιοδότησης. Η ονειρεύονται οι περισσότεροι να πάνε σύνταξη 50 χρόνων με τα χρήματα των Γερμανών;Τέλος, σταματήστε να μιλάτε για πτώση της οικονομίας και του ΑΕΠ. Φούσκα ήταν, με δανεικά! Η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα, η θέση της είναι να έχει ΑΕΠ Ρουμανίας, όχι Φινλανδίας.
Άλλα 2 σημεία με "ενδιαφέρον" σύμφωνα με τον προυπολογισμό του 2015:-Την χρονιά που μας έρχεται, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν φόρους που φτάνουν τα 50,3 δις.Από το 2005, το συνολικό ποσό είναι 563,7 δις.Για μισθούς και συντάξεις πάντως, το κράτος θα διαθέσει 18 δις (μα εγώ νόμιζα ότι τα δανεικά είναι για υπέρογκους μισθούς και συντάξεις, πως γίνεται οι φόροι να είναι σχεδόν 3 φορές παραπάνω...;)- Το συνολικό ποσό των δανείων που εκταμιεύθηκαν προς την Ελλάδα είναι 225 δις.Την ίδια περίοδο, το ποσό που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εγκρίνει και έχει δώσει στις τράπεζες (αυτές που χτες μπήκαν στον ELA ντε) είναι 250 δις.Την ίδια περίοδο, σε δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους έχει καταβάλει 164,5 δισ. ευρώ.Είναι και άλλα, ας μην κουράσω όμως.Όποιος θέλει να δει αναλυτικά το σαξές στόρι, ας μπει εδώ:http://www.minfin.gr/sites/default/files/financial_files/EISHGHTIKH%2BEKTESH%2B2015%2BGR.pdf