Η Ελλάδα στον οδηγό απαισιοδοξίας για το 2015

Η Ελλάδα στον οδηγό απαισιοδοξίας για το 2015 Facebook Twitter
2
Η Ελλάδα στον οδηγό απαισιοδοξίας για το 2015 Facebook Twitter

Το Bloomberg News ζήτησε από αναλυτές εξωτερικής πολιτικής, στρατιωτικούς ειδήμονες, οικονομολόγους και επενδυτές να συντάξουν τον χάρτη με τα σημεία του πλανήτη που κρύβουν τα χειρότερα πιθανά σενάρια για τις παγκόσμιες εξελίξεις του 2015. 

Η Ελλάδα βρίσκεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών στις 15 χώρες που προκαλούν ανησυχία και προβληματίζουν για τις εξελίξεις. Το άρθρο του Bloomberg αναφέρει σαν χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα την πτώση της κυβέρνησης και την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτηρίζει πολέμιο του ευρώ. Αν ένα τέτοιο σενάριο επαληθευτεί τότε η θέση της χώρας θα είναι αδύναμη μεταξύ των υπολοίπων της Ευρωζώνης της οποίας πολλές χώρες αντιμετωπίζουν δικά τους εξτρεμιστικά προβλήματα. Η συνέχεια του σεναρίου αναφέρει πως αν οι πολιτικοί της Ευρώπης αποτύχουν να δώσουν λύση, τότε το πρόβλημα της Ελλάδας θα εξαπλωθεί σαν επιδημία στην αγορά ομολόγων, αναζωπυρώνοντας την κρίση στην Ευρωζώνη.

Τα υπόλοιπα δυσοίωνα σενάρια του 2015 περιλαμβάνουν την ουκρανική κρίση, την πτώση του πετρελαίου, την διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστίνης, την εξάπλωση της βίας από την Συρία στον Λίβανο, την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους, την ένταση στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας, αλλά και έναν πιθανό θερμό επεισόδιο μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας. Πρωταγωνιστές με τις περισσότερες συμμετοχές στην λίστα με τα χειρότερα σενάρια του 2015 είναι η Μέση Ανατολή και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ