Φωτιά σε πλοίο με 478 επιβαίνοντες ανοικτά της Κέρκυρας

Φωτιά σε πλοίο με 478 επιβαίνοντες ανοικτά της Κέρκυρας Facebook Twitter
0

 

Φωτιά σε πλοίο με 478 επιβαίνοντες ανοικτά της Κέρκυρας Facebook Twitter

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα (λίγο μετά τις 4) σε πλοίο με 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα ανοιχτά της Κέρκυρας (αρχική ανακοίνωση έκανε λόγο για συνολικά 466 επιβαίνοντες).

Το πλοίο Norman Atlantic βρισκόταν ανοικτά των Οθωνών όταν ξέσπασε η φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία από το γκαράζ του πλοίου. Αυτή τη στιγμή γίνεται επιχείρηση εκκένωσης εντός των ιταλικών υδάτων με την επιβίβαση σε σωσίβιες λέμβους.

Φωτιά σε πλοίο με 478 επιβαίνοντες ανοικτά της Κέρκυρας Facebook Twitter
Φωτό - marinetraffic.com/gr

Η επίχείρηση είναι πολύ δύσκολη, καθώς στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 10 μποφόρ, και δυνατή βροχή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κάποιοι επιβάτες πρόλαβαν να επιβιβαστούν στις σωσίβιες λέμβους αλλά δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν αυτές που ήταν από τη μεριά που το πλοίο έπιασε φωτιά.  Στο πλοίο παραμένουν περίπου 200 επιβάτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά που είναι καλά στην υγεία τους. "Αν δεν πνιγούμε, θα πεθάνουμε από το κρύο" είπε επιβάτης του πλοίου σε επικοινωνία της με το Mega.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει πέντε ελικόπτερα, τρία C130, ενώ δύο Super Puma απογειώθηκαν από Λήμνο και Καλαμάτα. Την όλη επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιταλική ακτοφυλακή. Στην περιοχή κατευθύνθηκαν και παραπλέοντα πλοία. Το επιβατηγό Cruise Europa έχει κατεβάσει σωστικές λέμβους αλλά δεν μπορεί να προσεγγίσει το Norman Atlantic. 

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας ,ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ. Eπιβάτες κατήγγειλαν στα κανάλια ότι το πλήρωμα δεν ήξερε αγγλικά και δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν ενώ καταγγελίες υπήρξαν και για την επάρκεια του.

Φωτιά σε πλοίο με 478 επιβαίνοντες ανοικτά της Κέρκυρας Facebook Twitter
Το σημείο όπου έπιασε φωτιά το πλοίο

Repubblica: Οι ειδήσεις που έρχονται από το πλοίο είναι αντιφατικές

Η είδηση είναι πρώτη και στα ιταλικά μέσα. Η Repubblica γράφει ότι ο καπετάνιος διέταξε την εκκένωση του πλοίου μετά τη φωτιά και πως η επιχείρηση διάσωσης είναι πολύ δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών. Σημειώνει επίσης ότι 150 επιβάτες επιβιβάστηκαν σε λέμβους και πώς οι ειδήσεις που έρχονται από το πλοίο είναι αντιφατικές και ελλιπείς. Σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές, οι υπόλοιποι επιβάτες βρήκαν καταφύγιο στους επάνω ορόφους του πλοίου, καθώς μια διακοπή ρεύματος δεν τους άφησε να επιβιβαστούν και αυτοί στις λέμβους. Άλλοι μάρτυρες είπαν ότι οι λέμβοι τυλίχτηκαν στις φλόγες. Το πλοίο είχε μόλις εγκαταλείψει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, απέναντι από το νησί της Κέρκυρας. Η πυρκαγιά ξέσπασε στο γκαράζ του πλοίου, που μετέφερε 222 οχήματα, περίπου στις 4:30 ώρα Ιταλίας για λόγους που ακόμα είναι άγνωστοι. "Οι συνθήκες στη θάλασσα δεν είναι καλές. Θα δουλέψουμε σκληρά, ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά.", είπε ο Νίκος Δένδιας.  Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε ότι «οι ελληνικές αρχές είναι σε επαφή με τις ιταλικές, καθώς το πλοίο είναι 22 ναυτικά μίλια από τις ιταλικές ακτές."

Φωτιά σε πλοίο με 478 επιβαίνοντες ανοικτά της Κέρκυρας Facebook Twitter
Η πορεία του πλοίου

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM